-

Dža ili Bu jasno i glasno u Feedbacku

Dža ili Bu Feedback Niš
foto: Jelena Vojinović

Posle godinu i po dana, u okviru svoje novogodišnje turneje, beogradski pank rok bend Dža ili Bu posetio je sinoć niški klub Feedback. Ovaj koncert je ujedno i najava novog albuma pod nazivom „Jasno i glasno“, koji izlazi u februaru.

U 22 časa kada je bio zakazan početak koncerta, u klubu je bilo malo ljudi. Međutim, publika se polako okupljala, pa je tako već sat vremena kasnije, kada je koncert zapravo i počeo, klub bio pun. Mladi pankeri sa čirokanama na glavi zauzeli su prve redove, a od prve pesme počeli su da skaču i šutke nisu prestale do kraja koncerta. Bend je okupio fanove svih generacija, a ono što ih povezuje je tinejdžerski bunt, bez obzira na godine.

Dža ili Bu Feedback Niš

Svirka je počela pesmom „Gasio sam mrak“ i odmah se podigla atmosfera. Praznično raspoloženje je još uvek prisutno, pa su svi bili veseli, opušteni i raspoloženi za dobar provod. Ređali su se hitovi bez odmora i dugih pauza. Na setlisti su se našle i pesme „Rizik“, „Gole istine“, „VIP“, zatim numera „Pesak Bengazija“ sa albuma „Kukovo leto“, koju ne sviraju tako često. Koncert nije mogao bez hitova poput „Droga i mladi“, „Proleće“, zatim obrade Lea Martina „Odiseja“, ali i pesme „Pomozi mi“ koja je nastala u saradnji sa Zoranom Marinkovićem iz grupe Bjesovi.

Muzika grupe Dža ili Bu je energična i živopisna, a tekstovi su zasićeni duhom pobune i revolucije. Iza njih je više od trideset godina kreativne aktivnosti, a za to vreme postali su poznati ne samo kao jedan od najpoznatijih predstavnika žanra, već i kao borci protiv bilo kakve nepravde. Od samog nastanka su dosledni svom zvuku i društveno-angažovanim tekstovima, kojima dižu glas protiv sistema. U tom duhu snimili su i novi album, a niška publika imala je priliku da čuje nove pesme kao što su „Revolucija„, i „Ja se smejem„. Frontmen benda Nebojša Simeunović Sabljar najavio je pesmu „Ja se smejem“ rečima: „Je l’ ćemo da se smejemo večeras? Je l’ ćemo da se smejemo kada ih budemo gazili?“. Po reakciji publike može se naslutiti da će i ovaj album biti sjajno prihvaćen.

Dža ili Bu Feedback Niš

Da se ljudi ne mire sa medijskim mrakom, diktaturom i lažima dokazale su snažne reakcije na pesme „Zemlja nojeva“, „Metak“, „Ustani i kreni“, a atmosfera se dodatno usijala za vreme pesama „Živeo Staljin i svetska revolucija“ i „Diktatore“. Za kraj su ostavili hit sa albuma „Strašni sud“ iz 1995. godine „Večna lovišta„. Publika je skakala i pevala horski. Ovako dobra svirka nije mogla da se završi bez bisa, pa su ponovo izveli pesmu „Ja se smejem„.

Ovaj nastup grupe Dža ili Bu  je još jednom dokazao da je grupa vrlo popularna i raduje njihovu publiku hitovima, a iz godine u godinu redovi fanova nadopunjuju se mladim licima. Njihovi stihovi su relevantni, muzika još uvek blista, a muzičari imaju još puno načina da jasno i glasno izraze svoj bunt i iznenade publiku.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Dža ili Bu Feedback Niš