-

Naslovna Reportaže Električni orgazam u Nišu: Od Novog talasa do saznanja Gde smo sad?

Električni orgazam u Nišu: Od Novog talasa do saznanja Gde smo sad?

Električni orgazam Feedback NišDugo očekivana svirka Električnog orgazma održana je u nedelju, 16. decembra u niškom klubu Feedback. S obzirom na veliko interesovanje, koje ovaj rok bend opravdano zaslužuje, zakazan je još jedan koncert kroz nedelju dana.

Čitav nastup delovao je poput nekog putovanja, kapetan (Esid?) stao je za kormilo i proveo publiku kroz istoriju benda. Svirka je počela nešto pre jedanaest u gotovo prepunom klubu. Članovi ekipe Električnog orgazma izašli su na binu sa euforičnom i veoma vidljivom željom da sviraju, što nam je odmah na početku dokazalo da godine nisu odraz mladalačkog duha. A njihov mladalački duh bio je odličan vodič kroz vremena koja su obeležila rad Električnog orgazma.

Električni orgazam Feedback Niš

Prva stanica zvala se “Krokodili dolaze“, smeštena u davnu 1981. godinu, podsećajući nas na zvuke Novog talasa. Zatim, kapetan se menja. U prvi plan izlazi klavijaturista Ljuba i talas energije širi se Fidbekom. Na prvi pogled, za nekoliko kilograma teži Ljuba no ranije, delovao je kao da je upravo došao sa buvljaka. Ipak, to je samo površinska varka i iz ovog čoveka izašlo je toliko dobrih vibracija, da se može reći da je ovom nastupu poklonio čitavog sebe i izbio u prvi plan baratajući vešto klavijaturama, kao i vodećim i pratećim vokalima. Pesma “Afrika” je bila kao stvorena za to. Iz te 1982. godine preselismo se u 1988. da se podsetimo pesme “Hajde bejbi da vidim sad“.

Komunikacija između članova benda je bila fantastična. Mogli su gotovo da se čuju ti razgovori muzičkim instrumentima. Sledeći razgovor odnosio se na njihov najpopularniji album “Distorzija” iz 1986. godine, a tema je bila pesma “Svaka nova noć“. Skočivši nakon toga na hit iz 1994. godine “Da si tako jaka“, probudila su se sećanja i emocije svih nas rođenih osamdesetih godina, jer je ova pesma obeležila naše mladalačke nemire. I hvala im na tom podsećanju!

Električni orgazam Feedback Niš

Lagana pevljiva melodija raširila se prostorijom. Bila je to nova pesma “Bila si kao san“. Ova stanica obeležila je savremenu eru u postojanju Električnog orgazma. Sa najnovijeg albuma na stanici je još bila i pesma “Gde smo sad?“, koja je svojom rokenrol živošću vratila publiku nazad u diskaće sezdesetih. Treba tu obavezno pomenuti i fankom obojenu numeru “Bio sam loš“, koja iz prve “ulazi u uvo”.

U nastavku ovog veoma šarenolikog putovanja, nisu izostale ni stanice za pesme “Seks droga nasilje i strah” iz 1992, “Locomotion” iz 1983, “Spojimo se sad” iz 1994. godine. Zvučali su kao iz studija, sveže, mladalački, poletno i pre svega pozitivno. Uigrana ekipa nije dozvolila vremenu da zloupotrebi njihov kvalitet. Postali smo svi “Bliži suncu” kada se putovanje obrelo u 2010. godinu, da bi nas “Svečane bele košulje” (1993) podsetile na sve one kaver klubove i pivnice u kojima je ova pesma postala pomalo izlizana zbog preteranog sviranja. Sinoć je konačno dobila svoju čistu košulju od njenog matičnog benda. Najemotivniju reakciju pubika je doživela na stanici gde ju je čekao verni “Kapetan Esid” (1986), a potpuno se prepustila došavši do pesama “Bejbe ti nisi tu” (1987), “Ja sam težak kao konj“, “Ne postojim” i “Debela devojka” (1986). Atmosfera, koja je na početku delovala pomalo katatonično, se konačno zagrejala i rastrubila u svom pravom svetlu.

Električni orgazam Feedback Niš

Bluz melodija mirne stanice na trenutak je primirila ambijent i začuo se tekst pesme “Nemaš nikom ništa da daš” iz 2010. godine. Ali samo na kratko, dok nas ponovo nije zaokupila nostalgija čuvši pesmu “Igra rokenrol cela Jugoslavija” iz daleke 1988. Na kraju, “Kako bubanj kaže” (1984) najavili su kao poslednju pesmu. Ali, kao što je to već postao izlizani trend, publika je na bis dozvala još dva, nadamo se ne poslednja, stajališta – pesmu “Nebo” (1981) i “Zlatni papagaj” (1986).

I naravno, kao i na svim koncertima bendova sa višedecenijskim i uspešnim karijerama, starosna dob publike je bila između 17 i 52 godine. To je stvorilo dovoljno veliki generacijski jaz da propisno uzburka more na ovom putovanju. Uzevši sve u obzir, i odličnu svirku i sjajno ozvučenje u klubu i na tone pozitivne energije i zadovoljnu publiku, bilo bi zaista žalosno da se ovakav spektakl ne ponovi, kako bi i mnogi drugi mogli da dožive putovanje kapetana Esida od Novog talasa do saznanja Gde smo sad. Ostavljamo im sledeću nedelju (23.12.) da se i sami uvere u to.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Električni orgazam Feedback Niš