-

Doček u evropskoj prestonici kulture koji je pomerio granice

Morcheeba; foto: E.G.

Svečano proglašenje Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, upriličeno je 13.1.2022. godine na sam Doček pravoslavne nove godine.

U Srpskom narodnom pozorištu održana je ceremonija, na kojoj je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Giaufret gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću uručio plaketu, sa čime je ozvaničen početak godine Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Vučević je rekao da je ovo kruna rada i rezultata koji su postignuti poslednje decenije.

Cela Evropa će videti kako izgleda kada nagrada dođe u prave ruke – u pravi grad. Od titule Evropska prestonica kulture mi smo stvorili našu šansu – da se pokažemo, da dokažemo da smo je vredni, da je ugradimo u novi sistem vrednosti na kojem ćemo dalje graditi naš Novi Sad. Malo je onih koji su te davne 2016. godine verovali da ćemo pobediti u Briselu. Malo je onih koji su nam davali šansu, iako su znali da je ovaj grad nastao na temeljima evropskih vrednosti, da se one ovde i žive i podrazumevaju. Možda ih je bilo malo, ali njihova podrška je bila velika. I zato hvala svima. Hvala mojim Novosađanima„, naveo je Vučević.

Pre dodele titule izveden je bogat kulturno-umetnički program. Prikazano je osam programskih lukova, odnosno program koji će se dešavati tokom cele godine u Novom Sadu i u kome će nastupiti više od pet hiljada umetnika.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, izjavila je da se proglašenjem za Evropsku prestonice kulture Novi Sad stavio na čelo Evrope i čitave Evropske unije na najlepši mogući način – u kulturi.

Nakon ceremonije, simbolično u 20:22h, ispred Banovine na Bulevaru Mihajla Pupina, usledila je predstava „Zeniteum :: 2022„, slovenačkog avangradnog reditelja Dragana Živadinova. Ona je kroz umetnost slavila velika imena nauke – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića, koji je bio inspiracija i za multimedijalnu izložbu „Kroz vreme i vaseljenu“, koja je istog dana otvorena u Studiu M. 

Postavka svečanog otvaranja je delo ambicioznog arhitektonsko-multimedijalnog poduhvata koji u Srbiji do sada nije rađen. Ogromna reka ljudi koja se kretala gradom simbolizovala je reku vremena, što povezuje prošlost tradicionalnog računanja 7530. godine i budućnost globalnog računanja 2022. godine, kao i matematičke proračune Milutina Milankovića i Mileve Marić-Ajnštajn sa različitim umetničkim izrazima.

Od 21 čas otpočeli su koncerti na više od 40 lokacija u Novom Sadu – Andreas Ottensamer nastupio je u Gradskoj kući, Carminho u Srpskom narodnom pozorištu,  Morcheeba u Pozorištu mladih, Jimi Tenor u Srpskom narodnom pozorištu, Nouvelle Vague u Gradskoj koncertnoj dvorani, Chystabell u Crkvi imena Marijinog, Damir Urban u Reformatorskoj crkvi, Josipa Lisac u Sinagogi, Matija Dedić u Kulturnoj stanici Eđšeg, Rudimental u SKCNS,  Bojana Vunturišević u Kulturnoj stanici Svilara itd.

Američka umetnica Chrystabell spada u neobične pojave na nebu popularne muzike. Njena karijera već dvadeset godina je neraskidivo povezana sa svetski priznatim rediteljem Davidom Lynchem, sa kojim je sarađivala i kao glumica na seriji Twin Peaks.

Koncert Chrystabell je definitivno pomerio granice. Ostaće ubeležen kao prvi koji je održan u čuvenoj novosadskoj Katedrali, tačnije u Crkvi imena Marijinog. U toku njega, ova popularna pevačica, Tamara, predstavila je zajedno sa svojim bendom svoj najnoviji album „Midnight Star“, čiji se izlazak očekuje 21.1. U jednom skorašnjem intervjuu, uporedila ga je sa eliksirom zvezdane svetlosti, opisujuči to ovako: Kada otvorite kristalnu posudu u kojoj se nalazi, zalebdi magla duginih boja. I sve što vam treba jeste samo jedna kap, pa da sve vaše ćelije nežno zavibriraju čudnovatim elektricitetom…

Ova autentična i harizmatična diva još jednom je uspela da sve prisutne ostavi bez daha svojom zavodljivom pojavom i ljupkim ponašanjem, dok su njen izvanredni vokal i bend koji je i ovaj put bio na vrhuncu zadataka, bili upotpunjenim specijalnom vizuelno-zvučnom dream pop senzacijom. Veliki utisak na publiku prva je ostavila upravo pesma po kojoj novi album nosi naziv. Uživalo se u svakoj novoj noti, kako kako njenoj, tako i od ostalih noviteta. Sudeći po reakcijama i ovacijama koje nisu izostale, album će biti vrlo uspešan. Sa nešto starijih izdanja poseban utisak na publiku ostavile su „Do you think you could love me?„,Devil inside me“, „Heaven“Chrystabell je nekoliko puta u toku koncerta istakla koliko je počastvovana što joj je pripala ta čast da prva održi koncert na svetom mestu velelepnog izdanja.

Nastup britanskog benda Morcheeba na čelu sa pevačicom Skye Edwards, otpočeo je nešto pre 22:30h. u Pozorištu mladih, koje je najstarije lutkarsko pozorište u Srbiji. Ovi stari znalci su dvadeset godina na vrhu svetskih muzilkih top-lista. Mnogi ih sa razlogom nazivaju najkulerskiji bend, a ovim koncertom su to i potvrdili. Njihova muzika je mešavina trip-hopa, roka, ritma bluza i popa, a publika je i obaj put imala priliku da uživa u specifičnoj atmosferi i provede se uz pregršt pozitivne, gotovo lepršave energije. Poslednji album Morcheeba su objavili u maju prošle godine pod nazivom “Blackest Blue“.

Uvodna pesma „Cut My Heart Out“ uklizila je senzualno, kakvi su obično počeci nastupa Morcheebe. Sky je u elegantnoj i lepršavoj odevnoj kombinaciji crne boje, sa visokim potpeticama i šeširom na glavi, ušetala pred publiku. Usledili su njen prepoznatljivi širok osmeh i poziv da publika ustane. Tako je bilo do samog kraja. Publika se lagano zagrevala uz velike hitove „World Looking In“, „Sounds of Blue“ i „The Sea“, da bi sa dugo iščekivanom „Enjoy the Ride“ i „Oh Oh Yeah“, koju je pevala zajedno sa njom i „Blood Like Lemonade“ atmosfera dostigla vrhunac. Za završnicu su ostavljene „Say It’s Over“, uz koju su scenu obasjavali mobilni telefoni i „Blindfold„, koja je ‘zatvorila krug’. Bend je briljirao još jednom. Skye je svojim šarmantnim nastupom i pevanjem punog srca oduševila sve prisutne. Plesalo se od početka do kraja. Iskrena sreća na njenom licu i pravljenje nekoliko selfija bila je jasan znak da je i publika nju oduševila.