-

„Dok vani su mamuti gazili mesec“ – Urban & 4 u novosadskoj Fabrici

Urban &4
Foto: Biljana Cvetanovski

Novi Sad je sinoć imao priliku da ugosti jednog od najpopularnijih hrvatskih muzičara Damira Urbana, koji je sa svojim bendom Urban&4 (Saša Markovski, Luka Toman, Marko Bradaschia i Sandi Bratonja) u toku bez malo tročasovne koncertne večeri u prepunom klubu SKCNS Fabrika priredio veče za pamćenje.

4Tom prilikom održana je koncertna promocija njihovog novog albuma “Mamut”. Izuzetno emotivno veče i energija koja oslobađa strujale su nezaustavljivo prostorom, dok je oduševljena publika nagrađivala svaku pesmu aplauzima, osmesima i povicima zadovoljstva. Sudeći po sinoćnjem koncertu, u toku kojeg su pored novijih, izvedene i neke od pesama koje bend ređe izvodi na svojim koncertima, beogradsku publiku, pred kojom Urban & 4 nastupaju večeras u velikoj sali Doma omladine, očekuje pravi spektakl.

Iako je početak koncerta bio najavljen za 22:15 časova, on se ipak dogodio pola sata kasnije. Prolećna noć poprimila je nakon kiše u gradu pravu vrelinu vetrova sa juga. Harizmatični i nesvakidašnji Riječanin Damir se na sceni pojavio u (standardno) godpodskom izdanju, i sa osmehom koji je nosio tokom celog koncerta. Atmosfera iz stihova prve pesme koju je bend izveo „Kada se voda povuče“, odlično bi se nadovezala na ovo: „oznojenih kosa dok su vani su mamuti gazili mesec“. Zatim su na red došle nešto starija pesma „Ruke“ sa albuma „Žena dijete“ sa kraja devedesetih. Publika je od samog početka pratila Damira, pevala je svaki njegov stih, odgovarala na svaki plesni pokret

urban &4Kao treća po redu zapisana u vremenu ostala je pesma „Kundera (Atom)“ sa istoimenog EP-a. Ubrzo se i sam Damir morao zbog, kako je kasnije izjavio leta koje je u Srbiju već došlo, presvući u farmerice i u nešto opuštenijoj varijanti nastavio koncert sa još jednim starijom hit pesmom „Moja“ („Merkur“) i interesantnim instrumentalnim produžetkom iste. Sledeće na repetroaru se našlo specijalno izvođenje retro pesme sa istoimenog albuma, koju bend nije dugo svirao, „Ništa sveto“ . Posle osvrta u prošlost, muzičari su se vratili na novi album i izveli pesmu „Ribe“, a nakon nje opet pobegli na kratko na prošli sa hitičnom pesmom „Ako se napijem do smrti (Mol)“ i laganijom „Kasno je za ljubav (Ruske šume)“. 

A onda je došao red na dugoočekivani najveći i vanvremenski hit Laufera „Budi moja voda“. Veče je dostiglo pravo usijanje. Redovi publike njihali su se i pružali ruke i fotoaparate prema Damiru koji joj se približio popevši se na binsko uzvišenje. Bilo je i onih koji su skloplljenih očiju isplovili u neke davne vode… Vremenska mašina odvela je sve prisutne još dalje u osamdesete pesmom „Ona zove se nebo“. Sa sledećom pesmom „Priđi mi bliže“ sa novog albuma, bina je postala tesna.

urban &4Damir je izveo nekoliko devojaka kako bi vokalno pomogle bendu da pesma bude približno izvedena kao originalno uz dečije glasove. Sa albuma „Žena dijete“ mogla se potom čuti i pesma „Odlučio sam da te volim“, koja je sparila zaljubljene… Posle nje usledila je novija pesma „Sutra ćemo pričati„, te stariji hitovi „Mjesto za mene“ iMala truba“, za vreme kojih se Damir obreo u publici i pevao zagrljen sa njom. Njegov osmeh je sijao. Vidno oduševljeni fanovi ispred bine i sa ulaza Fabrike skupljala se i probijala uz njega. Ljubili su mu obraze, glavu, grlili kao svog… Ovaj deo koncerta obilovao je pregrštom najlepših zagrljajaja sreće i to one najveće koja se odjednom ušunjala u prostor, sa muzikom, onom naiskrenijom, muzikom duše Oko pola sata iza ponoći na repertoaru se našla pesma „Malo je“ sa novog albuma, nakon koje su se muzičari zahvalili publici. Međutim bis je bio sasvim očekivan. Prvi, a i drugi…

Odsvirane su još i pesme „Samo“ sa albuma „Žena Dijete“ i „Magnet“ sa „Hallo“ na prvom bisu i „Astronaut“ („Otrovna kiša“), „Glas jeka“ i „Aroma Satanica“ („Merkur“) na drugom. Pola sata posle jedan čas označilo je da je polako vreme za razlaz. Najverniji fanovi molećivo su tapšali i uzvikivali u nadi da će doći do još jednog bisa. Urban&4 su jedan od retkih i jedinstvenih bendova po mnogo čemu.- oni svoju vrednost zasigurno zaslužuju poštujući svoju publiku do kraja, njih nikada nije dosta za slušati i svakako jedan su od onih bendova koji sve što radi radi u velikom stilu.