fbpx

-

Naslovna Reportaže E-Play u Mikser Houseu: Divan Dan za Obične Ljude

E-Play u Mikser Houseu: Divan Dan za Obične Ljude

e-play
Foto: Miloš Cvetković

Postoji nešto u ženama koje sviraju bas, posebno ako sa sobom imaju neverovatne bendove. Takav je i slučaj sa beogradskim, sada već legendarnim, alternativnim bendom E-Play. Sinoć su, u Savamali, u Mikser Houseu održali koncertnu promociju svog najnovijeg albuma “Obični ljudi”.

E-Play je bend koji ima svoju vernu publiku naviknutu na senzibilitet Majinih tekstova i specifičnog zvuka benda, očigledno jedinstvenog na ovim prostorima. Dve stotine najvernijih fanova se sinoć u Mikseru okupilo na promociji novog albuma „Obični Ljudi“. Pred ovom masom, Maja Cvetković, Danilo Nikodinovski (koga znamo i po bendu Consecration), Goran Ljuboja – Trut i Kika Jovanović izveli su numere sa novog albuma prošarane starim, dobro poznatim hitovima.

Evidentno je bilo da bend zrači nekom novijom energijom i da je izdavanje novog albuma vrlo pozitivno uticalo na „kreativne dizne“ članova. Bend je započeo svirku instrumentalnim jamom sa novog albuma pod nazivom „Sedam“ koji je lepo poslužio da pokaže širinu „soundscapea“ koji bend može da postigne. Nakon „Sedmice“  usledili su Prvi Pogled Tvoj i U Sumrak koje je pratila nova stvar – Heroj. Na ovom, za bas, mamutskom delu Trut i Maja ostvaruju hemiju koja je od E-Playa i napravila ovo što jeste danas, dok se Danilo praktično „igra“ zvucima na gitari. Pošto se masa vrlo brzo zagrejala, set novih pesama su sve češće „presecali“ hitovi kao što su Better Than You, Loš Dan i Retrovizor.

Pored osnovnog i nama svima dobrog poznatog E-Playa, na bini je, kao što pomenuh, bila i harizmatična Kika Jovanović, energični prateći vokal koja je svojim prisustvom samo ulepšala ceo događaj i zaista pokazala svoje umeće na nekim pesmama. Što se izvedbe tiče, svi su bili u punom sjaju i ko je pažljivije posmatrao Majino lice, mogao je videti iskreno zadovoljstvo i sreću – nesumnjivi izraz zahvalnosti publici.

Ono što je usledilo bio je „blok“ hitova sa novog albuma, koji započeo prvim singlom – Hiljadu Ljudi, da bi izazvao euforiju kod publike na Iluziji, i onda doživeo svoj vrhunac (i za vrlo vrlo malo vrhunca koncerta) na „pesmi koja ne bi postojala da nije Danila“ kako je to Maja sročila. Pretpostavljate, to je aktuelni hit singl E-Playa, Divan Dan. Uživo „Dan“ je samo divniji. Šarmantno je bilo videti bend kako razmenjuje „Spremni?“ poglede pred ovu pesmu, Truta kako daje takt i potom Danila i Maju kako furiozno uleću u onaj rif koji teško izlazi iz glave. Posle Divnog Dana usledila je „heavy“ stvar Ljubica, zanimljiva igra reči sa grubom muzičkom pozadinom. Nakon Ljubice, bend je na fascinantan način završio koncert – hitom sa prethodnog albuma Vremeplovom. Ova, agresivna, brza i dinamična himna je kod publike izazvala potpunu euforiju. Kika i Maja su odradile ljudski posao sa vokalima, dok su Trut i Danilo „džemovali“ uz matricu ove brze pesme.

E-Play je na sinoćnoj promociji pokazao zbog čega je tu gde jeste, negde između undergrounda i popularnije alternative, kao večni reper kvalitetne alternative i da ovim, četvrtim, albumom najavljuju jedan lep period u radu benda, kome se iskreno radujemo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA