-

Enter Shikari u Beogradu: Sold out šou, ludačka energija, znoj – koncert za pamćenje

Enter Shikari Lake Malice Dom omladine Beograd galerija fotografije
Enter Shikari, foto: Daniela Radojković

Ponedeljak, prohladno novembarsko veče, oko 19.30h ulazimo u Dom Omladine Beograda gde su nam ruski organizatori iz koncertne agencije Honeycomb potpuno neočekivano spremili veče za pamćenje. Dok se publika polako okuplja za šou koji je mesec dana unapred rasprodat, koristimo priliku da pogledamo merch.

Već u 20h Amerikana je puna, a na binu izlazi Lake Malice. Bend je osnovan pre jedva 2 godine, ali iza sebe ima popriličan koncertni staž, turneje i svirke širom Evrope, kao i u rodnoj Engleskoj. Možda nije slučajno što su odabrani od strane Enter Shikari kao support. Navikli smo da support bendovi, pogotovo kad su mladi, prolaze neprimećeno od strane publike, ali u ovom slučaju nije bilo tako. Poprilično ubedljivi na bini, entuzijastični i energični. Vokalistkinja Alice je vešto animirala publiku, a publika je uzvratila istom merom. Osim Alice, bend čine bubnjarka Emily Ainger i gitarista Blake Cornwall, a bass, elektronika i back vokali su dopunjeni matricom. Predstavili su aktuelno izdanje – “Post Genesis”. Pesme su miks teških catchy rifova i melodičnih refrena, reklo bi se da se stilski perfektno slažu sa Enter Shikari. Solidno su zagrejali publiku koja ih je velikodušno primila, a definitivno su stekli i nove fanove.

Lake Malice
Lake Malice

Nešto posle 21h svetla u hali se gase, nakon pola sata pauze, i uz urlanje uzbuđene publike na binu izlazi Enter Shikari. Turneja „Kiss for the whole world“ je sletela u Beograd. Pakao počinje.

Srpska publika imala je priliku da vidi Enter Shikari pre 5 godina na Arsenal Festu. Autor ovih redova ne može da poredi njihova dva nastupa u Srbiji, jer ih je na toj turneji “zakačio” na Nova Rock u Austriji, ali fanovi benda, pogotovo oni koji su ih gledali ranije, znali su šta da očekuju, i prisutni u Amerikani su to i dobili.

Odličan zvuk, a strobovi, laseri i pirotehnika u vidu prskalica, doprineli su vrućoj atmosferi. Zaređali su hitove – “Sssnakepit“, “Juggernauts“, “Arguing With Thermometers“, “System Meldown“, “Anaesthetist“… Bend nas je prošetao kroz bogatu diskografiju. Prijatno su nas iznenadili pesmom “Zzzonked“, ali i razočarali jer nismo čuli “Sorry, You’re Not a Winner“, njihov prvi veliki hit, u originalu.

Rou je savršeno odradio vokale, ali je ipak malo falila njegova ludačka energija i plesovi na bini, koje smo navikli da viđamo. Ali su zato gitarista i basista kompenzovali, jer su u par navrata crowd surfovali, sa sve instrumentima.

Da bi jedan koncert bio savršen, potrebno je da i publika bude na nivou a publika u Amerikani je sve vreme pevala i znala svaku reč. U prvim redovima ljudi su bili toliko glasni, da su se na trenutke više čuli od muzike. Crowd-surfovanje, u par navrata circle pit, samoinicijativno… bend ni jednom ništa nije morao da inicira. Ovako entuzijastična i energična publika retko može da se vidi na srpskim prostorima, pa je možda razlog za to znatni broj Rusa u istoj. Kako je kocert bio rasprodat 3 nedelje ranije, to će verovatno rezultirati time da još ovakvih bendova dođe u Srbiju.

Zanimljivo je bilo da je odmah nakon završetka koncerta deo publike seo, oformio ogroman krug u sredini sale, i pevao. Nakon čega je, kad su ustali, usledio veliki grupni zagrljaj. Do sada nigde nešto slično nije viđeno.

Sve o svemu, koncert za pamćenje. Nadamo se da ih vidimo ponovo u Srbiji, ali uskoro, a ne nakon još 5 godina. A pošto se bend vidljivo oduševio atmosferom, verovatno da hoćemo.

Autor: Vasil Vasev

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Enter Shikari Lake Malice Dom omladine Beograd galerija fotografije

Enter Shikari setlist:

  1. (pls) set me on fire
  2. Sssnakepit
  3. Juggernauts
  4. Anything Can Happen in the Next Half Hour…
  5. Labyrinth
  6. A Kiss for the Whole World x
  7. The Void Stares Back
  8. Anaesthetist
  9. Bloodshot
  10. Arguing With Thermometers
  11. satellites*
  12. Zzzonked
  13. It Hurts

Quickfire Round:

  1. Havoc B
  2. Bull
  3. The Last Garrison
  4. Sorry, You’re Not a Winner (remix)

Encore:

 1. System Meltdown
 2. Live Outside
 3. The Dreamer’s Hotel