-

NaslovnaIzdvajamoDrugo veče Demofesta: Muzika nas povezuje!

Drugo veče Demofesta: Muzika nas povezuje!

Demofest 2016
Foto: Demofest

Kako je prošlo prvo veče Demofesta, tako brzo je došlo i drugo. Isto mesto, isto vreme, isto pivo. Jedino donekle drugačije jeste bila masa, koje je sinoć bilo za nijansu manje. Već se u vazduhu osećala i primetila drugačija energija i atmosfera. Mada, i pored ne toliko živahne publike, sinoćni demo bendovi su bili jednako dobri kao i oni od prethodne večeri, sa istom količinom zanimljivih izuzetaka koji su zasluženo dobili glasne aplauze.

Rezerve, Demofest 2016
Rezerve

I opet, kao i prethodne večeri, pre proglašenja finalista na binu se popeo bend koji je učestvovao na prošlogodišnjem Demofestu i odneo drugo mesto. Rezerve su svoj nastup otpočele u 11 i 20 uz pesmu Ponoć je koja se nalazi na njihovom EP-ju Evo rezerve!. Doduše, iako su pružili zanimljiv i živahan nastup, osim jedne ‘šutke’ u središtu publike, sama masa nije bila preterano živahna. Izgleda da im je prvovečernje iščekivanje Hladnog piva iscrpelo svu energiju. U svakom slučaju, bend je išao svojim tokom i odsvirao još nekoliko numera sa svog albuma poput Nema para, Mislim da sam pogrešio i Daj poljubac. Odsvirali su i Rezerve to neće podnijeti, kao i pesmu kojom su se predstavili na prošlogodišnjem Demofestu, Dom, koja se takođe nalazi na spomenutom EP-ju.

Potom je voditeljka Naida Kundurović uz glasnu i veselu poruku Energija je čudo, muzika nas povezuje! proglasila sledeće finaliste: Mnogi drugi, Tri kapljice, KI, PigPop, Sila nečista i MultiCulus.

The Sisters of Mercy, Demofest 2016
The Sisters of Mercy

I bila je u pravu. Energija stvarno jeste čudo. A ovo njeno opadanje u toku druge večeri zaista je bilo primetno. Šta je tome doprinelo, ne može se sa sigurnošću reći, ali mu svakako nije pomogao nastup britanskog goth rock benda The Sisters of Mercy. Izgleda da je u publici vadalo podeljeno mišljenje za muziku ovog benda, jer veći njen deo nije izgledao preterano oduševljen. Reakcija publike u stranu, nastup je bio odličan, mada malo monoton. Prepoznatljiva i preterana upotreba vizuelnih efekata ovog benda i sinoć se mogla videti. Iako koncert jeste bio na otvorenom, činilo se kao da je bend uspešno zadržao sav taj dim na pozornici, a upotrebljena svetla su samo doprinela celom događaju. Ko zna? Možda je narod bio toliko statičan jer je pokušavao da upije celu atmosferu svih tih vizuelnih efekata i da uživa u muzici ovog benda.

U svakom slučaju, otpočevši svoj nastup 10 minuta posle ponoći, odsvirali su svoju poznatu More. Kasnije, na pesmu Logic, narod je polako živnuo i pokrenuo se i na kraju gromko aplaudirao. Zatim su usledile poznate No time to cry i Marian. Uz povike i urlike iz publike, takođe je oduševljeno pozdravljena i Dominion/Mother Russia. Bend je počeo i da komunicira sa najvernijim fanovima u prvim redovima. Posle podužeg instrumentala i nekoliko dobrih rifova, usledila je i Something Fast, koja je, iako joj ime navodi na suprotno, samo uspavala publiku. Iako jesu priredili dobar nastup, izgleda da je The Sisters of Mercy ipak jedna od onih bendova koje je najveći gušt slušati u svojoj sobi. Sa pesmom The Corrosion polako su nastup privodili kraju i binu prepustili Kolji i njegovim Grobovlasnicima.

Kolja i Grobovlasnici, Demofest 2016
Kolja i Grobovlasnici

Iako im pesme jesu takve da ih je najbolje slušati dok kod kuće, sam sa svojim mislima ispijaš poslednje pivo, posle sinoćnjeg nastupa Kolje i Grobovlasnika može se jedino doći do zaključka da postoji samo jedan pravi način na koji ih možeš slušati, a to je uživo. Iako ne toliko neočekivano, nastup stvarno jeste bio vrhunski. Koliko god dobro zvučali dok ih sam slušaš u svoja četiri zida, barem triput je bolji osećaj čuti te iste stihove iz setnih usta bogatog glasa Nikole Pejakovića lično.

Možda prethodno uspavana i umorna masa, ona uopšte nije ni u jednom trenutku delovala kao da ne uživa u svakoj noti koja dolazi sa bine. Glas. Gitara. Energija. Na šta se fokusirati? Ni na jedno. Sve je sklopljeno u skladnu celinu i, iako se mora naglasiti Koljin neverovatan glas i mnogobrojni solo momenti čak četiri gitare na sceni, ni jedno ne treba izdvajati iz celine, jer ga je bend toliko fino upakovao u skladno jedinstvo. Taj neki melanholični vajb bluza protezao se kroz pesme Crna ptica, I kad umrem meni neće lako biti i I, i eto, udade se ti za konja. A nakon Pedofilije usledila je i poznata B. J. Blues pa Rajko. Kakva glaščina. Jednostavno zaboraviš da si samo deo publike koji je došao na koncert, jer se opet ponovo nađeš u svoja četiri zida, ali ovaj put bliži muzici i stihovima. Mada, nakon pesme Ono što želim, odlučili su da malo pokrenu narod uz pesmu Disko. A čak i nakon što je uz Live aid Kolja predstavljao i same Grobovlasnike, usledilo je i još nekoliko veselih numera poput starije Užički heroin. Šta reći osim da je život bolji zahvaljujući Kolji. Patetično, znam. Ali tačno.

U svakom slučaju, i ovo veče je uspešno završeno i svi su zadovoljno otišli kućama da se spremaju i za večerašnje, poslednje veče Demofesta. Videćemo sve, nadamo se, spremne i entuzijastične finaliste, kao i prošlogodišnjeg pobednika Nord, Bombaj štampu, ZAA i Mando Diao.

Save