-

E-Tvrđava u znaku KUD Idijota i Elementala

01

Multimedijalni festival E-Tvrđava završen je sinoć u rovovima niške Tvrđave. Glavni muzički program ostaće upamćen po odličnim nastupima grupa KUD Idijoti, premijernog Elementala, povratničkih Mamuta i youtube atrakcije Travolte iz Borče Grede.

Sa kašnjenjem od nekih 40tak minuta četvrto veče (petak, 3. septembar) multimedijalnog festivala E – Tvrđava otvorili su Kuriri, alternativni rok sastav iz Pirota koji je već nastupao u Nišu. Iako su ljudi, po navici, tek počeli da pristižu bend je sjajno odradio svoj deo nastupa. Priredili su odličnu podlogu za sledeći lokalni pank bend MAMUte. Niški pankeri, koji imaju verne fanove u svojim redovima, posle pauze od pet godina, ponovo su predstavili publici svoje hitove. Ovo je bila prilika da se MAMUti vide u akciji, jer je ovo samo privremeni „reunion“, ne ponovno okupljanje benda na duži period. Nakon njih su nastupili Styptic, odlično prihvaćen bend koji po njihovim rečima neguje „tango metal“ pravac. Trenutno je u pripremi njihov dugoočekivani debi album, pod nazivom „Noesis“. Posle Styptica usledio je nastup gostiju iz Požarevca, benda Guybrush Treepwood. Sviraju neku vrstu alternativnog roka, što su i prikazali u pesmama „Jednom kad odeš“, „Pustinja beskraja“, „Izađi iz magle“…

Stanje ispred bine se znatno poboljšalo, bilo je odokativno sigurno nekih 500-600 posetilaca, koji su željno čekali zvezde večeri, „stare pizde“ iz Pule – KUD Idijote. Sat vremena nakon ponoći popularni pankeri otpočeli su koncert novijim numerama, koje treba da se nađu na albumu „Zbogom Istro“ čiji se datum izlazka još ne zna. Posle šest godina od poslednjeg gostovanja u Nišu, vidno raspoloženi Idijoti nizali su klasike poput „Darvil“, „Ja sjećam se“, „Minijatura“ i „Bandiera Rossa“. Posebno najavljeni „seksi blok“ pesama od strane Saleta bio je sačinjen od bržih stvari kao što su „Jebem ti rat“ i „Fuck the system“. Puno energije, sirovog panka i šutki, samo su neki od obeležja ovog koncerta. Tusta, pevač benda, iako je sve vreme pre nastupa sedeo, zbog noge, na sceni je skakao do iznemoglosti. Fascinantno je gledati bend koji sledeće godine puni 30 godina postojanja, a svira sa tako puno entuzijazma. Na očekivanom bisu, odsvirane su „O bella ciao“, legendarna „Za tebe“ i „Vesna“. Za sve fanove metala, posle pankera, nastupila je beogradska Magma. Održali su publiku na nogama, delom već izmorenu, i pružili odličnu svirku, punu žestokih rifova i solo deonica, sa snažnim growl vokalom. Festival je za taj dan priveden kraju koncertom hard core benda Discord. Bend je dao sve od sebe, u znak zahvalnosti svojim vernim poklonicima koji su ostali do ranih jutarnjih časova da ih slušaju.

Peto veče festivala bilo je rezervisano za nešto drugačiji muzički ukus od prethodnog dana. Naime, program za 4. septembar je sadržao uglavnom reaggae i hip hop izvođače. Prvi prema satnici otpočeli su peformans lokalni Dubox Sound System. Pre prvog benda, nastupili su još dva sound systema, jedan naknadno ubačen, bez zvanične najave. Nakon dobrog zagrevanja uz reaggae, drum n bass i dub zvuke, publika, koja je u tom trenutku brojala oko stotinak ljudi, pozdravila je Zaa, bend iz Kruševca koji je u Nišu čest gost. Posetioci su polako počeli da pristižu, ali ih je bilo daleko manje u odnosu na prethodno veče u isto vreme. Došao je red na nešto ozbiljnijeg i iskusnijeg umetnika, na poznatog Vudu Popaja. Uz pratnju drugih repera priredio je mali hip hop show, satkan od pesama i šaljivih anegdota u pauzama između istih. Zanimljivo je to da je deo publike željno iščekivalo sledećeg izvođača, štaviše, dosta njih je i došlo samo zbog njega. U pitanju je Travolta iz Borče Grede, koji je i više nego oduševio sve prisutne i za to dobio ogroman aplauz i ovacije. Izgleda da „youtube“ stvarno može od čoveka da napravi zvezdu, bar u neku ruku. A Travolta je živi primer toga. Ipak, sastav koji je sledio i koji je imao ulogu specijalnog gosta konačno je dočekan – zagrebački Elemental. Radi se o hip-hop bendu koji postoji više od 10 godina, koji ima pet studijskih izdanja iza sebe i veliki broj hitova. Elemental su nastupili u sastavu: Shot i Remi (MC-ji), Erol Zejnilović (gitara), Davor Zanoški (klavijature), Konrad Lovrenčić (bas), Ivan Vodopijec (bubnjevi) i Nataša Tonković (prateći vokal). Predstavili su numere poput „Napokon“, „Romantika“, „Tako lijepa“, „Zašto te imam“… U rovovima je sada potpuno druga situacija, solidno popunjen prostor i fenomenalna atmosfera koja je vladala. Nastup Elementala bio je ujedno i promocija njihovog zadnjeg albuma, izdatog u maju ove godine, pod nazivom „Vertigo“. Ovo veče, ispunjeno ritmom hip-hopa, završeno je nastupom Struke, posle koga su usledili DJevi.

Foto: Marko Pekić (www.nis-music.net)