-

NaslovnaReportažeEksplozija metala u Zaječaru

Eksplozija metala u Zaječaru

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

arhiva

Zaječar-prva asocijacija bila bi sigurno Zaječarska gitarijada. Međutim, 11. decembar bio je sigurno ono što će poštovaoci metal muzike pamtiti kao noć ispunjenu agresivnim i brutalno dobrim zvucima metala.

Klub MZ ugostio je kvalitetne bendove koji su publici pružili sate i sate neumornog headbanging-a, ali i puno dobrih rifova, vokala i ostalog metal arsenala.

Već oko 21 i 30 klub je bio ispunjen ljudima koji poštuju i došli su da čuju dobar metal, bio on industrial, thrash, ili hip-hop metal.

Prvi su izašli Sick Distorsion, bend iz Knjaževca, ali već svima dobro poznati momci koji su uz Koren iz 3 razdrmali ljude koji su stigli na svirku i koji su verovatno još uvek osećali onu zimu iz koje su pobegli da bi uživali u satima energičnih rifova. Prava stvar je usledila kad su se čuli prvi taktovi pesme Suffering i kada je publika, već dovoljno zagrejana i na nogama, do maksimuma uživala uz ove momke koji znaju šta rade.

Embrio Shpayz, bend iz Niša, koga se sećamo sa epizode 2 niškog S.O.S mini festivala. Sjajna mešavina hip-hopa i metala, plus fenomenalno skinuta boja glasa Limp Bizkit-a, pružili su publici minute dobrog vajba i skakanja uz Nišlije.

Mind Reflection je bend koji je nastupio sledeći, a uz koga je klub bio na nogama sa rukama u vazduhu. Zna se da su Zaječarci jednostavno stvoreni za dobar metal, pa su tako i momci iz Mind Reflection-a dokazali da je to tačno. Gužva ispred bine, basovi koji su prosto bubnjali klubom, poneli su publiku da zajedno s momcima prati tekst svake pesme.

Kako je svirka odmicala, publika i dalje nije posustajala i klub je do kraja bio skoro ispunjen. Momci iz benda Forever Storm nisu imali težak zadatak i metalce koji su bili tu držali su na nogama. Ređali su se rifovi, vokali i pesme poput Outkast, zatim Maiden-ove Wasted years, ali i neprevaziđena Master of puppets stvar svima nam omiljenih momaka, ili već čika, Metallica-e.

Slobodno se može reći da je prava eksplozija metala ostala za kraj. Kako se ono kaže, poslednji ali nikako najmanje vredni, na binu su izašli momci iz sastava Hate-Tech.

Nisam sigurna jesu li ustvari njih čekali ili momci jednostavno odlično rade to što rade, ali Zaječar, ljudi koji su sa strane došli, i uopšte ceo klub, otpratili su svaku pesmu, svaki takt, svaki rif bilo koje njihove pesme. Uz Pain-ov Shut your mouth bili su osvojeni svi u klubu, a uz Rammstein-ov Feuer frei na svako „beng beng“ skakalo se do plafona. Momci su predstavili i svoju novu stvar pod naslovom Nibiru, pa su oni koji su bili tu imali prilike da čuju nešto što je skroz novo, a može se odmah reći kvalitetno i dobro.

Svakoj dobroj svirci dođe kraj, pa je tako bilo i sada. Da li zato što je svirka bila ispunjena kvalitetnim bendovima ili zato što ih je očekivao povratak kućama ili ipak zato što je napolju bilo stvarno hladno, tek publika je lagano izlazila iz kluba kao da nisu želeli da je metal svirci došao kraj.

Slobodno se može priznati da ovako nešto treba ponoviti još koji put. Jednostavno se uz dobre bendove i dobru svirku par sati zaboravi na sve drugo sem na stvarno kvalitetan metal koji ispuni uši i dušu. Jedno dobro veče, i noć, i jedna dobra metal svirka.