-

NaslovnaReportažeEXIT '11: Arcade Fire - poslednja reč kanadskog roka

EXIT ’11: Arcade Fire – poslednja reč kanadskog roka

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Arcade FireJedan od najpopularnijih kanadskih bendova, Arcade Fire, prve večeri EXIT festivala predstavio je svoju specifičnu muziku, često nazivanu baroknim ili umetničkim rokom.

Stranci su uzurpirali glavnu festivalsku binu, jer se željno iščekivao izlazak okteta Arcade Fire. Dok se čekalo na video bimovima iznad bine pisalo je “Coming Soon Arcade Fire”, a onda je pušten i isečak iz Spajk Džounzovog filma “Scenes from the Suburbs”, da bi se bend konačno pojavio pred publikom. Da su spremni da počnu potvrdila je upravo pesma “Ready to start”. Za njom su odsvirane “Keep the car running” i “Laika” – prva od tri pesme iz “Neighborhood” trilogije.

“Hvala”, rekao je na srpskom frontmen Vil Batler. Na video bimu vrteo se snimak auto trake koja je pratila pesmu “No cars go”. Snimci koji su pratili video bimove nadoknađivali su nedostatak verbalne komunicije izvođača sa publikom. Iako je verbalan kontakt izostao, njihova muzika je dopirala do prisutnih, koji su znali tekstove svih pesama. Publika je poprilično raspevana bila tokom izvođenja “Rococo”, zbog njenog simpatičnog refrena. Pravo uzbuđenje nastalo je kada su muzičari zasvirali “The Suburbs”, naslovnu numeru sa njihovog poslednjeg albuma.

Multi-instrumentalistkinja, Režin Šasanj, preuzela je od Batlera mikrofon i odpevala emotivno obojene “Haiti” i “Sprawl II”. Batler se vratio na svoju poziciju i koncert priveo kraju pesmama “We used to wait”, “Power out” i “Wake Up”. “Wake up” je kao stvorene za izvođenje uživo, jer se na snimcima svih bendovih nastupa uvek vidi gomila podignutih ruku i horsko pevanje. Novi Sad večeras nije zaostajao za ostatkom sveta.

Foto: Nemanja Đorđević

Setlista:
1. Ready to start
2. Keep the car running
3. Neighborhood 2 (Laika)
4. No cars go
5. Intervention
6. Rococo
7. The Suburbs
8. Modern man
9. Rebellion (lies)
10. Neighborhood 1 (Tunnels)
11. Haiti
12. Sprawl II (Mountains beyond mountains)
13. We used to wait
14. Neighborhood 3 (Power out)
15. Wake up