-

Edo Maajka u dvorištu AKC Medika iliti kako ostati normalan

edo maajka
Foto: Sarah Agić – Playground Hustle

Mora se priznati za početak, ovaj prvi present-korona / post-lockdown koncert je bio u neku ruku pomalo distopijsko iskustvo. Mjerači temperature i kontakt forme na ulazu nisu nešto što bi se tradicionalno moglo smatrati „podizačima atmosfere“. Osim toga još nekih kompromisa je moralo biti – pa tako i taj da cjelokupni „program“ u dvorištu AKC Medika mora biti gotov do 22h – čega se organizator strogo držao.

Međutim, osjetilo se cijelo vrijeme kako nam je sama hrabrost organizatora Dostava Zvuka da ovaj događaj i koncert „isfura“ do kraja puno značila. I nama u publici, vjerujem i curama iz predgrupe Playground Hustle – a ponajviše Edi, koji je bio vidljivo dirnut većim dijelom koncerta ’em odazivom publike ’em prijemom – no vjerojatno najviše sa činjenicom da se sve ovo opet uopće događa i da smo tu gdje jesmo.

O predgrupi Playground Hustle moram priznati kako nisam prije koncerta znao baš ništa, no na kraju je njihov nastup ispao vrlo zanimljivo iskustvo. Rekao bih kako se prvotno radi o eksperimentalnoj i avangardnoj muzici bez dlake na jeziku, sa vrlo izraženom vizualnim nastupom. Sigurno da nije za svakoga, no ako vam se sluša nešto svježe i hrabro (bilo muzički bilo lirički) – svakako dajte curama šansu.

Edo Maajka je na ovom koncertu nastupio kako bismo rekli „na matricu“ (odnosno samo s DJ-icom Ivonom iz Playground Hustle), no najavio je s obzirom kako je sinoćnji nastup prošao iznad očekivanja – kako bi se brzo mogao vratiti u dvorište Medike s „punim“ bendom s kojim inače i nastupa u zadnje vrijeme, odnosno od izdavanja albuma „Put u plus“.

Edo je stigao u nešto više od sat vremena napraviti vrlo lijepi presjek svoje karijere, počevši od zaista samih početaka sa „Slušaj mater“ ili „Jesmo’l sami“ pa do novijih „Izdajničko kolo“ ili pak „No Pasaran“ sa aktualnog albuma „Put u plus“. Posljednje navedena je možda i naišla na najbolji prijem od svih stvari na koncerta budući da direktno gađa u žicu aktualnog vremena. Edo nije mogao odoliti da nakon njenog završetka ne prokomentira – „jebem im mater, reći „smrt fašizmu“ je postala sramota“.

Da, našlo se sinoć vremena i za pokoji dnevno-politički komentar, koji je od Ede uvijek dobrodošao budući da u pravilu „gađa u sridu“. Obradili smo naravno tradicionalne zagrebačke teme zadnjih nekoliko mjeseci – koronu i potres (iliti „agresora sa Sljemena“, kako kaže Edo). Falilo mu je i to, kaže – „da bilo što laprda“.

Iako je sinoć za sve nas bio generalno „feelgood“ događaj, dobro su „sjele“ za dinamiku koncerta i Edine pjesme sa težom tematikom poput „Mater vam jebem“ ili „Mahir i Alma“ (završetak koje je Edo prokomentirao sa „ne mogu vjerovat’ da nisam nijednom zajeb’o“). „Sve prolazi“ je Edo posvetio nedavno prerano preminulom Miri Vidoviću, koji mu je kako kaže, bio više otac i prijatelj nego producent. Svojevremna hitčina „Pržiii“ je jako brzo prekinut i prešao u još veću hitčinu „Prikaze“. Kaže Edo kako mu „Pržiii“ više baš i ne leži, očito se satirična i zajebantska komponenta te pjesme vrlo brzo izgubila nakon njene objave i postala naša stvarnost.

Kako sam već gore napisao, jedan od „constrainta“ održavanja ovog događaja u dvorištu Medike je bio taj da cijeli program mora biti gotov do 22h, tako da je Edo približavanjem tog termina imao jedno oko na organizatorima. Stigao je zaključiti kako je planirao i to sa vjerojatno trenutno najprigodnijom stvari koju je mogao izabrati – „No sikiriki“.

Jako lijepi i dirljivi dodatak ovoj večeri je bio taj da je kompletna Edina familija plesala u prvim redovima, a koncert je završila upravo njegova kćer sa izvedbom „Three Little Birds“ od Bob Marleya. Kažu – ta stvar im je pomogla da ostanu normalni u ovim vremenima. Vjerujem kako mogu u ime svih sinoć prisutnih reći kako će nama u tome pomoći ovakvi događaji – hvala Medika, hvala Dostava Zvuka – i hvala Edo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA