-

Energično i atmosferično: ### i Žen u Crnoj Kući

###
### ; foto: Stefan Savić

Dve trojke, dva impresivna benda iz Hrvatske nastupila su ovog vikenda u okviru zajedničke turneje po Srbiji u Novom Sadu u Crnoj Kući. Žen i # # # po senzibilitetu različiti, a opet slični bendovi kojima je jednako važan njihov muzički koliko i vizualni izraz, priredili su te subotnje večeri sjajan koncert u kome je brojna publika uživala.

### Koncert koji je odpočeo nešto oko 23h nastupom post metal benda iz Siska # # #, benda čije se ime ne može izgovoriti već samo čuti i to udarcom u prva tri predmeta na koji naiđete. Zanimljiv koncept za naziv benda, jer kada malo bolje razmislite, čini se da je njima važnije kakav utisak ostave svojom muzikom na publiku, utisak zbog kojeg će ih svi zapamtiti, nego sam njihov naziv, a ako je to ideja, onda je ovaj bend to svakako uspeo! Energično, sirovo, brzo i predano nizale su se pesme, a slušaoci zaslepljeni tim bumom koji ih je iznenada zadesio nisu se mogli snaći i taman kada su osvestili šta se tu zapravo dešava, svirka je već bila gotova, a trojka se spustila u publiku da pozdravi Žen. Svakako se treba osvrnuti i na vizuelni sadržaj koji je pratio njihovu svirku, koja je počela pesmom i videom „300 naopakih križeva“ koji se zbog tehničkih problema tokom narednih pesama nije mogao promeniti, što svakako nije remetilo svirku, ali shvatićemo to kao da su nam ostali dužni i da bi trebalo uskoro da se vrate i isprave „grešku“.

### Iako smo na početku bend prestavili kao trojku, Žen je zapravo četvoročlana skupina gde je pored Eve Badanjak (gitara, vokal, synth), Sare Ercegović (bubanj) i Ivone Ivković (bas), ravnopravan član postave je i Tanja Minarik (live video), koja iz opravdanih razloga nije bila u mogućnosti da im se na ovoj turneji pridruži, pa ju je odmenila njihova prijateljica Dina. Iz svima nepoznatih razloga mali je broj isključivo ženskih bendova na ovim prostorima, a još manje ženskih bendova koji praše na način na koji to čine Žen. Bend koji svojom atmosferičnom muzikom publiku vodi u neki imaginarni svet, čiji se tekstovi tako fino stapaju sa muzikom da nekada zapravo nije ni važno što se zbog lošijeg zvuka isti i ne razaznaju, već stvaraju prijatne, magične šumove koje omogućuju da svako svojim unutrašnjim porivom i osećajem bude vođen tamo gde mu/joj je mesto. Set lista na ovom koncetu sastojala se od pesama sa prvog studijskog izdanja „I onda je sve počelo“ koje su Žen objavile tokom 2013. godine, kao i novih pesama koje će se naći na narednom albumu koji je u pripremi, poput „Ideje 8“ i „Pogađanje krugova“.

Pošto je publika očigledno bila zadovoljna svirkom koju su Žen i # # # priredili ovog vikenda, iskreno se nadamo da je to dovoljan povod za bendove da nas ubrzo ponovo posete u Novom Sadu, a mi ćemo do sledećeg susreta pomno pratiti šta će nam uzbudljive komšije sledeće prirediti.

Save