fbpx

-

Naslovna Reportaže Energična svirka Supernauta

Energična svirka Supernauta

Supernaut, pored toga što postoji preko petnaest godina i dalje čini beogradsku underground scenu.U bendu „učestvuju“ frontmen Srđan Đile Marković (programiranje, vokal i gitara) kao i Saša Radić (bas i mašine). Posle male pauze u radu benda, Supernaut je u beogradskom klubu Akademija održao koncertnu promociju novog albuma.
Koncert je kasnio čitava dva sata i prava je šteta što nisu organizovali neku dostojnu predgupu koja bi zanimala veoma nestrpljivu publiku. Dok smo kod publike, nje nije bilo previše, ali sasvim dovoljno kako bi se u Akademiji moglo disati.

Sama muzika Supernauta je delovala previše oštro. Provokativni tekstovi koji su stvarno za svaku pohvalu se uklapaju u energični nastup samog benda. Ispravka, bend deluje previše statično, muzika je ta koja je energična, na momente suicidno depresivno energična. Nastup je imao svu težinu koju obično bend predstavlja publici.

Od pesama se moglo čuti uglavnom starije stvari, kao i pesme sa prošle ploče „Eli“ mada su naravno premijerno izveli par numera koje će se naći na novom albumu. Nastup je završen bez bisa, onako naglo, presekli su publiku na pola.

Kratka biografija benda:

Srđan Marković, svojevremeno član pank grupe “Radnička kontrola”, osnovao je 1992. godine “Supernaut” zajedno sa Miodragom Stojanovićem. Ovaj eksperimentalni duet u međuvremenu je postao alternativni teatar – prateća pozorišna trupa glumice Sonje Savić, i dugo je svirao po klubovima za malobrojnu publiku. Sa poznatom glumicom snimili su i filmove “Supernaut”, “Superstvarnost” i “Plej”, koji su predstavljeni i u londonskoj Tejt galeriji. “Supernaut” je snimio albume “Budućnost sada” (1993), “Live in Zombietown” (1995), “Niže nego ljudski” (1998), “Raj na nebu, pakao na zemlji” (2000), kao i “Eli” (2006), koji se našao među pet najboljih na godišnjoj listi sajta za popularnu kulturu “Popboks”. Bend trenutno radi na novom albumu.