-

Even an end has a start – Editors u Skoplju

Editors„Fenomenalen koncert. Bravo za Editors. Bravo za Skopje. Konečno aktuelen bend vo aktuelno vreme…“ Ovakvi komentari mogli su se čuti u publici, a takav je i sveopšti utisak posle nastupa Editorsa. Momci su nastupili pred oko 1000 fanova u klubu Colloseum, a oblačan i tmuran dan u Skoplju je bila prava uvertira za njihov nastup.

Još od prošlogodišnjeg uspešno održanog Taksirat festivala, primetno je kako se Makedonija budi i polako postaje usputna stanica raznim svetskim izvođačima. Jedan od njih je i britanski sastav Editors koji su pre Skoplja nastupili u komšiluku, u Solunu i Atini. Bend je trenutno na svojoj evropskoj turneji gde promovišu svoj poslednji album iz 2009. „In This Light And On This Evening“.

Iako su, mora se priznati, mnogi bili skeptični po pitanju izbora prostora za održavanje koncerta, klub Colloseum se ispostavio kao veoma dobra lokacija za nastup Britanaca. Akustična sala, sa savršeno podešenim zvukom i rasvetom podseća na beogradsku salu u Domu omladine Amerikana. Organizatori su se potrudili oko svega sem oko tajminga koncerta, jer je delovalo pomalo nerealno da koncert krene tačno u 20:30, dok su Editorsi izašli na binu u 21 h, ali je ovakvim očekivanjima verovatno doprineo srpski sindrom večitog kašnjenja koncerta. To je bio jedan od razloga zašto su mnogi ostali uskraćeni predgrupe The Glasses (indie sastav koja dolazi iz Prištine) i uleteli na prve taktove „In This Light And On This Evening “, atmosferično mračne pesme koja otvara poslednji istoimeni album Editorsa.

Razlog za to što je bend iz Birmingema promenio svoj prepoznatljiv garažni zvuk, prebacivši se na sinth klavijature, preciznije na Beats featuring synths elemente koji preovlađuju u poslednjem albumu, je to što je mnogo fanova odbilo posećivanje njihovih koncerata, smatrajući da su koncerti postali nezanimljivi i neenergični. Tako je bilo i na nastupu u Skoplju, gde su bojažljivo uguravali pesme sa poslednjeg albuma koje je publika jedva prihvatala.

Tom Smith i petočlana ekipa su uspeli da razmrdaju šarenoliku publiku priredivši pristojan rnr koncert. Pored standarnih „The Racing Rats“, „Αn End Has A Start“, „Μunich“, „Bones“ Editorsi su odsvirali i par pesama kojima su dali do znanja da pripremaju novi album koji će više biti mrak tipa Depeche Mode, dok su Echo & The Bunnymen i Joy Division elementi uspešno sahranjeni. Bariton Toma Smitha se čuo perfektno. Dubok glas pevača, nivo mračne teatralnosti koju nosi u sebi predstavlja tačku koja najviše održava bend i njihov kompletan nastup. Melanholičan zvuk gitara i tmurne sinth deonice su bili na visini svog zadatka. Vrhunac nastupa je bila „Smokers Outside The Hospital Doors“ gde je ceo klub doživeo iskrenu energiju benda. Posle ove numere, Editorsi napuštaju binu, kako bi se vratio sam Tom i odsvirao na klaviru „No Sound but the Wind“, potpuno u stilu Cris Martina (Coldplay). Jedina numera sa poslednjeg albuma koja je sa oduševljenjem bila prihvaćena od strane publike bila je, potpuno očekivano „Papillon“.

Izuzev zahvaljivanja posle svake pesme, drugu komunikaciju, kroz muziku i scenski nastup, Britanci nisu uspeli da uspostave, a Tom je, po svemu sudeći, prošle godine u Zagrebu naučio da kaže hvala na domaćem jeziku, te je i na ovom koncertu zdušno ponavljao. 19 numera, jednoipočasovna svirka i bend je polako počeo da se odjavljuje sa bine, a publika je i pored dozivanja i zvižduka ostala uskraćena za još koju pesmu. Set lista je identična kao na prethodnih nekoliko nastupa na turneji (Solun, Atina, Torino, Bratislava, pa čak i na koncertima u Engleskoj, pred domaćom publikom), ali i na sinoćnjem nastupu u Zagrebu, što je jedina ozbiljnija zamerka bendu, jer se stiče utisak da ne poštuju fanove i da su koncerti odrađeni kao „tezge“. Do sledećih kišnih oblaka, nek nas greje sunce.

Galerija fotografija sa nastupa Editorsa u Skoplju

Set lista:

In This Light And On This Evening
Lights
An End Has A Start
You Don’t Know Love
Bones
A Life As A Ghost
Eat Raw Meat = Blood Drool
Blood
Escape The Nest
Last Day
Bullets
The Big Exit
The Racing Rats
Munich
Smokers Outside The Hospital Doors

bis:
No Sound But The Wind
Bricks And Mortar
Papillon
Fingers In The Factories

 

 

Save