-

Eric Clapton & Steve Winwood: Ritam i bluz za sve generacije

Foto: Stanislav Milojković
Foto: Stanislav Milojković

„Blind Faith“ dvojac Erik Klepton i Stiv Vinvud nastupili su sinoć u rasprodatoj Beogradskoj Areni. 16.000 ljudi svih generacija puna dva sata je oduševljeno i hipnotisano pratilo ritam i bluz tonove legendarnih muzičara.

Dok se Arena polako punila, starije generacije prisećivale su se dogodovština sa Kleptonovog koncerta u Beogradu 1984. godine, dok su mlađi naraštaji nestrpljivo iščekivali da prvi put uživo vide britanskog Sera, pa su ga čak i šaljivo dozivali „Eriče! Eriče!“. Među posetiocima mogli su da se vide i poznate ličnosti poput glumca Gorana Kičića, voditelja Zorana Kesića, pa čak i bivšeg premijera Zorana Živkovića.

Oko 21 čas svetla u Areni su se ugasila. Upalili su se reflektori na bini i istupili su Erik Klepton, Stiv Vinvud i prateći bend koji su činili klavijaturista Kris Stejnton, basista Vili Viks, bubnjar Stiv Gad i prateći vokali Mišel Džon i Šeron Vajt.

„Dobro veče“ uzviknuo je Erik Klepton i sa Stivom Vinvudom zasvirao prve rifove pesme „Had To Cry Today“ koju su zajedno svirali i u grupi „Blind Faith“. Podsećanje na „Blind Faith“ dane na kratko je zastalo da bi publika uživala u Džej Džej Kejlovim „Low Down“ i „After Midnight“. Vinvud se repozicionirao sa gitare na hamond orgulje i na smenu sa Kleptonom pevao još jedan „Blind Faith“ hit „In the presence of the Lord“, da bi „slouhend“ počeo da „prži“ po fenderu tokom medlija pesama „Glad“ i „Well All Right“. Nakon Kleptonove „Tuff Luck“, predstavljen je i delić Vinvudove solo karijere uz „While you see a chance“. Kada je Vinvud seo za klavir odsvirana je i „Key To The Highway“ sa „Derek and the Dominos“ repertoara, a zatim još jedna Vinvudova „Midland Maniac“. Razigrana publika koja je uživala uz bluz i rokenrol klasike nije bila ravnodušna prema čuvenom standardu „Crossroads“, kojom je završen set bržih pesama.

Opušteniji i intimniji deo koncerta otpočeo je Rej Čarlsovom „Georgia (On My Mind)“ koju je Vinvud sjajno i sa puno emocija otpevao. „Lepo je biti ovde“, bilo je prvo značajnije obraćanje Kleptona publici, nakon početnog „dobro veče“ i povremenog „hvala“. „Došao sam juče. Poslednji put sam bio pre skoro 30 godina. Volim ovaj grad!“, nastavio je gitarista, a onda je usledila „Driftin’ blues“.

Publika je nastavila da se topi kada su muzičari uzeli akustične gitare i prvo odsvirali „How Long, How Long Blues“, a zatim i dugo iščekivani hit „Layla“. Kleptonova najpopularnija kompozicija bila je jedina uz koju je cela hala pevala iz petnih žila, a retko ko nije iskoristio ovu priliku da aparatom ili telefonom ovekoveči trenutak. Set balada završen je „Blind Faith“-ovom „Can’t Find My Way Home“.

Igranje u publici nastavljeno je uz pesmu „Gimme Some Lovin’“ i 10-minutnu solažu Hendriksove „Voodoo Chile“. Neopisivo komešanje i oduševljenje nastalo je uz „Cocaine“ za koju se klavijaturista Kris Stejnton briljantnim solom postarao da je upamtimo kao vrhuncem večeri.

Svetla na bini su se pogasila, a publika je u glas vikala „Hoćemo još!“. Želja je ispunjena i „braća po stratokasteru“ odsvirala su „Trafficov“-u „Dear Mr. Fantasy“. Svi članovi benda istupili su pred publiku i zajedno se više puta poklonili publici, koja je dvočasovni koncert nagradila aplauzom.

Utisak cele večeri jedino je mogao da pokvari izlazak iz Arene. Organizatori koncerta ogradili su kompletan parter i otvorili samo jedan izlaz kroz koji treba da prođe više hiljada ljudi. Stariji su morali da se guraju i dugo čekaju da izađu, dok su mlađi i razgibaniji preskakali ogradu ne bi li dospeli do nekog od mnogobrojnih izlaza na tribinama.

No, toplo junsko veče bilo je za pamćenje. Ponovo dugokosi Klepton, sa klasičnim bluz repertoarom, delovao je poput dobrog vina – sa godinama, sve bolji.

Spisak odsviranih pesama:

1. Had To Cry Today (Blind Faith)
2. Low Down (J.J. Cale)
3. After Midnight (J.J. Cale)
4. Presence of the lord (Blind Faith)
5. Glad (Traffic)/Well All right (Blind Faith)
6. Tuff Luck (Clapton)
7. While You See A Chance (Winwood)
8. Key To The Highway (Derek and the Dominos)
9. Midland Maniac (Winwood)
10. Crossroads (Robert Johnson)
11. Georgia On My Mind (Ray Charles)
12. Driftin’blues (Johnny Moore’s Three Blazers)
13. How Long, How Long Blues (Leroy Carr)
14. Layla (Derek and the Dominos)
15. Can’t Find My Way Home (Blind Faith)
16. Gimme Some Lovin’ (Spencer Davis Group)
17. Voodoo Chile (Jimi Hendrix)
18. Cocaine (J.J. Cale)
-bis-
19. Dear Mr. Fantasy (Traffic)