-

NaslovnaReportažeDva sata Orgazma u novosadskom Firchie Think Tank Studiju

Dva sata Orgazma u novosadskom Firchie Think Tank Studiju

Nekadašnji začetnici novog talasa u SFRJ, beogradski bend Električni orgazam, nastupio je sinoć u Novom Sadu u prostoru Firchie Think Tank Studia.

Osim dobro poznatih hitova, na repertoaru su se našli i novi singlovi ovog kultnog benda koji ujedno i najavljuju album pod imenom „Gde smo sad“. Njegovo objavljivanje se očekuje na proleće naredne godine. Iako je početak koncerta bio planiran za 22 časa, on je počeo pola sata kasnije. FTTS bio je  pun, mahom starijim populacijom, koja je uz gromoglasne uzvike oduševljenja dočekala stare rokere. Pre ovog nastupa, oni su se mogli čuti na novosadskoj manifestaciji Ispitni Rock„, koja se održala na najlepšoj novosadskoj plaži Štrand krajem maja ove godine.

Električni orgazam „odškolovao“ je mnogo generacija, kroz niz svojih uticajnih i žanrovski izuzetno raznolikih albuma. Ovaj underground div izašao je iz snažnog naleta novog talasa, za koji je frontmen benda Srđan Gojković Gile jednom prilikom izjavio da taj period smatra „svetom kravom“ ovdašnjeg rokenrola. Interesantnaje priča je da osnovan sa idejom da odsvira samo jedan koncert kao jednokratna pregrupa benda Hipnotisano pile. Međutim, kako to obično biva, nije ispalo kako je planirano. Plamen ovog benda gori i dan danas. Veliki je broj pesama Električnog orgazma koje su ostavile nezibrisiv trag.- one su jedna vrsta fotografije vremena u kojem su nastale. I jedno veliko blago naše diskografije.

Nizali su se tako u toku koncertne večeri hit za hitom „Sex, droga, nasilje i strah“, „Kapetan Esid“, „Bejbe ti nisi tu“, „Ja sam težak kao konj“, „Nemaš nikom ništa da daš“, „Bliži Suncu“, „Kako bubanj kaže“, „Hodam sad kao zombi“, „Spojimo se sad“, „Debela devojka“, „Da Si Tako Jaka“,  „Igra rokenrol cela Jugoslavija“… Niko nije stajao mirno. Skakalo se prema bini u velikim talasima i pevalo bez prestanka. Onome ko je gledao koncert sa strane, moglo je delovati da prisustvuje koncertu iz zlatnih godina rokenrola. Činjenica je da kultni orgazmični rokeri sa naših prostora i danas pale i žare kao da su mladi bend.

Negde oko ponoći, bend se srdačno zahvalio publici, pozdarvio se sa njom i povukao sa bine. ali, naravno, svi su znali da nije kraj. Željno se iščekivalo da bend odsvira još par preostalih hitova što je i učinio. Čule su se tada u toku narednih pola sata i i „Nebo“, „Zlatni papagaj“, „Krokodili dolaze“. 

Električni Orgazam je bend čija je karijera za poštovanje, ali je svakako bend i koji čvrstim nogama gazi i u sadašnjost. Uz njega emocije eksplodiralu. Uz njega je provod zagarantovan. Bilo i ostalo.