-

NaslovnaReportažeDvosatni nastup Darka Rundeka i Ekipe za Valentinovo u Sarajevu

Dvosatni nastup Darka Rundeka i Ekipe za Valentinovo u Sarajevu

Darko Rundek & Ekipa Banovina Niš
foto: arhiva

Darko Rundek i Ekipa su na Dan zaljubljenih zabavili sarajevsku publiku koncertom koji su održali u klubu Sloga. Pjevalo se, zabavljalo, zaljubljivalo uz Rundeka i Ekipu koji su napravili dobru atmosferu za sve prisutne.

Sinoćnjem koncertu prethodio je nastup Rundeka noć prije na istoj lokaciji. Oba termina su bila rasprodana, te je atmosfera i na jednom i na drugom bila odlična. Očito je bio pun pogodak dovesti Darka Rundeka na ovaj, svima drag datum. Zadnji put Darko Rundek je posjetio Sarajevo prije dvije godine, kad je održan nezaboravni koncert u Domu mladih.

Ali vratimo se na ono što se događalo sinoć u Slogi, na Dan zaljubljenih. Stvarno se dugo nije desilo da se i zadnja karta proda za neki koncert u ovom klubu, ali to Rundeku, očigledno, nije nikakav problem.

Sloga se od 20h polako popunjavala a koncert približavao, tako da su svi pred početak koncert bili stisnuti jedni uz druge jer mjesta za više ljudi nije postojalo. Nastup je obilježen miješanjem starih i novijih pjesama, tako da je sve krenulo pjesmom ”Tamni jorgovan” kojom nas je Rundek uveo u skoro dvosatni koncert. Publika je sve ispratila velikim aplauzom dobrodošlice. Sve se nastavilo hitom iz ’85, svima dragom pesmom ”Ena”, koju su svi uglas pjevali sa Rundekom, što je nagovijestilo nezaboravan koncert.

Dalje su se redali hitovi kao što su ”Ruke”, ”Bi mogo da mogu”, ”Ay Carmela”. Sve su ove pjesme digle publiku koja je pjevala većinu pjesama, ali falilo je ono nešto po čemu je Rundek prepoznatljiv, ta neka posebna energija. ”Ljubav se ne trži“, ”Apokalipso”, bile su pjesme koje su nas vodile dalje kroz koncert, a publika je imala još šta da kaže svojom energijom koja joj u većoj mjeri nije uzvraćena.

Za sam kraj Rundek je ostavio jedno iznenađenje. Na pozornicu je izašao Dino Šaran, frontmen sastava Letu Štuke, i u duetu s Darkom otpjevao pjesmu ”Sunce”. Pjesmu je obilježilo mučenje sa ozvučavanjem gitare koje je trajalo skoro pola pjesme. Dino je pozdravio brojnu sarajevsku publiku koja ga je ispratila velikim aplauzom.

Koncert se završio pjesmama ”Šejn” i ”Šal od svile”. Završni dio koncerta je popravio malo ukupni dojam ali sve ukupno je bilo blijeda kopija onoga što je Darko Rundek. Njegov prateći bend Ekipa svirao je solidno, ali također i njima je falilo energije, pogotovo duvačkoj sekciji.

Sve u svemu, svi koji su sinoć i noć prije došli na koncert dobili su dosta izmorenog i nezainteresovanog Darka Rundeka kojem su možda dosadile pjesme koje pjeva već više od 30 godina. Ko je i šta je krivo za ovakav koncert ne znamo, ali Rundeku ćemo oprostit ovaj put, jer nije lako biti skoro 40 godina jedan od najtraženijih izvođača regiona.