-

NaslovnaReportažeDve decenije Eyesburna u razuzdanom SKC-u

Dve decenije Eyesburna u razuzdanom SKC-u

eyesburn1
Foto: Arhiva

Beogradski sastav Eyesburn je pokušao da stavi najbolje iz dvadesetogodišnjeg arsenala u veliku salu SKC-a. Publika je prošetana kroz same začetke njihove organske muzike, kako je Nemanja Kojić Kojot naziva, pa sve do prošlogodišnjeg albuma Reality Check. Potpuno ispunjena sala dala je znak za početak furiozne svirke.

“No free time” je lagano uvela priustne u sadržajan program nakon koje su usledile agresivnije numere na koje je publika razigrano odgovorila. Bendu se ubrzo na bini pridružio prvobitni pevač Nenad Živić koji svojim surovim vokalom upotpunio pesme “Burn” i “It’s coming out”. Kojot preuzima mikrofon i nižu se eksplozivne numere “Sun”, ” Divide” i neizostavna “Shine”, publika tada upada u delirijum koji zajedno sa dubokim bas zvukom tutnji podom prepune sale. Usledila je “All right”” pa su prisutni bili primorani da isprate intezivan tempo koji je retko opadao tokom čitavog nastupa. Vukašin Marković je kao gost pripomogao svirku pratećim vokalima i trombonom. Pri izvođenju “Agony” i “So much trouble in the world” bila je primetna nesvakidašnja energija ovog, sad već veteranskog, sastava iz koje možemo da zaključimo da će još dugo ispunjavati kvalitetnu mužičku scenu.

Žačule su se reči “Jel ste stvarno spremni?” a potom je atmosfera fizički i psihički kulminirala do vrhunca uz poznatu “Fool control” koja je ispraćena do poslednjeg trzaja gitare. Bubnjeve je zauzeo Aleksandar Petrović Alek u cilju “zvaničnog pomirenja” sa Kojotom, kako je rekao, i uz pošalicu “Oće sad ovo da izađe u novinama?” nastavio, kao mali osvrt na tabloidnu medijsku scenu, a potom je otpočela “Sister” na koju je publika burno odreagovala. Bura se produžila uz “Pump it” nakon koje je bend napustio binu. Nije bilo potrebno mnogo urlika prisutnih kako bi se izvođači vratili na scenu i pesmom “Šejn” revolucionarno promrdali preostale atome snage fanova. Za sam kraj izvedena je još jedna odlična obrada “Exodus”, posle koje se bend uz naklon zahvaljuje neumornoj masi.

Spoj regea i hardkora je po prvi put na ovim prostorima pošao za rukom i ujedno dostigao vrhunac upravo ovom sastavu. U tom spoju počiva njihov čitav muzički opus koji nisu pokušali da stave u dva sata i petnaest minuta već su to uspešno učinili. Reči ne mogu da probude energiju kakvu ovaj bend uživo može pa svakom ko je propustio jučerašnji koncert savetujemo da se večeras zaputi u novosadski klub Quarter i posvedoči za sebe.