-

NaslovnaReportažeEksplozija u KC Gradu uz Crve i goste Foolish Green

Eksplozija u KC Gradu uz Crve i goste Foolish Green

Crvi
Crvi / foto: Nemanja Đorđević

U beogradskom Kulturnom centru Grad, sinoć su psihodeličnu eksploziju napravila dva benda: Foolish Green, gosti iz Makedonije, i bučna i energična grupa Crvi.

Foolish Green
Foolish Green

Koncert Crva bio je prvobitno zakazan za 6. februar, ali je potom dogovorene saradnje sa bendom Foolish Green, koja je nastupila kao predgrupa, pomeren za jedan dan.

Malo nakon 22 časa, gosti, petočlana grupa iz Skoplja, predstavili su se publici u Beogradu, svojim debi albumom Escape iz 2013. godine. Istoimenom pesmom, instrumentalom, započeli su koncert. Iako slabo poznati na prostoru Srbije, uspeli su da drže pažnju većine prisutnih. Već tokom treće pesme „Twelve“ bilo je očigledno da je publika oduševljena ovim prijatnim iznenađenjem iz Makedonije. Sa prepoznatljivom melodijom surferskog roka grupa je izvela i novu pesmu nazvanu „Surf“.

Ovaj bend svakako se ne može žanrovski tačno precizirati. Pored surf zvuka, klasičnog rokenrola, brit-popa, prepoznatljiv fazon grupe je zapravo psihodelični zvuk, i njemu shodne poruke. U tom maniru, na video bimu iza benda, vrtele su se optičke iluzije poput spirala, i ostale psihodelične animacije. Numera „Sun is gone“  dobila je najbolje reakcije, a određen broj ljudi znao je i tekst i zajedno otpevao sa bendom. Nakon ukupno devet pesama, Foolish Green se oprostio od, kako kažu, najbolje publike, uz njihov hit „Laika“. Pevač je najavio „najveće bandite sa scene“- grupu Crvi.

Crvi
Crvi

U tom trenutku prostor KC Grada postao je neprobojan. Poštovaoci ovog originalnog benda, prkosnog i eksplozivnog zvuka, su popunili prostor. I tako je, sa jakom energijom između prvih redova publike i izvođača, koncert zagrmeo. Na njima svojstven način, što se i ponašaja na bini tiče, i muzike, prezentovali su pesme koje su u poslednjih par dana najzad dobile i studijski snimak.

Svoj nastup otpočeli su pesmom  „Lens X“, i već tada je bilo jasno da publika neće mirovati. Kako su se pesme „Koža i kosti“, „Majka, sestra, i ja“, koje su objavljene na YouTubu, nizale, krenule su i šutke… kako u publici, tako i na bini. Čini se da scena Kulturnog Centra Grad nije dovoljno velika za ove muzičare i njihovo „šibanje“ dok sviraju.

CrviOva uvežbana ekipa sastoji se od članova nekadašnjeg benda Kriške, uz neke promene. Gitarista Kriški, Damjan Babić preuzeo je, uz sviranje i mesto pevača u Crvima. Dragan Jovanović, sadašnji bubnjar svirao je bas u bivšem bendu. Na mesto basiste dolazi Ivan Skopulovič (gitarista Bitipatibija i benda Nizbrdo). Ovoj postavi priključuje se i Boris Vlastelica iz Repetitora. Ako za nekog možemo reći da je talentovan i perspektivan, to je onda ova četvorka. Izvođenjem pesme „Prva“ pokazali su specifičnost bacanja realnosti u lice, i kako, naizgled pesimističan, tekst nagoni na bunt. Pesme su se nizale, usledila je “Misli”, numera uveliko poznata publici.

Njihova energija, čini se, samo je rasla. Da ne postoje vremenska ograničenja, na istom nivou Crvi bi i dalje svirali. S obzirom na to da se ipak mora poštovati radno vreme kluba, grupa je izvela još jednu eksploziju, pošto ih je bučan i dugačak bis vratio na binu. Nakon pozdravljanja i zahvaljivanja, grupa se povukla sa scene, i nastavila druženje sa prijateljima, među kojima su i muzičari iz drugih bendova, čija podrška nikako ne izostaje.

Ako se sledeći put odlučite da prisustvujete koncertu Crva, a trebalo bi, pripremite se na ozbiljnu, energičnu, žešću svirku!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Crvi