fbpx

-

Naslovna Izdvajamo E-Play na Replay - 20 godina E-Play-a u Domu omladine

E-Play na Replay – 20 godina E-Play-a u Domu omladine

E-Play Dom Omladine Beograd

Naslov ovog teksta mogao je biti i na autoplay, s obzirom da svi znamo koliko puta nam se desilo da uključivši ovu opciju na Youtube-u dođemo do njihovog hita “Divan dan“. Čini se da šta god da pustite stignete na E-Play i ovu veselo-ironičnu numeru. Ipak, koncert koji su održali u sali “AmerikanaDoma omladine Beograda činio je to da ih ne tražimo po automatizmu, već da tražimo da se vraćaju na binu i sviraju bis za bisom.Koncert je organizovan bez premca: ozvučenje je bilo dobro namešteno, tonovi svih instrumenata su bili energični i smisleno prošarani efektima, bina je bila obasjana neonskim svetlima koja su stajala iza benda čineći da lica članova budu u senci, ostavljajući utisak mističnosti.

Pesme su stizale sa svih albuma i različitih postava, a zvučale kao da ih je baš ova trenutna stvorila i milion puta odsvirala. Krajnje profesionalno. Kroz svo to precizno sviranje, bez greške, muzičari su se vidno dobro zabavljali, pa je to sve izgledalo veoma nonšalantno, iako izvođenje ovako stabilnih, na intenzivnom gruvu zasnovanih numera, nije nimalo lako.

Nove pesme s albuma “Sloboda” našle su svoje mesto kod publike. Ljudi ne samo da ih prepoznaju već potpuno odlepljuju uz njih. “Da budemo samo dobro” je pesma čiji refren je masivna glasna žica Doma omladine pevala kao najveći stadionski hit, “Srešćemo se neki drugi put” je nagrađena najdužim aplauzom, a u njenoj moćnoj završnici izbila je i mini šutaka, a “Šamarčina” je šake fanova pretvorila u pesnice i tako stegnute ih podigla uvis.

E-Play Dom Omladine Beograd

Frontmenka Maja Cvetković je izgledala kao da je na najlepšem mestu na svetu. Neprestano se osmehivala, što publici, što sebi samoj, što ostalim članovima i nemilosrdno rokala deonice na svom Ibanezu. Njen na neki način običan, ali prepoznatljiv potez na bini kada zabacuje svoju dugu crnu kosu, sada se pretvarao u hedbenging. Potpuno je uronila u sviranje ne mareći ni za šta. Čini da se sav trud za ovih 20 godina, opredmećen u ovim trenucima, potpuno isplatilo.

Na oduševljenje publike na bini se našla i bivša gitaristkinja i vokal benda Biljana Todorovski, koja je otpevala pesmu “U Sumrak” s albuma “Drago mi je da smo se upoznali“. Biljana kao da nikada nije prestala da peva. Glas joj je savršeno očuvan, toliko, da je ova pesma zvučala potpuno kao sa albuma. Blago razočaranje nastalo je kad je posle ove pesme odmah napustila binu.

E-Play Dom Omladine Beograd

Pored novog albuma najbolje su dočekate nešto mračnije kompozicije poput “Ljubice“, koja je sad dobila na posebnoj težini i oštrini zbog zvuka gitare Nemanje Velimirovića, dok je Goran Ljuboja Trut svojim gruvom učinio da pesma i dobro vozi. “Vremeplov” se na samom kraju zvaničnog dela nastupa savršeno tematski nadovezala na prethodnu “Sramota” i naterala Dom omladine da se pretvori u hip hop podijum gde su svi skakali i uzvikivali Non-stop, non-stop.

Trut ume nekad da pravi problem ovom bendu, zbog toga što čovek baš nije ponikao iz ovih voda, ali na ovom koncertu, toga nije opšte bilo. Svaka pesma je zbog njegovog specifičnog načina sviranja, bivala još bolja: basom je pomerao utrobu, dobošem vas terao da igrate, a činelama stvarao zvukove za koje imate osećaj da vam se direktno urezuju u mozak. Slična priča ume da bude i sa Kristinom Jovanović, koja ponekad, ume da malo vokalno vrda, ali ni ona ovaj put nije imala slabu tačku. Zajednička pozitivna energija benda dovela je do toga da svako da svoj maksimum, oslobodi se svih stega i potpuno prepusti.

E-Play Dom Omladine Beograd

Bisevi (tako je ne jedan, već dva) su bili nešto posebno. U prvom su svirali “Loš dan” kao pesmu koju smo mogli da čujemo često na nastupima i koju svi koji prate rok muziku u Srbiji, ako ništa, znaju iz špice za Bunt. Ipak, dve naredne pesme su ono što niko nije očekivao. Da je postojalo klađenje koja će pesme svirati, pesma “Pop” s prvog albuma benda ne bi ni imala kvotu. Biljana se vraća na scenu i ona i Maja, kroz širok osmeh, pevaju ovu punk stvar. Bilo je neprocenljivo. Sledi “Prvi pogled tvoj” pesma koju stari fanovi mnogo vole i koja je uvek, nekako, falila na koncertima. Trut je svojim prelazima dao još dva energetska nivoa ovoj pesmi.

Pošto jedan nije bio dosta sledi još jedan bis s pesmama “Wicked” i ponovljenom pesmom “Divan dan“. Publika i dalje ne želi da napusti koncert, ali bi stvarno bilo nerealno zahtevati od benda koji je 2 sata svirao, skakao, pevao celim svojim telom da izdrži još koju pesmu. Što kaže Maja nije malo 20 godina u Srbiji, ali izgleda da 2 sata za samostalni koncert E-Play-a jeste. Sigurno nema osobe koja je sinoć izašla nezadovoljna s koncert, teško da ima onih koji će se uopšte truditi da nađu neke zamerke, jer ovo je bilo kvalitetno udaranje po svim šavovima: od sviranja, preko atmosfere i energije na koncertu do izgleda benda i bine. Vidimo se neki drugi put, nadamo se u podjednako dobrom izdanju.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

E-Play Dom Omladine Beograd