-

NaslovnaReportažeDrugarska žurka: Hornsman Coyote u Nišu

Drugarska žurka: Hornsman Coyote u Nišu

Beogradski reggae muzičar Hornsman Coyote (Nemanja Kojić) nastupio je sinoć u niškom klubu Feedback i promovisao novi album “Sevengreen” koji je izašao pod etiketom Ammonite Records-a. Cena za ovaj koncert je stajala simboličnih pet stotina dinara u pretprodaji, što je prava sitnica kada se uzme u obzir diskrografija i sve ono što je ovaj čovek uradio od kako je na sceni u poslednjih trideset i kusur godina. Ono što čini ovaj nastup posebnim je i siromašna ponuda alternative aktuelnim događajima u gradu, tako je ovo bila prava prilika za uživanje svima koje decembar mesec nije zaključao u zonu komfora i zabranio im da napuste topli dom.

Sve je počelo sat vremena pre ponoći gde je u dobro poznatom ambijentu kluba Feedback publiku dočekao DJ Rashafaray – Mladen Rašić. Svako od nas je već imao prilike da bude na nekom dešavanju u gradu gde ovaj čovek pusta muziku i uvek je uspevao da sve ono što voli da sluša prenese na ljude i zagreje atmosferu. Simpatičan miks reggae i dub muzike koji je te nakon ostavljanja jakne/kaputa i posete šanku radi preuzimanja određenih pića u ponudi odmah natera da đuskaš ili proveriš šta ima novo kod prijateljla koje do tog trenutka nisi video. Zagrevanje je trajalo oko sat vremena, negde oko ponoći na binu se penje DJ Martinees Selecta, a za njim Nemanja Kojić i Đurđica Gajić.

Veoma je bitno pomenuti da ovaj trio čini posebnim to što pored sjajne DJ podrške, Nemanja i Đurđica zvuče i izgledaju kao jedno. Sinergija koja između njih vlada dok zajedno pevaju određene delove pesama je zaista neverovatna. Dokaz tome jeste i sjajna atmosfera u publici od samog starta nastupa. U prilog ide i to da sve to što oni prenose sa bine na publiku ne izgleda kao koncert već kao drugarska žurka na kojoj prijatelji pored pozitivnih vibracija dele još nešto, ljubav prema muzici. Imali smo prilike da čujemo i pesmo kao što su “Revolution“, koju je Kojot najavio rekavši da u ovom trenutku svima nama zapravo treba “evolucija” a ne “revolucija” aludirajući na trenutno stanje u društvu. Nakon toga je usledila “Victims” tokom je publika đuskajući pevala zajedno sa ekipom na bini i naterala da im se pridruži čak i DJ, koji je do tada odavao utisak čoveka koji želi da sve bude ‘pod konac’.

Naravno, bilo je tu i pesama sa novog albuma koji je mogao da se pazari u klubu tokom nastupa po veoma pristupačnoj ceni. Ceo nastup je ‘proleteo’ i delovalo je da je trajalo i suviše kratko, valjda se takav utisak stiče kada je sve kako treba. Nemanja je u jednom trenutku najavio poslednju pesmu te večeri pa je onda dodao i to da mogu još dve, eventualno tri. U tih nekoliko pesama smo čuli i “Još uvek ima nade“, pesmu koja je snimljena sa Del Arno band-om, grupom čiji je član bio i sam Kojot u prvoj polovini svoje karijere. Za sam kraj i finale opuštajuće večeri i simpatičnog nastupa je ostavljena “Belly Of The Beast sa kojom greške nema, to je jedna od onih pesama koja se snimi jednom u životu i koja može i najvećem mrgudu da baci osmeh na lice i popravi raspoloženje. Nebitno je kakav ti je mužički ukus, da li si tužan, mršav ili debeo, sam ili sa nekim, ako si u tom trenutku ispred bine možeš samo da se priključiš ostalima i uživaš, tako je i bilo. 

Rezultat svega je sjajan koncert po prištupačnoj ceni uz odličnu organizaciju i zvuk, zamerka ide ljudima u gradu koji nisu do poslednjeg mesta napunili klub. Zamerka ide i samom Kojotu koji nas je u nekoliko navrata bespotrebno pitao “Da li ste dobro, Niš?” i odgovor je: “Da, jesmo, i bilo nam je super!” Večeras ova ekipa nastupa u Leskovcu, sutra u Vranju i ko god iz ovih gradova bude čitao ovaj izveštaj nema razloga da ne ode na neke od tih nastupa, zapeva “Glow Jah Light” i ulepša sebi život makar na jedno veče.

GALERIJA FOTOGRAFIJA