-

NaslovnaIzdvajamoDošlo je vreme da se prebrojimo! - Marčelo i Elemental u Hali sportova

Došlo je vreme da se prebrojimo! – Marčelo i Elemental u Hali sportova

Marčelo
Marčelo; foto: Branislav Milošević

Dugo najavljivani i još duže očekivani koncert okupio je sinoć veliki broj fanova (još uvek) mladog hip-hop umetnika Marčela i zagrebačke grupe Elemental u novobeogradskoj Hali sportova.

Elemental
Elemental

Kao što je bilo najavljivano, koncert je počeo sa minimalnim zakašnjenjem, dok je veliki broj publike još uvek polako zauzimala svoje mesto – na kome će, ispostavilo se, provesti skoro puna četiri sata tokom kojih su mogli da uživaju u fenomenalnom vizuelnom spektaklu.

Nešto nakon 21 sat sa bine su se čuli prvi taktovi pesme „Sve je moje tuđe“ dok su Mirela Priselac Remi i ekipa polako zauzimali svoje pozicije. Lagano zagrevajući smrznutu masu koja se slivala u parter Hale sportova, Elemental je zaista nadmašio sva očekivanja. Verovatno i sami pomalo pogođeni odličnom atmosferom koja je vladala u beogradskoj publici, Zagrepčani su tokom svog dvočasovnog nastupa isijavali ogromnu energiju. Nizali su se hitovi „Romantika“, „Ljuljaj brod“, „Vertigo“, a numeru „Zašto te imam“ Remi je najavila uz reči kritike upućene regionalnim političarima – „Igraju se sa nama i uvlače nas u njihova sranja, to nismi mi, to niste vi, mi imamo naš svet!“

ElementalUsledile su pesme „Bolji si“ i „Neustrašivi“, dok je svoju kulminaciju nastup dosegao u verovatno i najvećim hitovima ovog sastava, numerama „Priroda i društvo“ i „Balkana“. Jedine negativne kritike koje se mogu uputiti na kontu nastupa benda, osim povremeno lošeg ozvučenja, o čemu ću više reći kasnije – je i dužina samog koncerta. Uprkos tome što je ovo bio zajednički nastup (isto se može zameriti i Marčelu, kada se pogleda ukupno trajanje koncerta), dva nastupa od po dva sata su na kraju dovela do toga da mnogi napuštaju Halu sportova pre vremena. No, to očigledno nije smetalo ekipi Elementala, koja je uz još nekoliko hitova privela svoj deo nastupa kraju, ostavivši publiku da, ponavljam – u odličnoj atmosferi, očekuje pojavljivanje Marka Šelića na bini.

Marčelo
Marčelo

Nakon kraće pauze tokom koje je publika (ili barem ženski deo, koji je ujedino činio i većinu) uzvikivala svaki put kada bi makar i tonac izašao na binu, svetla su se pogasila i „Napet šou“ je mogao da počne. I zaista, kao i što je sam najavljivao, Marčelo je otišao korak dalje u organizaciji ovog nastupa. Na bini je bilo svega – hor, omanji orkestar, nekoliko gostiju i naravno Marko Šelić, koji je izašao na scenu praćen gromkim uzvikivanjem mase.

Svoj nastup otpčeo je energično, uz pesmu „Muk“, dok mu se u nastavku priključio dugogodišnji saradnik iz grupe Iskaz, Zoran Stefanov (poznat i kao Kiza) i sa njim otpevao numeru „20.000“. Već nakon nekoliko minuta bilo je jasno da će publika imati priliku da prisustvuje pravom spektaklu, međutim, isto tako je bilo jasno da je čuvena boljka Hale sportova i ovaj put uspela da zarazi koncertno ozvučenje.

Marčelo i Iskaz
Zoran Stefanov

Novobeogradska betonska hala još jednom je dokazala da je jedna od najgorih lokacija za održavanje koncerta, a kako su gornji delovi tribina i jedan mali deo partera ostali prazni – slobodan prostor je bio odlična podloga za pravljenje neprijatnog odjeka koji je u par navrata pesme činio neprepoznatljivim. Kada na to dodamo i nepotrebno glasni bas i bubanj – imamo recept za audio katastrofu. Ruku na srce, to nije omelo Marka i ekipu na bini da nam prirede vrsni vizuelni događaj.

MarčeloPublika je pevala uz tekstove pesama „Sveti bes“, „Laž“, „Novi vavilon“ i mnoge druge, dok je Marčelo na bini bukvalno „ostavljao srce na terenu“. Najavljujući pesmu „Šankeru“, uz reči – “ Kada omatorite…“, Marčelo se dotakao još jedne problematične teme. Naime, dovoljan je bio jedan pogled upućen ka publici da se shvati da barem dobrih 90% prisutnih neće skoro „omatoriti“. I, zaista, još jedan trn u oku, za koji, doduše, ni Marčelo ni organizacija ne snose nikakvu krivicu – je činjenica da je veliki deo publike bio sačinjen od novopečenih tinejdžera. Možda na prvu loptu deluje banalno, ali videti dete od 13, 14 godina kako uz hit pesmu Elementala „Vertigo“ peva stih – …da nam vreme brže prođe što me ne bi skinuo? – već postaje tragikomično. Da ne kažem što se mnogi „verni“ fanovi verovatno i ne sećaju ranijih Marčelovih radova, bilo jer tad nisu znali ni kako se zovu, bilo jer nisu bili ni rođeni. No, ponavljam, ovo nikako nije kritika upućena ljudima na bini, skupu neverovatnih muzičara koji su za sve nas, koji smo došli da ih slušamo zbog „glasa“, a ne „stasa“, pripremili jedan odličan, da ne kažem napet, šou.

Uz mnogima omiljenu pesmu „Baba“ i maestralnu numeru „Pegla“, Marko i ekipa su polako priveli svoj nastup kraju, a publici, koja je preživela četiri energična sata skakanja i pevanja, ostalo je samo da se, puni pozitivnih utisaka, vrate u kišovitu i hladnu beogradsku noć.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Marčelo