-

Edo Maajka, Rundek i Hladno pivo u Banjaluci: Šarolika ekipa u borbi protiv fašizma

Edo Maajka 03-001
Frenkie i Edo Maajka / Foto: Dejan Škipina

Unija studenata Republike Srpske i ove godine obilježila je 9. maj, odnosno, Međunarodni dan pobjede nad fašizmom, u sklopu projekta „Živjeti slobodno“. Ovim projektom, kao i prethodne godine bili su obuhvaćeni kulturni, obrazovni i zabavni sadržaji, a centralni događaj obilježen je sinoć u prepunoj Aquani, gdje su nastupili Edo Maajka, Rundek Cargo Trio i Hladno pivo.

Edo Maajka
Edo Maajka

Koncertno veče otvorio je nastup mladog banjalučkog benda Shanghai Street Fight, koji su predstavili pjesme sa nadolazećeg albuma. Takođe, kao predgrupa je svirala i Banjalučanima dobro poznata grupa Alexandria, koji su uz Shanghai Street Fight zagrijavali publiku nešto više od sat vremena.

Nedugo potom, uslijedili su nastupi zbog kojih je većina došla, a prvi je na scenu izašao Edo Maajka, koji je „rokao majk“ skoro dva sata. Nije potrebno dodati da je njegov nastup ispraćen ogromnom podrškom publike, što i ne čudi ako se ima u vidu popularnost ovog repera, ali i činjenica da ga zaista dugo nije bilo u Banjaluci. Uz pratnju DJ Soula, Maajka je nizao rimu za rimom u čemu mu je pomagao i Frenkie, a prisutni su najviše bili oduševljeni izvođenjem Edinih najpopularnijih pjesama, kao što su „Bomba“, „Prikaze“, „Prži“, „No sikiriki“ i mnoge druge koje su našle svoje mjesto na set listi. Simulacijom taktova pjesme „Ruke“, Edo Maajka je napravio malu uvertiru, koja je najavila najiskusnijeg muzičara te večeri – Darka Rundeka i njegov Cargo Trio.

Rundek Cargo Trio
Rundek Cargo Trio

Upravo je numerom „Ruke“ otpočeo koncert kultnog muzičara, a vriska publike bila je dovoljan pokazatelj da najbolje tek slijedi. Rundek Cargo Trio je, očekivano, odsvirao listu pjesma prošaranu vanvremenskim hitovima Haustora, pa su se tako čule „Uzalud pitaš“, „Makedo“, „Apokalipso“, kao i „Bi mogo da mogu“ i „Grane smo na vjetru“. Premda je tokom Rundekovog nastupa bilo tehničkih problema, iskusni muzičari se nisu dali zbuniti, iako su s vremena na vrijeme negodovali zbog zvuka. U skladu sa povodom koncerta, Rundek Cargo Trio je odsvirao i numeru „Ay, Carmela“, antifašističku himnu iz Španskog građanskog rata, koju su Banjalučani otpjevali u glas sa slavnim muzičarem. Takođe, banjalučka publika imala je priliku da prvi put čuje uživo i pjesmu „Don Juan“ sa nadolazećeg albuma, koji će nositi naziv „Mostovi“ po jednoj od pjesama, a na kojem je ovaj trojac radio četiri godine. Tokom Rundekovog nastupa letjeli su i grudnjaci, a nakon koncerta Darko je sišao u publiku i raspoloženo potpisivao autograme.

Hladno Pivo
Hladno Pivo

Poslednji u nizu nastupio je bend Hladno pivo, nekoliko minuta nakon što je otkucala ponoć. Bila je to prava poslastica za publiku, kojoj ni najanje nije smetao ovakav, možda pomalo neobičan, spoj izvođača. Članovi grupe Hladno pivo su naglasili da su došli kako bi proslavili Dan pobjede nad fašizmom, ali i da publici predstave novi album, koji nosi naziv „Dani zatvorenih vrata„. Novi album su okarakterisali kao album za „skakanje i plakanje“, jer kao i na svakom albumu imaju pjesme za „čvrste momke i čvrste momke koji plaču“, te se ne stide reći „da se zna desiti da se u kombiju isplaču jedni drugima na ramenu“.

Nastup su otpočeli pjesmom „Žena“, numerom sa novog albuma, a oni koji su još uvijek imali snage, skakali su uz numere „Messi“, „Mojoj majici“, „Dibidus“… Takođe, koncert nije mogao proći niti bez dokazanih hitova „Samo za taj osjećaj“, „Nema više“, „Teško je ful biti kul“. Hladno pivo se oprostilo od banjalučke publike pjesmom „Nije sve tako sivo“, a potom je uslijedio još jedan povratak na binu, i „Pitala si me“, „Ne volim te“ i „Vjeruj u mene“, kojom je Hladno pivo zatvorilo prohladno majsko veče.

Publiku su ostavili u dobrom raspoloženju najavom da u skorijoj budućnosti može očekivati još jedan njihov koncert u Banjaluci.

Aquana (9)-001

Save