-

Dok7 promovisali album: Punkeri napunili niški Feedback

05_Dok 7
Foto: Vukašin Stanojević

Koncertna promocija novog albuma „Ni 5 ni 6“ benda Dok7 održana je sinoć u prepunom klubu Feedback, gde su niški punk rockeri,zajedno sa gostima Thimble iz Kragujevca i Bright Sight iz Sofije, prašili su do kasno u noć.

U poslednjih pet godina, izuzetno koncertno aktivni momci iz punk četvorke Dok7 imali su zapažene nastupe na nekim od najjačih festivala u regionu, kao što su Gitarijada u Zaječaru ili Demofest u Banjaluci, a delili su binu sa etabliranim imenima domaće i regionalne scene na beogradskom Beer Festu, kragujevačkom Arsenalu i tako dalje. Dvadesetak minuta pre početka svirke, Milutin Popović, vokal i gitarista benda, izašao je na scenu i gostima predstavio novi album i zahvalio se ljudima iz ostaih gradova što su se potrudili da dođu na promociju.

01_Dok 7
Bright Sight

Prvi su na scenu izašli momci iz bugarskog punk hardcore benda Bright Sight. S obzirom da su tekstovi pesama na bugarskom jeziku, te da im je ovo prvi nastup u Nišu, pa publika nije razumela reči, to je nije sprečilo da plesom pokaže šta misli o njihovoj muzici. Nastup su otpočeli pesmom „Sledi„, a nakon toga, usledile su dve pesme vrlo slične tematike, „Napuk na sveta“ i „Replika„.

Pozdravivši publiku i pohvalivši domaćine, nastavili su da nižu numere sa repertoara, pa su usledile „Živa torpila“ i „Poroda Spasen„, koje su publika prijatno iznenadile. Pola sata pre ponoći, publika je postala nestrpljiva, te čak i dozivala Dok7 da izađu na binu. Bright Sight su, pored već pomenutih, odsvirali i pesmu „Agonija„, kao i „Nova nadežda„. Kako je vreme isticalo, zatvorili su svoj nastup starijim kompozicijama, kao što su „2012“ i „Izskustven svjat„.Naravno, kako to obično biva na punk svirkama, nastup su obeležile brojne šutki i nošenje na rukama, ali to je bio tek početak.

Nakon kratke pauze za naštimavanje i zamenu instrumenata, publika se ponovo okupila da isprati i kragujevački Thimble. Ovaj bend ima najduži staž od sva tri koja su nastupila, a formiran je daleke 1996. godine, od članova nekoliko raspuštenih lokalnih hardcore punk bendova. Do sada izdali su tri zvanična albuma, i to „Groove it up!“, „Reason for Solitude“ i „65 Roses In The Region Of Ice“. Članovi benda su, pored prepoznatljivog vokala Marka Stojilovića, i Miloš Marković (gitara, vokal), Filip Milanović (bas gitara) i Lazar Dečko (bubnjevi).

02_Dok 7
Thimble

Poznati po Markovom prodornom hardcore vokalu, Thimble-ovci su svojim veoma upečatljivim prelazima sa jakih i teških tekstova o siromaštvu sa lakoćom prelazili na one totalno opuštene, instrumentalne numere. Modernim hardcore zvukom, sa raznolikim ritmovima, bend je skoro sat vremena svirao pred, sada već, punim klubom.

Pola sata nakon ponoći, došao je red i na Dok7 da oduva publiku, kao što su to učinila i prethodna dva benda. Već sa prvim akordima Milutinove gitare u pesmi „Siguran dan„, u Feedback su se, kao stampedo, sručili svi koji su željno iščekivali i prizivali ih celo veče, a šutke i diving su ispratile pesmu. Usledio je intro sa novog albuma, pesma „Jasno?!„, kada se publika malo smirila, skupljajući snagu za nastavak koncerta.

Pored već poznatih pesama sa albuma „Ni 5 ni 6“, moglo se čuti i nekoliko starijih pesama sa albuma „Dobar dan“ iz 2010. godine. Jedna od takvih je i pesma „Dobar dan„, gde su se stvari već otele kontroli. Kako je vreme odmicalo, Feedback se malo ispraznio, pa se moglo disati bez problema, što je samo pojačalo intenzitet šutki, a pesma „Ulice„, koja je bila ispraćena horskim pevanjem publike.

04_Dok 7Nakon kratke pauze, na kojoj su rekli par reči o novom albumu i zahvalili se publici na podršci, nastavili su pesmom „Dani“ sa prethodnog albuma. Na pesmu „Misli mi prete„, uključio se vokal benda Thimble, kome je ovo bio prva pesma koju je otpevao na srpskom jeziku. Usledila je „Fellacio„, dobro poznata, možda čak i najpoznatija pesma ovog benda, sa malo škakljivom temom.

Na nekoliko pesama, kao što je „Uzalud pokušavam“ uključivao se i Boban Živković, bliski prijatelj benda, a opšte ludilo je nastalo uz tonove pesme „Tu smo„, za koju je relativno nedavno snimljen i video spot.

Usledio je rafal pesama na kojima je pevač, bez obzira na narušeno zdravlje, pokazao šta može. U pesmama „Bez tebe“ i „Seronja“ bilo je neznatnih problema sa mikrofonom, što publici nije ni najmanje zasmetalo. Kako su se polako približavala dva časa iza ponoći, svi su znali da se nastup bliži kraju, iako to niko nije želeo. Usledila je malo starija pesma „Uticaj„, kao kritika sadašnjice, a poslednja pesma bila je „Probudi se„, na šta je publika odgovorila sa negodovanjem. Tražen je bis, te su Milutin i ekipa odsvirali numeru „Industrija“ i povukli se sa scene.

Ovo je drugi u nizu nastupa povodom promocije novog albuma Dok7, a sledeći nas očekuje večeras u Domu omladine Kragujevca, gde će svirati i bend Violet. Takođe, ovaj projekat se održava i pod sloganom „Muzika protiv cistične fibroze„, kao podrška obolelima od ove bolesti.

03_Dok 7