-

Drugi dan Beerka Festivala: Početak nečega velikog

Goblini
foto: Darko Kovačević

Nakon odmora od prvog dana Beerka Festivala, čekao nas je i drugi, ujedno završni dan, festivala. Drugi dan Beerke povezao je u istu noć Bombaj Štampu, Bajagu i Instruktore i Gobline.

Upoznavajući se sa greškama koje su napravljenje prvog dana, vezano za satnicu, program drugog dana krenuo je skoro na vrijeme što je dovelo da nas tokom izvođenja posljednje pjesme ne ostanu desetine, nego stotine.

Kako se publika već okupila u većem broju, sve je bilo spremno za putovanje kroz drugu noć Beerka Festivala u Istočnom Sarajevu.

Pjesmom “Trese lupa udara“, Bombaj Štampa je, na čelu sa Brankom Đurićem „Đurom“, pozdravila sve prisutne. Jako zanimljiv je bio raspored pjesama za koji se odlučila Bombaj Štampa. Tokom prvih pola sata nastupa, bend je “ispucao“ većinu svojih hitova.“Mrak i ja“, “Nedim“, “Dubrovački trubaduri“, redali su se na stejdžu Beerka Festa.

Đurine klasične fore tokom nastupa podizale su atmosferu među publikom, koja se polako, ali sigurno, počela gurati među sobom tražeći savršenu poziciju na travnatom terenu ispred bine. “Palim se na guranje“ i “Bolje letim sam“, zatvorile su Štampin nastup na Beerka Festu.

Bombaj Štampa
foto: Darko Kovačević

Svaka osoba ima bend koji mu je označio dio života, a gledajući generacijski publiku koja se okupila da vidi i čuje legendarnog Bajagu i Instruktore, može se reći da je Bajaga utjecao jednako kako na starije, tako i na mlađe naraštaje.

Atmosferu je sam na svojim leđima nosio Žika Milenković, koji je pred svaku pjesmu povezivao nazive pjesme sa raznim detaljima iz života, najavljivao svaku solo dionicu članova benda. Ostali smo jedino uskraćeni za Žikim legendarni performans hodanja po konstrukciji bine, ali sve ostalo je bilo na mjestu. Bajaga, koji se sada već muči da izgovara tekst u tempu, ipak nekako uspijeva da publiku drži privrženu za bend, ponajprije svojim pjesmama. Svaka pjesma koju bend odsvira na nastupu, automatski je prihvaćena među publikom.

Godine prolaze“, “Sa druge strane jastuka“, “Život je nekad siv nekad žut“, “Lijepa Janja ribareva kći“ bile su samo neke od izvedenih pjesama tokom koncerta. Zanimljivo je bilo izvođenje pjesme “Moji su drugovi“, koje je krenulo onako studijski, ali u pola svega toga Bajaga prelazi na pjesmu koju je uradio sa glumcem Milošem Bikovičem, “Darja“. Nakon kratkog silaska sa bine, bend se, uz veliki aplauz publike, vraća na binu da odsvira posljednju pjesmu sa Bajaginog repertoara, “Samo nam je ljubav potrebna“.

Bajaga
foto: Darko Kovačević

Završetkom nastupa Bajage, jedan dio publike počeo je napuštati festivalski prostor, dok je drugi željno iščekivao izlazak Goblina na scenu. Mogli su se načuti u publici komentari da je Bajaga za svakog, ali Gobline ne može da sluša neko ko nije baš u tom fazonu. Najokoreliji fanovi Goblina čekali su skoro 5 sati do izlaska svog benda. Polovina publike imala je majice ili neki drugi odijevni predmet povezan sa Goblinima što je atmosferu učinilo još emotivnijom.

Izlazak benda, koji sa sobom nosi pravi pankerski zvuk, dočekan je velikim aplauzom. “U magnovenju“, “Daleki put“, “Deca iz komšiluka“, jedni su od hitovi su koje su Goblini pripremili za ovaj nastup. Stalne šutke koje su se u publici pravile, neke su oduševljavale, dok su drugi bježali na drugu stranu da ih ne zakači neko. Kako Goblini rijetko sviraju u Sarajevu i okolici, njihov dolazak na Beerku pravo je hodočašće za sve njihove fanove koji su se skupili u velikom broju sinoć.

“Splet okolnosti“, bila je uvod za najpoznatiju pjesmu sa repertoara Goblina, koju je publika sama otpjevala. Riječ je o pjesmi “Ima nas“. Prvim taktovima, i oduševljenjem mase, vidjelo se da će od tog trenutka koncert krenuti u pravcu još veće erupcije emocija. Energija koju je bend prenosio na publiku bila je sve samo ne u granicama normalnog. Pjesmom “Voz“, bend je na kratko sišao sa bine, te kao i tokom većine nastupa za kraj odsvirao “Za Lorenu“. Golub je pozdravio sve prisutne, zahvalio je organizatorima koji su nam priredili ovako lijepo veče, te poželio da ne prođe opet veliki vremenski period da Goblini sviraju ovdje.

Ovim je završen prvi Beerka Festival u Istočnom Sarajevu. Nadamo se da će ovo postati tradicionalni festival koji će se održavati svake godine, te da će iz godine u godinu biti sve više posjetilaca.