fbpx

-

Naslovna Reportaže Evanđelje po Krankšvesteru: underground live show u Zagrebu, i bi tako

Evanđelje po Krankšvesteru: underground live show u Zagrebu, i bi tako


Krankšvester
je sinoć nastupio u maloj dvorani Doma sportova s početkom u 22 sata. Ovaj sjajni duo je omogućio svim uzvanicima odličan provod, kako smatraju da i dolikuje – posjeti paklu.

3ki Stil obučen u svećenika vodio nas je religioznim tonom kroz mračnu zabavu krcate dvorane (prodajni kapacitet male dvorane je 3,5 tisuće ljudi). Navješćujući dobru atmosferu i prokleti užitak, priča nam isceniranim evanđeljem o samopromišljanju, gdje naglašava stvarne vrijednosti života – poput dobrog seksa ili rasplodnih djeva, samoljublja i pogrešnih odluka o kojima se ne govori. Svakom novom pjesmom stvarana je nova vizualna podloga koja se očitavala u pozadini bine.

Obradili su sve veće hitove poput: “Zli kurac”, “Šta ti znaš o tome”, “Ružne ribe jebu se ko zmajevi”, “Polarna jebačina”, “Sotona”, “Muška kurva”, “Znam ko te jebe”, “Retardirana”, “Dubai” te su na pjesmu “Majko, ženiš sina” uklopili svatove i hrvatsku zastavu u ovaj live show.

Poznati su po namjerno vulgarnim, satiričnim i sarkastičnim tekstovima, a glazbeno balansiraju na margini pretjeranog i teatralnog uz evociranje žanrova plesne glazbe kao što su dance, happy hardcore, dancehall, house, garage, ali i modernog trap zvuka.

Dakako, bitno je shvatiti poantu ovih degutantnih tekstova koju navode u jednom intervjuu: „Naši tekstovi u suštini nisu drukčiji od razumnih stavova velike većine ljudi zdravog pogleda na svijet. Jedina je razlika to da smo izabrali alternativni način prenošenja iste poruke.“


Tako smo za pjesmu „Zli kurac“ mogli vidjeti na velikom panou u zaleđu izvođača – građu muškog spolovila, „Pošalji sliku“ raspad dvaju robota ili čitave modernim tehnologijama obuhvaćene ljudske vrste, „Polarna jebačina“ – parenje polarnih medvjeda i sl., što nam je omogućilo i vizualni i zvučni efekt ovog paklenog dua. „Netko nam je bacio krunicu! Kakva ljubav“ – zaključio je 3ki Stil.

Osim plesačica, svatova, pokajalih grješnika, egzorcizma, Pikachua, žutog automobila i ‘letećih’ novčanica, publika je bila stopljena s ovim nastupom što kroz emocije, što kroz druge opijume.

3ki Stil (Davor Miletić) i Sett(Hrvoje Marjanović) znaju kako spojiti novac i svoju glazbu kroz savršeno potkrijepljenu predstavu, light show i zabavan program (plesačice). Teško je izdvojiti pjesmu na koju su bile najbolje reakcije jer je čitav koncert bio vrlo energičan. Tijekom cijelog dvosatnog showa publika je bila na nogama, nitko se nije štedio. Čitav je koncert ‘narod’ zorno pratio u njegovom razvoju i tijeku, koji je najveću energiju prisutnih izvukao upravo na samom kraju s najbolje ocijenjenom pjesmom underground hip hopa: “Gaber” – s pregledom većim od 5,5 milijuna, koju su jednostavno morali pustiti dva puta kako bi publika zadnje atome snage ostavila upravo ondje u maloj dvorani –  i bi tako.