-

Dolazak proleća uz fenomenalnu Lisu Hannigan

Lisa Hannigan
Lisa Hannigan; Foto: Kristina Ćirić

Prelepo vreme koje je nas je obavilo toplotom u poslednjih nekoliko dana, nagovestilo je dolazak, za mnoge, najomiljenijeg godišnjeg doba – no, kako jedna lasta ne čini proleće, pored plavog neba i sunca u Beograd je stigla i fenomenalna Lisa Hanigan, i svojim odličnim nastupom u Domu omladine zvanično potvrdila da je došlo do smene godišnjih doba.

Stray Dogg
Stray Dogg

U okviru irskog festivala, koji već više od deset dana traje u našem glavnom gradu, imali smo priliku da uživamo u odličnoj irskoj muzici, slaveći dan Sv. Patrika čak nam je i jedna od znamenitosti – Most na Adi, pozeleneo, a u organizaciji agencije Rock Svirke, kao šlag na tortu, beogradska publika je sinoć imala priliku da čuje Lisu Hanigan, kao i jedan od najpopularnijih domaćih sastava u ovom momentu, beogradski bend Stray Dogg u okviru Beogradskog irskog festivala.

Stray DoggKoncert za koji se tražila karta više, počeo je nešto nakon 21h u već prepunjenoj sali Doma omladine, kada su na binu, predvođeni Dukatom Strayom, izašli članovi sastava Stray Dogg. Za mnoge od nas koji ovaj mladi bend prate od njegovih prvih dana, prijatno iznenađenje je bilo videti (i čuti) neverovatan napredak koji je bend izneo – kako na scenskom, tako i na muzičkom planu.

Bend je publiku uveo u savršeno raspoloženje preko numera poput „Fire’s Never Wrong“ i „Almost„. Odlična uklopljenost vokala i instrumenata došla je do izražaja kroz pesmu „Time„, a kulminacija nastupa nastupila je sa hit numerom „Disapear„. Jedinu senku na ovaj, inače odličan nastup, bacali su tehnički problemi, te se neprijatan zvuk mikrofonije prečesto javljao i kvario atmosferu (što, ruku na srce, ide na odgovornost organizatora). Nakon skoro punog sata, ekipa Stray Dogga oprostila se od publike (barem na kratko) i usputila svoje mesto zvezdi večeri.

Lisa Hannigan
Lisa Hannigan

A onda je na binu izašla Lisa, koja je od prvog momenta počela da pleni energijom koja je neumorljivo isijavala tokom ostatka večeri. Nastup je započela pesmom „Passenger„, a od prvog tona odsviranog na gitari bacila je publiku u trans koji nije popuštao. Mnogima poznata kao prateći vokal na hit albumima irskog pevača Demijana Rajsa, Lisa je sinoćnjim nastupom definitivno pokazala da je svojevrsni solo umetnik, i time napustila senku svog nekadašnjeg saradnika.
Koncert je nastavila u nešto elegičnijem stilu, pesmom „O sleep„, tužnom numerom koja je i nas, prisutne u Domu omladine, bacila u sevdah.

Lisa HanniganNakon kraće pauze koja je bila prouzrokovana novim tehničkim problemima, koncert je nastavljen, a publika je imala prilike da čuje pesme „Paper house“ kao i Lisinu odu „Safe travels„, koja je posvećena svim muzičarima koji se otisnu putem dugotrajnih turneja (pa tako i njoj samoj, koja je za ovaj koncert došla čak iz dalekog Dablina). Potom su joj se na bini pridružili članovi Stray Dogga, dok su Lisa i Dukat u duetu odradili odličnu numeru „Courting Blues„, a zatim je, sa ostatkom benda, u nešto energičnijem stilu otpevala i pesme „Flowers“ i „A Sail“ koja je izmamila i najveći alpauz i oduševljenje publike.

Od prve pesme Lisu je neizmerno oduševila beogradska publika, koja je horski pevala zajedno sa njom stihove pesama, glasno je nagrađivala aplauzima i uzvicima, a svoje oduševljenje nikako nije mogla da sakrije, te je, uz široki osmeh, tokom večeri više puta otpozdravljala uz reči hvale. Ovo je sigurno jedna od najboljih svirki koje sam ikada imala, hvala vam, bili ste odlični – bile su reči uz koje se i oprostila od publike (reči uz koje se na svom sajtu tokom današnjeg dana oprostila i od Beograda, time još jednom potvrđujući euforiju koja ju je nadvladala).

Naravno, i publika je delila njene utiske, i zaista je nemoguće bilo naći lice koje nije nasmejano izašlo sa koncerta. Sada nam samo ostaje nada da će je sinoćnje iskustvo nagnati da još koji put „skokne“ do Srbije i da nam šansu da opet uživamo u njenoj muzici.

 GALERIJA FOTOGRAFIJA

Lisa Hannigan
Dukat i Lisa

Lisa Hannigan