-

NaslovnaReportažeEkstrovertna introvertnost – Ana Ćurčin & the Changes u Soul Society-u

Ekstrovertna introvertnost – Ana Ćurčin & the Changes u Soul Society-u

Ana Curcin & The Changes Soul Society Beograd
Ana Curcin & The Changes; foto: Sofija Nedeljković

1. novembra u klubu Soul Society beogradska publika je imala priliku da uživo čuje najautentičniju kantautorku sa ovih prostora Anu Ćurčin sa bendom The Changes.

Opuštena atmosfera, drugačija od one koja uobičajeno ispunjava ovaj prostor, bila je ono što se moglo primetiti sa vrata. Nepretenciozna ekipa različitih godina uz žamor i piće držala je energiju na visokom nivou.

Kao uvertira u poslasticu zbog koje su svi došli na binu izašao je duo Weird Fishes. Iako ime benda vodi poreklo iz opusa klutnog benda Radiohead zvuk im nije uopšte sličan. Ovaj sastav čine svedeni aranžmani na akustičnoj gitari koji idealno prate glas Katarine Vukoman. Kroz standardni kantautorski manir provlače se vokalne melodije koje sve ovo blago usmeravaju u pravcu soul muzike. Delovalo je kao da su publiku kupili pesmom “Over and out” , tako da iako su na bini bili poprilično tihi nije se preko njih čulo čavrljanje, već su sve oči i uši bile uprte u njih. U par navrata pesme ukrasili su dvoglasjem koje vrlo prijatno popunjava ove aranžmane. Svoj kratak, ali efektan, nastup završili su jedinom pesmom na srpskom jeziku u svom repertoaru.

Weird Fishes Soul Society Beograd
Weird Fishes

Nakon prijatnog uvoda svi su bili naelektrisani i spremni za ono zbog čega su došli. Ana je po izlasku na scenu simpatično prokomentarisala temperaturu u prostoriji, najavila svoj bend i otpočela nastup pesmom “Keep quiet”. Pulsirajuća gitara i hipnotišući glas ispunili su prostoriju. Muzičari na sceni strpljivo su slušali Anu i suptilno se uključivali jedan po jedan. Od pesme do pesme svaki član ovog benda je imao jasnu ulogu, i to se vrlo dobro osećalo. Svi prisutni su cupkali, lupkali nogama i očarano se klatili u ritmu muzike. Potpuno opuštanje nasledilo je tokom numere “Remain calm” na kojoj je kantautorka, na opšte oduševljenje, zasvirala i usnu harmoniku.

U pauzama između pesama obraćala se publici na šarmantno nespretan način, i svaku rečenicu bi završila nekom pošalicom i smehom. Iako se već može smatrati veteranom na muzičkoj sceni i dalje se kod nje primećuje doza uzbuđenosti i introvertnosti koja celom iskustvu daje autentičnu notu.

Kao što je i najavljeno publici su predstavili pesme koje će se naći na sledećem albumu, među kojima se izdvojila “Ice cream” sa upečatljivom gitarskom melodijom. Tokom celog nastupa vrlo su spretno kombinovali nove sa starim, več poznatim numerama, koje su izvođenjem uživo dobile novu dimenziju. Celu set listu ukrašavao je pijanista Goran Antović različitim deonicama koje su varirale od vrlo suptilnih do opravdano agresivnijih, pa je u par navrata ceo zvuk zaličio na The Doors.

Ana Curcin & The Changes Soul Society Beograd
Ana Curcin & The Changes

Pred pesmu “Unknown”, koju je najavila kao poslednju, Ana je predstavila pojedinačno članove benda koji su zasluženo dobili veliki aplauz. Nastup su završili instrumentalnom kulminacijom i sišli sa bine.

Ana i Goran su se na poziv publike vratili i odsvirali “Stay with me”, koja iako je bila jedina pesma bez celog benda nije se osećala praznina. Goranovo minimalno, ali dovoljno sviranje idealno je ispratilo suštinu. Ovime su potpuno raznežili slušaoce. Posle ovoga pridružili su im se bubnjar Marko Benini i basista Marko Cvetković i završili su bis u sličnom maniru.

Ana Ćurčin ekstremnom iskrenošću, bez previse pokreta, kroz svoju muziku se otvara publici, koja to očigledno prepoznaje. Na domaćoj sceni kojom vlada scenski nastup, skakanje i energičnost iza koje se ne krije mnogo toga osveženje je prisustvovati ovako muzički kvalitetnom i autentičnom nastupu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Ana Curcin & The Changes Soul Society Beograd