-

NaslovnaReportažeDugo iščekivani susret Nišlija i benda E-Play u Feedback-u

Dugo iščekivani susret Nišlija i benda E-Play u Feedback-u

E-play Feedback Niš
E-Play; foto: Ivan Lavrenčić

Kako pogled kroz prozor i krajem novembra ne odaje utisak jeseni, tako i čitava pomama koja prati otvaranje koncertne sezone Feedback-a, kao da se tek zahuktava. Akcelerator ovog procesa, osim konačnog pada temperature na očekivane vrednosti, jeste i nastup benda E-Play, koji uvek ispuni (realna) očekivanja publike u Nišu.

Lokalnu podršku pružio je sastav ZeroTwo. Ovaj neobičan muzički spoj, koji se na prvu nije učinio kao najskladniji izbor predgrupe, bio je dočekan sa odobravanjem i, za uslove Feedback-a i sata na kome ponoć i nije baš toliko blizu, optimističnim brojem prisutnih. Za tridesetak minuta predstavili su se sugrađanima i upoznali ih sa svojim dosadašnjim uradkom koji je kombinacija elektronske muzike, tvrdog zvuka gitare i hip-hopa, te možda i među prisutnima pronašli one kojima ovakva mešavina predstavlja njihovu šoljicu čaja.

ZeroTwo Feedback Niš
ZeroTwo

Nakon kraće pauze i nameštanja, a nešto malo pre ponoći, na binu izlazi E-Play. Bez oklevanja otpočinju koncert davanjem definicije njihovog benda, prema kojoj stoji da se radi o direktnom i neprikosnovenom zvuku čiju okosnicu čine karakteristične i prepoznatljive bas deonice, koje su u stalnom sinhronicitetu sa ritmom bubnja, začinjene gitarom koja usmerava i dodatno naglašava reči koje donose dva snažna i atipična ženska vokala.

Prigušena, i ako pitate fotografe, nikad dovoljno dobra svetla Feedback-a, činila su da se tek s vremena na vreme lica muzičara mogu jasno videti. Međutim, i ti kratki trenuci bili su dovoljni da se vide izrazi koji su zajedno sa omamljenom publikom otišli u neki autističan svet, u kome se empatija prenosi vibracijama koje potiču iz instrumenata, grla, kao i dlanova koji se nisu štedeli, kako ni pri aplauzima, tako ni u stiskanju pesnica odlučno podignutih uvis. Klasična komunikacija između benda i publike (“Dobro veče!”, “Kako ste?”…), kao da je bila tu da zadovolji formu, jer je i više nego očigledno bilo da svi koji su unutar crnih zidova uživaju u svakom trenutku koncerta i jasno se razumeju i dopunjuju.

E-play Feedback Niš
E-Play

Naizmenično smenjivanje pesama sa “Običnih ljudi“, novog albuma “Sloboda” i povikom iz publike između svake od njih “Ljubice!”, negde pri sredini koncerta naglo je prekinuto, donekle neočekivanim “Divnim danom”, za koji se nekako pretpostavlja da se ostavlja za kraj, o kome i sama priča. Sjajnu atmosferu u ovom trenutku dodatno pojačava horsko pevanje ove numere, za kojim ubrzo stiže i prizivana “Ljubica“, ali i “Sramota” i “Vremeplov” kojima je označen kraj zvaničnog dela koncerta.

Da publika traži određene pesme na koncertima, jeste donekle svakodnevna pojava, no ovog puta, dok se bend nameštao za bis, jedna od devojaka iz prvog reda dala je vrlo konkretan predlog, koji jako dobro svedoči o tome koliko su se Nišlije uželele E-Playa, da iskoriste priliku i kad su već tu odviraju sve, jer “Ko zna kaće dođete opet!”. Na žalost prisutnih, ovaj zahtev nije bio realan i ostvariv, ali je zato poslao poruku ostalima da uživaju u onome što imaju, a to su stvari stare koliko i publika, koja je na njih odreagovala šutkama, oprostivši se od benda na najbolji mogući način.

Zaključak: E-Play, češće dolazite u Niš, vidite da kad vas nema ljudi sami moraju da štampaju majice. Do sledećeg susreta!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

E-play Feedback Niš