-

Edo Maajka u Sarajevu: Hip-hop misija za mir

Edo Maajka Majka AKC Medika Zagreb Hrvatska slike koncert fotografije galerija
foto: arhiva

Nakon pauze duge 3 godine Edo Maajka je ovog petka nastupio u Sarajevu, u sklopu Ljetne scene SARTR-a, tako da je sarajevska publika ponovo mogla uživati u pjesmama jednog od najvećih legendi hip-hopa na ovim prostorima. Ovaj koncert je ujedno i ozvaničio otvorenje sada već tradicionalnog festivala Ljetna scena SARTR-a.

Vreme ovog petka moglo je mnogo toga da pokvari onima koji su planirali doći na koncert Edo Maajke. Tokom cijelog dana smjenjivali su se kiša, sunce, vjetrovi koji su puhali sa svih strana svijeta. Sam koncert, kao i svi ostali  tokom ovog festivala, zamišljen je u open-air varijanti u školskom dvorištu O.Š Musa Ćazim Ćatić, ali srećom vrijeme koje je iz minute u minutu previralo, oko 17h se ipak stabilizovalo, te je ostatak dana sunce dominiralo iznad Sarajeva, a ujedno su i uvjeti za koncert bili povoljni.

Početak avanture pred sam izlazak glavne zvijezde večeri na scenu, publiku je svojim beat-ovima zagrijala DJ Marla Felis. Nakon odokativnih 45 minuta, DJ Marla bez veće pauze predaje stejdž Edu Maajki, kojeg u stopu prati DJ Oli. Jako izmiješana set lista starih i novih pjesama je napravila tako zanimljivu atmosferu da se nije moglo ni pretpostaviti koja je sljedeća numera.

Prva pjesma, koja je otvorila koncert bila je “Dobar vajb“, koja je novi materijal Edo Maajke star ne više od 2 mjeseca. Naredne dvije pjesme vezane su za 2012. godinu i album “Štrajk mozga“, prvo je odrepovana “Panika“, te odma za njom “RaTaTa“. Edo je bio obučen kao i za sve njegove ljetne koncerte zadnjih par godina, nosio je majicu Supermena i šorc, koji polako postaju njegov prepoznatljiv imidž. Kroz cijeli koncert provlačila se teza mira, ljubavi i antifašizma. Naredna pjesma bila je ponovo novi Edin materijal, “Moćno“, naslovna pjesma istoimenog albuma.

Nakon ove pjesme, inicijativu koncerta preuzeli su stari uradci, te su odsvirani hitovi “Jesmo l’ sami“, “No pasaran“, “Mater vam jebem“, koje je publika pjevala horski sa Edom, te ga često svojom energijom tjerala da neke pjesme oduži više nego je planirano.
Sve prolazi“, “Trpaj“, bile su pjesme koje su još više podgrijali atmosferu u SARTR-u. Publika je uspijevala ispratiti Edin nivo koji je neke od pjesama kratio na strofa-refren, te nastavljao sa drugom bez pauze, te odma tako često i na treću. Na taj način redane su “Prži se srce moje“, “Prikaze“, “Bomba“, nakon koje je govorio i svojim posjetama i koncertima u Sarajevu kroz svoju karijeru.

I kao što to uglavnom bude, hitovima se završi koncert, ili barem glavni dio njega. Za sami kraj Edo je ostavio možda i najupečatljivije pjesme iz svog opusa, Sarajevom se zaorila “Saletova osveta“, odma za njom “No sikiriki“, a za sam kraj pred dužu pauzu “Mahir i Alma“.

Mnogi su nakon ovih pjesama pomisli da je to kraj, te je već jedan dio publike izašao sa koncerta misleći da je to to. Nakon pauze od 5 minuta, Edo se ponovo popeo na binu, te otpjevao “Zlatni Koker“, “Znaš me“, “Obećana riječ“, a kao posljednja pjesma večeri odabrana je “De Ža Vu“, nakon koje se Edo Maajka zahvalio okupljenoj publici te zaželio brzom povratku u Sarajevo, te poželio sreću daljem radu SARTR-a.