fbpx

-

Naslovna Reportaže Džungla je masivna - ST!llness u Novom Sadu

Džungla je masivna – ST!llness u Novom Sadu

U petak, 3. aprila, u novosadskom Omladinskom centru CK 13, na radost mnogobrojne publike nastupio je hrvatski sastav ST!llness. Ovo je bend energičnog izraza baziranog na kombinaciji reggea i drum’n’ bassa, prožetog žestinom hard core rifova i psihodeličnih vahova u harmoniji i dinamičnosti. Od signala za vazdušnu opasnost kojim su započeli sat i po vremena dug nastup do silaska sa bine držali su publiku u egzaltiranom raspolozenju.
Ostrašćeni ali realni, strogi ali ne i obeshrabreni, visoko podignute pesnice ST!llnessi pozivaju „žrtvu generacije, zbunjenog od situacije” gde nema „Truda, nema Spasa i nema nikakve Reakcije” na osvešćenje da je svaki tren njegov i „povijesni”.

Reč nije umetnost pobune ako pobuna nije umetnost reči. Zato ni jedna prosta reč – koju ovde ne bismo smeli napisati nije bila trivijalna, niti je bilo pesimizma u nazivanju stvari pravim imenom. Oni neprimetno prelaze kontrast od žestoke surovosti i lucidnosti do duboko suštinskog. Ime pesme „Fanki shit” nije metafora (a nije ni droga), a „Blues za moju Majku“ ne predstavlja parodiju edipalnog kompleksa vec iskrenu odu bazuslovne ljubavi.

Prva pesma sa albuma prvenca počinje prvim rečima Svetog pisma (i nosi takav naziv) „U početku bijaše Riječ“ objašnjava snagu njihovog izraza – jer “rič je dio svake materije koja tvori smese i kad nađeš pravu rič sve su ostalo finese“. Čitav koncert je i bio začinjen finesama neophodnim za doživljaj, užitak i savršen sklad ljudi u publici i na bini. Pevač Yuri je još na početku nastupa ostao bez dugmadi pa bez košulje pošto je još u prvim minutima uskočio u publiku. Koncert je završio bez majice…

Punopravni činilac zvuka ST!llnessa su semplovi, od Titovog govora omladini do monologa deteta o životnoj rutini kao citat i pojačavanje naslutivog.

Hrvatska sedmorka je najavila odlazak sa bine pesmom „Katarza” što „pročišćena” publika nije dozvolila dok sa bendom ne otpeva u glas „Ona se budi” Šarlo Akrobate i ne vrati bend na bis sa pesmom „Džungla je masivna“.

Ovo je bio njihov peti nastup u Srbiji posle Exit-a 2006, Niša, Sombora i Zrenjanina, ali su pred Novosađanima prvi put nastupili sa objavljenim materijalom „Sve što znam o životu… Odabrao Djelo Hadžiselimović” iz 2007. Pomenuti Hadžiselimović je bio urednik HTV-a, siva eminencija i metafora mudrosti iz senke, na čijem je odabiru dokumentarnih filmova odrasla čitava generacija. Među nima i ova sedmorica: Yuri – Ivan Jurić (tekstovi, vokal, semplovi), Vale – Mario Validžić (bubanj), Ante – Ante Ljubičić Expirience (gitara), Moco – Daniel Vignjević (bas), Dado – Davor Barišić (gitara), Kobi – Krunoslav Kobeščak (perkusije) i Musa – Ognjen Zečević (sampler, midi). Ovaj savršeno organizovan skup čini bend četiri godine.

Kuriozitet svirke bilo je prisustvo raspoložene Aleksandre Ivošev, devojke sa reputacijom poštovaoca dobrog zvuka i još čuvenije sportske reputacije – o kojoj bi, u nekim drugim vremenima, Djelo Hadžiselimović imao puno „odabrati”.