“Drugi svet” benda Dingospo Dali u Nišu

Dingospo Dali, Niš, Black Stage
Dingospo Dali, foto: Ivan Dinić

Sinoć je beogradski bend Dingospo Dali održao svoj mini koncert u niškom klubu Black Stage. Nastup je zamišljen kao deo festivala ArtFemine koji je organizovao Centar za devojke. Kao predgrupa, nastupao je kaver duo Lost&Found (Marina i Luka) iz Niša.

Sa malim zakašnjenjem od dvadesetak minuta, začuli su se prvi zvuci Lukine gitare i Marininog glasa. Kako su se numere nizale, tako je i u Black Stage-u rastao broj publike. Nakon sat vremena svirke, kojom su dominirali strani hitovi veselih tonova, duo je prepustio binu bendu Dingospo Dali.

Lost&Found, Niš, Black Stage
Lost&Found

Petočlani sastav počeo je nastup sa svojim najpoznatijim pesmama “Pelin”, “Ona”, “Ne pitaj se”, “Šine”, koje su izvedene sigurno i sa gomilom energije, preplavivši publiku osećajem sreće i osmesima. Nizale su se na dalje i ostale pesme sa njihovog prvog albuma Sve dok mislim da je ovo drugi svet: “Staklene oči”, “Sa krova”, “U podzemlju”, “Senka” i “Drugi svet” (koja je ujedno bila poslednja numera sinoćnjeg nastupa). Svi prisutni su takođe imali priliku da čuju tri nove pesme, koje još uvek nisu objavljene, a u planu su da postanu deo sledećeg, drugog albuma: “Vidokrug”, “Teheran” i “Srce”. Navedenim numerama bio je upotpunjen jednočasovni nastup ovog još uvek mladog, ali neumornog benda.

Sa druge strane, nemoguće je zanemariti određene propuste tehničke prirode. Iako je ostatak instrumenata zvučao “spakovano” i čisto, vokalu kao da je falilo malo “života”. Pre svega se pevačica čula znatno slabije u odnosu na druge, ali i njeno pevanje zvučalo je “muljavo”, te se reči pesama nisu razaznavale u većini izvedbe. To se može smatrati velikim propustom, znajući da tekstovi njihovih pesama nose jake poruke i izuzetno je važno uneti ih u ambijent melodije. Generalno posmatrano, činilo se da je energija čitavog benda sa vremenom opadala, te je poslednjih nekoliko pesama zvučalo nemotivišuće i kao kopiranje već odsviranih deonica. S tim u vezi se tu može pokrenuti polemika na temu inventivnosti pesama, odnosno njihove jednoličnosti. Naime, premijerno izvedene pesme nisu donele ništa novo, niti su unele ikakav primetni preokret u stvaralaštvu benda. To deluje pomalo razočaravajuće i verovatno većinom jeste uzrok opadanja tenzije na ovom nastupu.

Dingospo Dali, Niš, Black StageIpak, imajući u vidu da se radi o prilično mladom bendu, koji je svoj prvenac izdao krajem prošle godine, ne bi trebalo akcenat stavljati samo na greškama i propustima. Njihov entuzijazam je transparentan i nesumnjivo je da će ubuduće aktivno raditi na svom zvuku i razvijati stil u originalnom, inventivnom ali nerepetitivnom pravcu. Bitna je činjenica da je publika, koju su pretežno činile učesnice i posetiteljke i posetioci ArtFemine festivala, većinom bila “na nogama” i vidno se zabavljala, što je i cilj svakog muzičko-scenskog nastupa. Primetno smanjujući svoj broj kako se svirka približavala kraju, publika je ostala uz bend do poslednje numere izborivši se hrabro sa zagušljivim i vlažnim vazduhom u skučenom klupskom prostoru Black Stage-a.

Na kraju, ovaj nastup možemo oceniti lepom trojkom obuhvativši sve aspekte kako samog benda, ozvučenja, tako i publike i njihovog odgovora na čitav utisak i konkretnu izvedbu. Ostaje nam samo da se nadamo da će na sledećem gostvanju ovaj bend imati da ponudi nešto novo i zanimljivo Nišlijama i da će s pravom opravdati entuzijazam i aktivnost koju poseduje i nesebično pokazuje. Dotle, njihov najveći hit ostaće pesma “Ne pitaj se” i bend Dingospo Dali biće upamćen samo po njoj, dok su sve ostale trenutne pesme odjeci prvopomenute.

Dingospo Dali, Niš, Black Stage

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.