-

Efektan nastup ZircuS-a u Imotskome

arhivaSasvim spontano i neobavezno, bez afiniteta za izvještavanje ovog puta, odlučio sam posjetiti AKC „Yumu“ u Imotskome nakon poduže vremena, te nisam na kraju niti slutio da ću ipak morati zabilježiti dojmove sinoćnjeg koncerta, te na taj način zapravo započeti praćenje svirki u Imotskome barem što se tiče ovog portala. Radilo se o slovenskom bendu ZircuS iz Slovenj Gradeca, za kojeg nisam niti čuo nego tek prije nekoliko dana, jer sam doznao da će posjetiti Imotski, pa rekoh sam sebi-idemo vidjet o čemu se radi.

A radi se o jednoj jedinstvenoj pojavi koja bi uskoro mogla postati svojevrsna underground-Balkan atrakcija. ZircuS je bend čiji je žanr nemoguće definirati, to sam pročitao prije odlaska na svirku, u to sam se uvjerio i kada sam prisustvovao svirci. Ako bi to ipak pokušali napraviti, najbliže bi bilo kazati da je to electronic/disco/industrial bend, koji broji šest članova: Aleš Gangl (vokal), Max Gregor (bas), Uroš Bračić (bubnjevi), Tomislav Gangl (video animacije), Rok Bricman-Skeri (gitara), Aleš Krevh (klavijature). Svi članovi uz ovo što je nabrojano rade još štošta, no nabrojao sam ono najvažnije. Ovaj nastup u Imotskome dio je „Epic tribe“ turneje u sklopu koje su posjetili Šibenik i Knin prije Imotskoga, a još ih očekuje odlazak na jug Hrvatske-Dubrovnik. Bend je lani izdao svoj prvi demo a postoje od 2004.godine.

Početak svirke je prilično kasnio, oko sat i pol vremena, i u tome vremenu čekanja naslutio sam da posjeta neće biti bogzna kakva. To mi je bilo žao, jer je događaj bio najavljen na Facebook stranici Udruge Mladih Imotski, gdje je svoj dolazak potvrdilo 60 ljudi, ali i sama činjenica da u grad dolazi strani bend (koji ima i nastup na EXIT-u 2009.godine, što je isto prilična referenca) trebao je biti motiv za dolazak. No, možda ljudi jednostavno nisu bili upućeni u rad benda jer ZircuS nisu pretjerano poznati kod nas, pa se tako u Yumi okupilo svega 20-tak znatiželjnika, a cijena upada je bila 15 kuna. O tome ću se više osvrnuti na kraju.

Nakon podužeg čekanja počela je svirka oko 11 i 30h, sa stvari koja se zove „Journey“ te se odmah dalo naslutiti kako se radi o dečkima koji su sve samo ne statični na pozornici. Naslutilo se i ta njihova originalnost koja se protezala duž cijele svirke, video animacije na dva panoa popraćene energičnom svirkom. Odmah nakon toga uslijedila je meni osobno njihova najprepoznatljivija stvar, a to je bila i većini prisutnih-„Cheers To That„, vjerojatno zato jer su s tom pjesmom radili promociju na internetu s njihovog nastupa na EXIT-u. Udrili su odmah u srž već sa drugom izvedbom-iako sam iskreno to očekivao pred kraj svirke, no ne bi to bio taj bend kad bi sve bilo očekivano i klasično. Sve samo ne klasično je i ponašanje ZircuSa na pozornici-tu ima puno skakanja, jedinstvenih pokreta, plesa. Zabavna je bilo i to da su članovi benda često odlazili među publiku i dobro se „izdivljali“!

Tijekom svih izvedbi prisutna je aposlutno velika kreativnost kojom zrače svi efekti koje ZircuS izvodi skupa s njihovom glazbom. Rekao bih i glazba puna preokreta i čudnovatih mikseva. To je pokazala i izvedba „Son Of The Beach“ koja je započela kao nekakav španjolski flamenco, a završila nešto kao „Sent To Destroy“ od Combichrista. Izdvojio bih i posljednju stvar koju su izveli, to je bila „Epic Tribe“ (njihova najnovija izvedba) koja je stvarno bila mješavina svega i svačega, kao i posljednjih nekoliko stvari prije toga- elemenata Prodigya, Nine Inch Nailsa i tko zna čega sve ne, ali sve je zvučalo vrlo zanimljivo.

Ova jednoiposatna svirka slovenskih veseljaka je bila sve samo ne dosadna, i to je vjerojatno bio najbolji omjer uloženo-dobiveno koji ste mogli dobiti, jer je cijena bila 15 kuna što je i više nego prihvatljiva cijena. Momci iz benda su vrlo energični i jednostavni, te sam u priči s njima sam doznao da im je najvažnije da se njihova glazba daleko čuje, pa i u tom smislu traže svakojaka mjesta kako bi svirali i prezentirali se. Svoj put nakon Hrvatske nastaviti će prema Crnoj Gori, te nakon toga Srbiji. Posebno me oduševilo njihovo gađenje prema komercijalizaciji glazbe i brige za „underground“ dešavanja, što oni svojim primjerom i pokazuju, ne dozvoljavajući da im netko diktira tempo, ne mareći za zaradom od gaža, slušajući svoje kreativne instinkte. Na tome im svaka čast i nadam se da će se još više čuti za njih, te im hvala što su posjetili ovaj dio Dalmacije.

Set lista:

Journey
Cheers To That
You Are Me
Meet The Asshole
Renegades
Morning Night
Cut To The Chase
Son Of The beach
Something New
Shepard
Machine
Going Commercial
City Of Peace
Epic Tribe

 

foto: Ante Cvitanović