-

„Drugi svet“ benda Dingospo Dali u Nišu

Dingospo Dali, Niš, Black Stage
Dingospo Dali, foto: Ivan Dinić

Sinoć je beogradski bend Dingospo Dali održao svoj mini koncert u niškom klubu Black Stage. Nastup je zamišljen kao deo festivala ArtFemine koji je organizovao Centar za devojke. Kao predgrupa, nastupao je kaver duo Lost&Found (Marina i Luka) iz Niša.

Sa malim zakašnjenjem od dvadesetak minuta, začuli su se prvi zvuci Lukine gitare i Marininog glasa. Kako su se numere nizale, tako je i u Black Stage-u rastao broj publike. Nakon sat vremena svirke, kojom su dominirali strani hitovi veselih tonova, duo je prepustio binu bendu Dingospo Dali.

Lost&Found, Niš, Black Stage
Lost&Found

Petočlani sastav počeo je nastup sa svojim najpoznatijim pesmama „Pelin“, „Ona“, „Ne pitaj se“, „Šine“, koje su izvedene sigurno i sa gomilom energije, preplavivši publiku osećajem sreće i osmesima. Nizale su se na dalje i ostale pesme sa njihovog prvog albuma Sve dok mislim da je ovo drugi svet: „Staklene oči“, „Sa krova“, „U podzemlju“, „Senka“ i „Drugi svet“ (koja je ujedno bila poslednja numera sinoćnjeg nastupa). Svi prisutni su takođe imali priliku da čuju tri nove pesme, koje još uvek nisu objavljene, a u planu su da postanu deo sledećeg, drugog albuma: „Vidokrug“, „Teheran“ i „Srce“. Navedenim numerama bio je upotpunjen jednočasovni nastup ovog još uvek mladog, ali neumornog benda.

Sa druge strane, nemoguće je zanemariti određene propuste tehničke prirode. Iako je ostatak instrumenata zvučao „spakovano“ i čisto, vokalu kao da je falilo malo „života“. Pre svega se pevačica čula znatno slabije u odnosu na druge, ali i njeno pevanje zvučalo je „muljavo“, te se reči pesama nisu razaznavale u većini izvedbe. To se može smatrati velikim propustom, znajući da tekstovi njihovih pesama nose jake poruke i izuzetno je važno uneti ih u ambijent melodije. Generalno posmatrano, činilo se da je energija čitavog benda sa vremenom opadala, te je poslednjih nekoliko pesama zvučalo nemotivišuće i kao kopiranje već odsviranih deonica. S tim u vezi se tu može pokrenuti polemika na temu inventivnosti pesama, odnosno njihove jednoličnosti. Naime, premijerno izvedene pesme nisu donele ništa novo, niti su unele ikakav primetni preokret u stvaralaštvu benda. To deluje pomalo razočaravajuće i verovatno većinom jeste uzrok opadanja tenzije na ovom nastupu.

Dingospo Dali, Niš, Black StageIpak, imajući u vidu da se radi o prilično mladom bendu, koji je svoj prvenac izdao krajem prošle godine, ne bi trebalo akcenat stavljati samo na greškama i propustima. Njihov entuzijazam je transparentan i nesumnjivo je da će ubuduće aktivno raditi na svom zvuku i razvijati stil u originalnom, inventivnom ali nerepetitivnom pravcu. Bitna je činjenica da je publika, koju su pretežno činile učesnice i posetiteljke i posetioci ArtFemine festivala, većinom bila „na nogama“ i vidno se zabavljala, što je i cilj svakog muzičko-scenskog nastupa. Primetno smanjujući svoj broj kako se svirka približavala kraju, publika je ostala uz bend do poslednje numere izborivši se hrabro sa zagušljivim i vlažnim vazduhom u skučenom klupskom prostoru Black Stage-a.

Na kraju, ovaj nastup možemo oceniti lepom trojkom obuhvativši sve aspekte kako samog benda, ozvučenja, tako i publike i njihovog odgovora na čitav utisak i konkretnu izvedbu. Ostaje nam samo da se nadamo da će na sledećem gostvanju ovaj bend imati da ponudi nešto novo i zanimljivo Nišlijama i da će s pravom opravdati entuzijazam i aktivnost koju poseduje i nesebično pokazuje. Dotle, njihov najveći hit ostaće pesma „Ne pitaj se“ i bend Dingospo Dali biće upamćen samo po njoj, dok su sve ostale trenutne pesme odjeci prvopomenute.

Dingospo Dali, Niš, Black Stage