-

Dža ili Bu drugo veče u Nišu: Jači nego pre

foto: Vukašin Stanojević
foto: Vukašin Stanojević

Koncertom u nedelju uveče u klubu Black Stage, Dža ili Bu zaokružili su svoj dvodnevni nastup u Nišu.

03_Dza_ili_buAko je prvi koncert benda Dža ili Bu bio beskompromisno nabijen energijom u klubu ispunjenom do poslednjeg mesta, drugi koncert je bio više završnica jednog burnog i koncertima ispunjenog vikenda. U nešto preko dva sata kvalitetne svirke, razigranoj publici priuštili su potpuni ugođaj.

U početku je sve nekako krenulo lagano. Publika je oklevala prvih nekoliko pesma i prostor ispred bine bio je poput vilinskog kola u koje niko nije smeo da ugazi. „Beskrajan pad“ nekako je uspela da razbije stidljivost kod dela publike i oni ispunjavaju prostor ispred bine (a neki se penju i na binu ubacujući se kao prateći vokali benda). Neki su, ušuškani u skrajnutim delovima kluba, ispijali svoje pivo i skupljali snagu uz „Najjači samo ostaju“, a neki, naoružani pivom i dobrim raspoloženjem, skakutali ispred bine i zajedno sa Nebojšom Simeunovićem Sabljarom tokom pesme „Staljin“ uzvikivali: „Živeo Staljin i svetska revolucija! Živela votka!“.

04_Dza_ili_buNa mnogobrojne nijanse naše sumorno-sive stvarnosti podsetili su nas sa „Droga i mladi“, „Rasprodaja“, „Zid“, „Vip“… U kratkim pauzama između pesama začuo bi se zveket stakla dok se nazdravljalo uz svaku novu najavljenu pesmu. Samozadovoljno je vodio zvuk pesama: „Aljaska“, „Gola istina“...i mislili smo da su to tamo „Neki drugi gradovi“ gde krećemo sami protiv svih ali bio je to samo još jedan glupi „Baksuzan dan“.

Negde pred kraj svog nastupa najavljuju jednu ljubavnu i kreće „Kraljica pica parka“. Da vremena nema i da sve prolazi mimo svih nas dočarala je „Ustani i kreni“ snažnim refrenom – „bitka koju moraš dobiti, bitka je sa samim sobom“. Nakon pesme „Drugovi“ najavljuju poslednju pesmu „Večna lovišta“ kada je svako tražio svoju dovoljnu dozu a energija ispred bine prosto eksplodirala. Nastalo je blago zatišje dok su momci sišli na trenutak s bine da predahnu na kratko a zatim se vraćaju na bis i izvode „Odiseja“ Lea Martina i „Lepi Mario“ Satana Panonskog.