-

NaslovnaIzdvajamoEksplozija tvrdog zvuka, soula i post-punka - Algiers u Beogradu

Eksplozija tvrdog zvuka, soula i post-punka – Algiers u Beogradu

Algiers Dom omladine Beograd
Algiers / foto: Nemanja Đorđević

Kada publika konstantno traži još i kada vidite da su svi oko vas puni nečeg dobrog, pa čak i da je baka od šezdeset i kusur godina upila taj žar sa bine. Tada znate da je bend jebeno pokidao, a ako se slučajno nekom nije svidelo znajte da mu verovatno nisu sve “daske na broju”. Nije bitno kakvu muziku slušate i da li imate dvadeset godina ili ste zašli u penziju i igrate šah, ovi momci iz Atlante vas razdrmaju, pojedu sve negativno što imate i opkole pozitivnom energijom.  

Ludilo i energija koje krase punk kada vas baš briga da li ste akord odsvirali kako treba, kada se jednostavno prepustite energiji. Dodate na to soul i tvrdi zvuk gitare, sprčkate sve to zajedno i dobićete Algiers. Bend koji je 1. februara u Domu omladine Beograda odsvirao nekih dvadestak pesama među kojima su najpoznatije “Blood”, “The Underside of Power”, “Irony. Utility. Pretext” i mnoge druge. No, ono što je bitnije kao što sam već rekao, pokidali su i gotovo sigurno pokupili nekoliko novih fanova.

Algiers Dom omladine BeogradLagani ritam gitare koji ubrzava i u pozadini zvuk nalik otkucajima sata, tik-tok, tik-tok, tik-tok. Tenzija steže i steže, čekate kada će usijani bend da se rasplamsa i poludi. Kao napete scene u horor filmovima kada znate da će da se dogodi neka žešća koljačina. Tik-tok, tenzija je i dalje rasla i onda “AaaaAAaaaaa” krik pevača koji pokreće talas dobre energije i prodrma sve što se nalazi u ta četiri zida. Taj spoj soula, post-punka, eksperimentalnog roka i još mnogo toga stvaraju esksploziju, perverziju zvuka. Pitate se “šta je ovo?” i želite još, nije potrebno ni pet minuta da vas nadrogiraju i navuku na njihov zvuk koji je na prvu veoma mračan, a ustvari je daleko od toga skoro pa potpuno suprotno. Tako je bilo skoro za svaku pesmu, izvlačili su maksimum iz svake situcije i pružali neverovatnu atmosferu.

Algiers Dom omladine BeogradPevač koji ujednoma svira i klavijature i gitaru, ulazio je među publiku u najluđim trenucima pesama. Što je okupljena gomila naravno veoma dobro prihvatila i ta povezanost koju su Algiers stvorili poboljšala je atmosferu nekoliko puta. Gitarista je čak na kraju dao publici gitaru i neki bradati visoki lik je uzeo da svira, na šta je ovaj veoma dobro reagovao i bukvalno mu je izraz lica govorio “daj raspali rif”. Bend se vraćao dva puta na binu i svaki put uz ovaciju publike kojom se i završio nastup ovog američkog benda koji ćemo vrlo verovatno imati malo prilike da viđamo na ovim prostorima. Svakako nastup Algiers je jedinstveno i ludo iskustvo koje će vam probuditi razna čula i preporučujem svakom da ih pogleda ako bude u prilici. Ako dođu ponovo u ovu vukojebinu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Algiers Dom omladine Beograd

Algiers Dom omladine Beograd