-

NaslovnaReportažeDrugo veče Nišville jazz festivala: Preko regea i roka do disko jazza

Drugo veče Nišville jazz festivala: Preko regea i roka do disko jazza

Marcin Pater Trio feat Jakub Mizeracki Nišville NišNakon pretoplog avgustovskog dana, sa padom temperature reke ljudi uputile su se ka Tvrđavi, koja je tokom Nišvila centar svih zbivanja u našem gradu. Muzički program na Earth/Sky stejdžu počelo je uz lagane zvuke Marcin Pater Trio Ft. Jakub Mizer, mladog vibrafonik benda iz Poljske. Iako su mladi u njima se vidi velika energija i potencijal za napretkom.

Nakon  poljskog trija nastupili su multinacionalni alt-jazz sastav Sun Drew iz Berlina. Sa njihovim izlaskom na scenu počela je prava gužva u publici. Izvodili su stvari sa debi albuma koji je privukao dosta pažnje u svetu muzike.

Malina Moye Nišville Niš

Sa velikim nestrpljenjem, publika je dočekala glavnu zvezdu večeri, američku ritam i bluz gitaristkinju Malinu Moye. Publika je tad već postala rekordna. Malina je sa svojim sastavom pokazala kako se kombinuje bluz, rok i soul muzika. Spojem elegancije i zvuka pokrenula je i najstarije posetioce festivala. Na sceni je pokazala svoje veliko gitarsko znanje i opravdala zvanje jedne od najboljih gitaristkinja svih vremena. Bila je veoma otvorena prema publici i dosta vremena provela slikajući se sa fanovima.

Posle velikog nastupa poznate gitaristkinje na scenu se popeo jedan od najpoznatijih i najtraženijih jazz trubača nove generacije Christian Scott. Doneo nam je pravi zvuk direktno iz kolevke jazz-a, Nju Orleansa. Njegov nastup bio je pravi užitak za sve sladokusce jazz muzike. Svojom muzikom i nastupima preti da postane prava muzicka legenda.

Christian Scott Nišville Niš

Danima se pričalo o unuku najveće reggae zvezde, Jo Mersa Marley-u koji iz opravdanih razlog nije mogao da dodje na festival. Njega su zamenili neverovatan Israel Vibration and Roots Radics, jedan od najuspešnijih reggae sastava sedamdesetih godina na Jamajci. Mnogi su bili prijatno iznenadjeni ovom zamenom bendova tako da nisu ni marili zbog promene. Svojim zvukom doprineli su tome da dodaju reggae notu festivalu.

I na kraju, imali smo čast da čujemo Desy Live Band koji nam dolaze iz susedne Bugarske. Njihova pevačica Desislava Andanova, koja je i lider benda, tokom muzičke karije oprobala se u mnogim žanrovima i zato se smatra za jednu od najinovatinjih pevačica sa prostora Balkana. Plesalo se do kasne sate uz njihov poslenji projekat “Audiobook”.

Desy Live Band Nišville Niš

Na Open Stage-u zvezde večeri su definitivno bili lokalni bend Bohemija koji su svojim hipi vajbom i hitovima sa prvog i drugog albuma okupili veliku publiku na stejdzu otvorenom za sve fanove njihove muzike.

Air stage je večeras u velikom stilu zatvorio Love Hunters. Ovaj hard rok bend iz Novog Sada je još jednom niškoj publici poklonio jako kvalitetnu i energijom nabijenu svirku. Posetioci su mogli da čuju sve veće hitove još od prvog albuma, pa se Milan Mumin nekoliko puta našalio kako je sledeća stvar nešto iz praistorije.

Za one koje vole da plešu do kasnih noćnih časova, pored barutane i ove večeri radio je Midnight Jazz Dance stage na kom su muziku puštali Bojan Gavrilović, Claudio Passavant i DJ Skill iz Bugarske.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Lovehunters Nišville Niš