-

Naslovna Izdvajamo Dopelord u Elektropioniru: Stoner/Doom poslastica

Dopelord u Elektropioniru: Stoner/Doom poslastica

Dopelord, Elektropionir Beograd
fotograf: Damjan Jovanović

Beogradska publika je sinoć u klubu Elektropionir imala priliku da prisustvuje psihodeličnim, režućim, i dubokim vibrirajućim rifovima poljskog benda Dopelord. Ovaj stoner/doom sastav iza sebe ima snimljena dva studijska albuma i jedan EP, uprkos tome što postoje nepunih 8 godina.

Dopelord, Elektropionir BeogradS obzirom na zavejane ulice grada i underground prirodu ovog benda, a i samog žanra, nije se baš moglo reći da je Elektropionir bio pun. Ali to je i donekle i čar ovakvih koncerata. Nema nepotrebnog guranja sa ljudima, a članovi benda su pre početka nastupa za merch pultom i rado se uključe u kratak razgovor sa fanovima.

Nešto više od sat vremena od otvaranja vrata je bilo dovoljno da koncert i počne. “Navigator“, prva pesma sa albuma “Children of the Haze je ujedno i bila otvarajuća numera sinoćnog koncerta. Lagana melodija sa delay-em ubrzo je presečena pulsirajućim riffom koji bukvalno pomera želudac svojom dubinom.

Dopelord, Elektropionir BeogradKvalitet zvuka je, najblaže rečeno, bio impresivan. Kada se praktično ceo žanr vrti oko fuzz-a, nižeg štima i gomile efekata, masivan ali jasan ton se teško postiže. Poljacima to sinoć nije bio nikakav problem. Ubrzo je usledila numera “Addicted to Black Magick sa EP-a “Black Arts, Riff Worship & Weed Cult“. Dobar prelaz s obzirom na nešto drugačiji vajb ovog albuma, sa sirovijim zvukom i manje uniformnim ritmom.

Međutim, “Scum Priest“, sa svojim tribal uvodom na bubnjevima, vraća priču na put njihovog poslednjeg albuma. Fokus je najviše bio i upravo na tom studijskom ostvarenju. Tematika, kao i uvek, mračna, depresivna, ali svakako odiše energijom. Inserti iz starih horor filmova i taj prepoznatljivi hrapavi stoner scream vokal postavljaju jedinstvenu atmosferu.

Dopelord, Elektropionir BeogradDead Inside iako nešto sporija, držala je publiku u hipnotisanom stanju čitavih 9 minuta. Opet, teško je održati pažnju publike ovako dugo, ali Dopelord to čini bez ikakvog napora. Usledila je verovatno najpoznatija numera “Children of the Haze sa, već pomenutog, istoimenog albuma. Udruženi vokali basiste i gitariste sa sve ehom postavljaju scenu post-apokaliptičnog sveta, ili možda crne magije i okultizma.

Pesma “Reptile Sun donosi kratkotrajnu promenu tempa sa nešto bržim ritmom, barem na početku. Kao poslednja numera za veče, najavljena je “Preacher Electrick“, sa prvog EP-a. Upravo tu se najjasnije vidi ta doom osnova ovog benda. Teška ritam gitara praćena bubnjevima polaže temelj, visoki tonovi druge gitare prave kontrast, dok vokal poput onog sa prvih albuma Electric Wizard-a vraća vreme nekoliko decenija unazad. Ako je “Children of the Haze” post-apokaliptična pesma, ovo je ta apokalipsa.

Međutim, Elektropionir retko pušta bendove sa bine bez bisa. “Acid Trippin’ je kao poslednja numera za veče jasno zaokružila ovaj nastup. Dinamična, psihodelična, taman za hladno pešačenje do kuće kroz sneg. Sve u svemu, izuzetno kvalitetan i zabavan koncert. Definitivno jedan od jačih evropskih stoner/doom bendova koji treba iskusiti uživo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Dopelord, Elektropionir Beograd