fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Električni Orgazam za stare i mlade u Domu omladine

Električni Orgazam za stare i mlade u Domu omladine

Električni Orgazam Dom omladine Beograd Beograd
Električni Orgazam; foto: Miloš Cvetković

Tekući vikend na koncertnoj mapi Srbije obeležen je, u moru drugih događaja, i koncertnom promocijom novog albuma Električnog Orgazma pod nazivom „Gde smo sad“. Samo dan nakon novosadske promocije u Firchie Think Tank studiju Gile, Ljuba, Švaba, Banana i Pače zasvirali su i u sali Amerikana beogradskog Doma omladine.

Još u 21 čas, kada je najavljen početak koncerta, publika se u velikom broju okupila u i ispred sale nestrpljivo čekajući da se legendarna petorka popne na binu, što se nije desilo do tek koji minut pre 22 časa. Nakupio se tu dobar broj ljudi, ženskog pola jednako kao i muškog, starih i mladih. Sa prvim Ljubinim E tonom sva frustracija iščekivanja je nestala i žurka je mogla da počne.

Električni Orgazam Dom omladine Beograd Beograd„Krokodili dolaze“ kao uvodna numera koncerta spada u one pesme koje su u poslednjih 15 godina otkako se Ljuba Đukić vratio iz Amerike natrag u Srbiju i bend prearanžirane. No, još uvek se, barem u njoj, zadržao taj čuveni, prodorni zvuk orgulje koji i dan-danas cepa uši kao što je to bilo i pre skoro 40 godina. Nasuprot njoj, sledeća stvar „Konobar“ nije doživela tu sudbinu iz najprostijeg razloga – izgubila bi smisao time.

Cenim da je izuzetno težak posao njima kao bendu da u svojih sat i četrdeset pet minuta repertoara izdvoje dvadeset i kusur hitova kada se zna da, nakon 12 studijskih albuma, širi spisak pesama jeste mnogo veći od toga. Naravno, uz tuce sigurnih pesama koje ne mogu da se zapostave i izostave iz repertoara, ostatak se u određenom vremenskom periodu rotira, obuhvatajući skoro sve njihove albume. Ovoga puta su izvisili hitovi sa albuma „A um bum“ i „Harmonajzer“, ali nadamo se da će u narednom periodu i za neku od njih biti mesta iako je vremenskog prostora za to veoma malo.

Električni Orgazam Dom omladine Beograd BeogradKako bilo, Električni Orgazam je još malo prošarao sa repertoarom i sa određenim konceptualnim smislom terajući masu da igra bugi ples uz „Hajde bejbe daj da vidim sad“ i dodatno ih razmrda veselim stvarima poput „Svaka nova noć“ dok nismo došli do drugog segmenta i predstavljanja novog materijala.

Svaki ljubitelj Električnog Orgazma će znati da materijal nije potpuno nov uzimajući u obzir da je nekoliko singlova sa novog albuma sukcesivno objavljivano godinama. Takav je slučaj sa pesmom „Bio sam loš“ u kojoj Gile izlazi iz svog prepoznatljivog pevačkog šablona što je veoma interesantno i navodilo fanove na pomisao da je Gile platio ceh godinama i čak izgubio svoj glas. Hvala Svevišnjem, to ipak nije slučaj, a njegova dominantna figura na bini i nezgrapan stas odbijaju da ostare uprkos godinama.

Ostale stvari sa novog albuma koje su ove večeri izvođene uživo nisu ranije objavljivane, pa je većina to po prvi put čula, što je izazvalo malo zatišje u krcatoj Amerikani. „Bila si kao san“ prati downtempo manir celog albuma dok njena baladična konstrukcija neodoljivo podseća na vanvremenski hit „Love Hurts“. Naslovna numera sa novog albuma, „Gde smo sad“, je možda i ponajviše ostavila dobar utisak na publiku zbog svoje uzdižuće atmosfere. „Odvedi me do rupe“ je takođe zamalo izbegla tužbu za plagijat od strane autora funky hita „Why Did You Do It?“, tj. grupe Stretch.

Negde u sredini između svih tih novih pesama umetnula se i čuvena „Seks, droga, nasilje i strah“, da li kao odgovor posetiocima koncerta Miši i Vicku koji su samo dan ranije pokazali kako se višedecenijska slava i status mogu dobro naplatiti u sadašnjosti. Ostao je samo žal što ta pesma nije preimenovana u „Linč, silovanje, nasilje i strah“, ali vreme će pokazati da li za time uopšte i postoji potreba.

Naredni segment je isključivo bio vezan za neke od ponajvećih hitova benda uz koje je i publika masovno pevala, kao što je „Kapetan Esid“ ili „Bejbe ti nisi tu“, prepev „Out of Time“ grupe Rolling Stones. Izuzetno je lepo to što u dvadeset i nešto pesama uvek ima mesta za njihove najbolje prepeve, pa je žur u Amerikani upotpunila i „Locomotion“. Među onima koje nisu uvek bile deo standardnog repertoara, možda i nezasluženo, našla se konačno „Debela devojka“ uz oduševljenje mlađih i starijih, vitkijih a bogami i punijih.

Za kraj, kao i uvek, čuva se „Kako bubanj kaže“ posvećena Čavketu koji već dvadeset i dve godine nije sa nama, ali nikada nije zaboravljen. Štaviše, njegova persona je izbačena u prvi plan prilikom objave kompilacije „Breskve u teškom sirupu“, skladbe ranijih snimaka Orgazma i Čavketovog markantnog uticaja na taj period.

Električni Orgazam Dom omladine Beograd BeogradIako ništa od svega ovoga osim novog materijala i nije neka novina, obzirom na desetine koncerata ovog benda i više desetina pesama uživo izvođenjih pred ovim ušima, ostala je impresija o svim članovima benda. Ako su ostarili, nisu oslabili; ako im je novi materijal (uključujući i „To što vidiš to i jeste“) pomalo spor i mlak, oni su sve čvršći; ako godine zajedničkog stvaranja utiču na međuljudske odnose u bendovima, deluje da među njima vlada ljubav. Način na koji Gile gleda Ljubu (čak i kada mu zbog očigledne razlike u visini upropasti poziciju mikrofona), Švabino njihanje i pogledi levo-desno od Pačeta do Banane i naravno Pače, definitivno najbolja stvar koja se desila bendu i zasigurno karika koja je ovaj zvuk dovoljno utegla svojim ritmom kao zupčanicima, dovoljno govore da Orgazam ne planira da stane, svakako ne da se uruši kao kula od karata. Električni Orgazam je usviraniji nego ikada do sada; značajno više nego tokom tih pankerskih osamdesetih ili surovih devedesetih.

Bis, kao i uvek, rezervisan za dve evergrin pesme iz osamdesete – „Nebo“ i „Zlatni papagaj“, čime su prilično žestoko završili svoj samostalni koncert i ostavili zadovoljnu publiku sa najboljim impresijama i sigurno željom da sve te pesme još po koji put čuju, i to što je pre moguće.

Ono što će se dogoditi u narednom periodu, a što će sigurno biti interesantno fanovima Električnog Orgazma, jeste premijera dokumentarnog filma “Električni orgazam za ljude budućnosti” u okviru festivala Beldocs, koji će biti održan od 8. do 15. maja na 11 lokacija u Beogradu.

GALERIJA  FOTOGRAFIJA