-

„Dobro veče, Srbijo“ – Fade Out i VHS Stereo u Elektropioniru

VHS Stereo

Jučerašnji dan. Lep, topao, prolećni petak. Vi isti provodite završavajući obaveze na fakultetu, privodeći ispitni rok kraju ili u kancelariji, na neodložnom (Zoom) sastanku ili na terenu, u neudobnim cipelama s kravatom pritegnutom poput omoče oko belog okovratnika.

Ukoliko ste obavezama vezani za Beograd, nakon što otkuca 17. čas dana, za kraj tog istog dana potražujete mesto za razbibrigu i dobro provedeno vreme. Ukoliko ste mladi ili se tako osećate (i niste dobili onih sto evra) spuštate se u jedno mesto na kojem imate više opcija – Cetinjska 15. Tamo, dijagonalno od ulaza u kompleks lokala, u smiraj dana, a s početka večeri, čujete tonsku probu dva benda, koji se spremaju da u Elektropioniru otpočnu svoju mini turneju. U pitanju su drum and bass (ne shvatite ovo pogrešno) dvojac – Fade out  i pop trio – VHS Stereo. Tada znate gde ćete veče završiti, a dotada u nekom od lokala bez tonske probe provodite vreme uživajući u okrepljujućim napicima.

Negde pred 22. čas divnog dana razgaljeni dobrim društvom ulazite u Elektropionir, gužva na ulazu – svirka obećava. Po obavljanju svih proceduralnih stvari koje ulazak, na mesto gde treba dobro da se provedete, čine nesnosnim, postajete deo jedne fine mase ljudi, lepo raspoložene i fino doterane.

Nedugo potom čujete režeći zvuk. Rekli biste da je gitara, ali zvuk toliko bruji, odzvanja i trese u tunelnim zidovima Elektropionira da nije moguće da gitara to proizvodi. Pogled ka bini, a tamo postavka ko u vašem dnevnom boravku, da biste shvatili da je bend „uštekan“ na kraju šanka i u ravni sa posetiocima, mnogo neposrednija, neobičnija, ali lepša postavka.

Fade Out

Prilazite postavci i shvatate da režeći zvuk dopire iz short scale basa u rukama Nikole Đukića. Fade Out je otpočeo instrumentalom – glasno, upeglano, živo. Posetioci su opkolili bend i prizor je počeo ličiti na garažu. Prljav zvuk basa je prenosio vibracije koje su pomerale ne samo one najbliže izvoru, već i one naslonjene na rešetke, kojima je Anti shop odvojen od Elektropionira. Iza Nikole, sedeo je posebno živahan, njegov brat, Vasilije Đukić. Vasa je mlatarao rukama podržavajući Nikoline vibracije, dok je svojom kosom prekrivao čitav bubnjarski set ispred sebe. Pored drugih autorskih stvari i jedne obrade posetioci su imali prilike čuti njihov jedini do sada objavljen singl „Sad, Sve & Odmah“ , kojim su se slušaocima predstavili pre nepune dve godine.

Ono što je falilo momcima iz Fade Outa (ne, nije gitara) jeste bio kontakt sa publikom. VHS Stereo je to prepoznao ili jednostavno spontano radio, te je uneo malo živosti i između pesama. Gitarista i pevač VHSa, Aleksandar Hadžić je odmah sve prisutne pozdravio sa glasnim „Dobro veče, Srbijo“, udenuo svoju zanimljivo dizajniranu gitaru i počeo svirati, a oko benda se počeo stezati obruč.

Malo nežniji tonovi celokupnog zvuka su zamenili snažne vibracije što nije značilo pogoršanje atmosfere, čak suprotno. Posetiteljke su se prve zanjihale, a za njima i nešto stegnutiji posetioci, na odlične dinamičke promene u pesmama Stereo sastava. U prvih nekoliko odsviranih stvari mogli ste čuti i osetiti kompozicije, pametno osmišljene, dopadljive i jako precizno izvedene. Među njima se izdvojila pesma „Susret“, koja je najavljena kao sledeći spot.

VHS Stereo
VHS Stereo

Aleksandrovi tekstovi su veoma lični i direktni, te isprva niste sigurni da li je to stvarno otpevao ili vam se učinilo. Iskrenost je jedna od vrlina sastava. Videlo se da Nikola Kojadinović Koja, njihov novi basista, uživa u svakom tonu. Dugajlija je plenio harizmom i osmehom, dok je istovremeno preplitao dugačkim prstima po svom instrumentu. Sa njegove leve strane, blago sakriven sedeo je Milan Cicvarić, koji je osim bubnjarskih imao prilike da publici predstavi i vokalne sposobnosti.

Odsvirana je i pesma „zbog koje smo svi došli“ prema Hadžićevim rečima – „Navijam za tebe“. Pre dve godine objavljena, ova pesma je bila jedina koju su posetioci mogli čuti snimljenu, te je imala dosta vremena da se profiliše u hit ovog sastava, hit, čije reči ne peva samo šanker i onaj nezainteresovani, zalutali posetilac koji mu naručuje piće.

Iz euforične atmosfere VHS je ušao u nepotreban set obrada, kojim su verovatno hteli da nadomeste vremenski svoju svirku, ali ni sami nisu bili verovatno svesni da je set koji su izveli dovoljan i da su mirne duše mogli stati tu i biti sigurni da posetioci jedva čekaju da čuju novi singl, EP ili LP, jer očigledno postoji toliko materijala koji se u toku ovog izvođenja publici jako dopao. Umesto toga, red obrada i ponovljena „Navijam za tebe“ za kraj, kojim je okončano i ovo veče u Cetinjskoj 15.

Podstaknut atmosferom i dobrim odazivom publike, euforičan i bez želje da se veče završi Aleksandar se obratio poslednji put publici rečima: „Ako ima neko gajbu za after, nek’ se javi na instagramu“. Osmesi na licima, uzvici, povici, pozdravi i spori razlaz da li ka nekoj gajbi ili samo gajbi, to je ostalo na pojedincima i pojedinkama da odluče.