-

Dum Dum Girls odvukle Zagreb u prošlost

arhiva

Nakon što su 8. rujna Japandroidsi otvorili novu jesensku sezonu Žedno uho festivala, 11. rujna malu dvoranu kluba Purgeraj okupirale su kalifornijske Dum Dum Girls.

Četiri djevojke koje izgledaju kao da su upravo izašle iz Tvornice Andya Warhola pružile su gotovo sat vremena vrhunske, a za jedan pop rock bend i neočekivano žestoke svirke.

Ono što je na prvi pogled očaravajuće kod ovog benda svakako je njihova profinjena retro pojava.  Bez iznimke, svaka od njih izgleda kao pop ikona 60-ih godina, a takva je i glazba koju stvaraju. Melodične, pjevne i plesne skladbe brzo ulaze u uho, i teško izlaze iz glave.

Dum Dum Girls nastup su započele s „Mine Tonight“ te nastavile hitom „He Gets Me High“. Iako je bilo očito da gotovo nitko od stotinjak ljudi koji su došli ne zna tekstove njihovih pjesama, cure to nije smelo. Dapače, sa svakom novom stvari bile su sve žešće i dinamičnije, što je u konačnici opustilo, a zatim i rasplesalo publiku. Da djevojke odlično rade svoj posao pokazao je i gromoglasan pljesak iza svake skladbe. Najveća zasluga za to svakako pripada frontmenici Dee Dee koja je održavala (doduše skromnu) komunikaciju s publikom, pjevala, svirala, plesala, i uz sve to odlično izgledala.

Vrhunac nastupa zasigurno je bila izvedba „Always Looking“ gdje su Dum Dumsice dodatno zagrijale ionako sparan Purgeraj. Nakon toga je uslijedila kratka pauza prije bisa, a zatim su se cure vratile i odsvirale još dvije stvari – „Lavender Haze“ i „Pale Saints“.

Ni desetak minuta nakon koncerta publika nije napuštala dio oko bine u nadi da će se bend još jednom vratiti. Nažalost, nisu. Četrnaest pjesama je bilo sve što su imale za ponuditi.

Jedina zamjerka inače odličnom koncertu je prilično loš razglas. Dok su gitare i bubnjevi odzvanjali prostorijom, vokali se dalje od prvih redova nisu čuli. Problem je to prvenstveno prostora kluba Purgeraj koji nije predviđen za koncerte i za sada se to još uvijek osjeti. Uz razglas je problem i niska bina (koja je pak posljedica niskog stropa), pa tako opet samo prvih par redova vidi što se zapravo događa. Za jedan klupski koncert to su prilično negativne strane.

No sezona je tek počela pa se nadajmo nekim pozitivnim promjenama.