-

Dobro Marco Mendoza u Fest stiže

Marco Mendoza Klub Fest Zemun koncert svirka galerija slike fotografije bas gitara
foto: Anamarija Vartabedijan

More Marko ne panji pojaćala.
More Feste za Viva La Rock se sprem’te!

Dobro, pre nego što dođemo do tog dela, samo da napišem da sam Marca Mendozu prvi put uživo gledao & slušao dakako dok je svirao u prvoj ovomilenijumskoj postavi benda „Whitesnake“. Beše to 2003. godine na stadionu „Akademik“ u Sofiji. Impozantan lik, odličan basista i idealan za materijal koji je „Belouška“ tada svirala. Fenomenalne kaubojke koje je tada obuo su druga priča!

A do tada je Mendoza već prevalio itekako veliki vatreni rokenrol krug. Taj krug koji je oko sebe stvorio od 1989. godine pa do danas čine bendovi i pojedinci: od John Sykesovih Blue Murder preko Thin Lizzy, saradnje sa Tedom Nugentom ili Tommyjem Shawom, sviranja sa (sada počivšom) Dolores O’Riordan, post Lizzy priče sa The Black Star Raiders, Journey i uspešne avanture sa Dead Daisies (to je bilo vreme kada sam ga drugi put video uživo). Tu je bio prekid, to je bilo vreme kada je Mendoza rešio da predstavi svetu svoju novu muziku na trećem solo albumu „Viva La Rock“. Prođoše nepune četiri godine od tad (ako oduzmemo dve i nešto kovidaško-pandemijske), onda to i nije veliki period da bi se svet upoznao sa pesmama koje krase ovaj vrlo, vrlo dobar i znalački izveden hard rok album.

Pored svega gore nabrojanog, nastup Marca Mendoze u klubu Fest je privukao samo određen skup posvećenika koji nije prešao 150 duša. Tragedija, ne. Bendovi ovog tipa (bivši basista, bubnjar, gitarista ili šta god) ni u drugim zemljama ne izazivaju veće interesovanje. Više me brine što neki drugi bendovi uspevaju da izazovu veću pažnju, no to je već moj problem. Ono što je bitno je da je publika u klubu „Fest“ bila voljna & željna da čuje ovaj koncert & događaj, koji je u svojstvu predgrupe dobrom & čvrstom „post grunge“ svirkom otvorio i uveličao lokalni bend „Mooncage“.

Marco Mendoza Klub Fest Zemun koncert svirka galerija slike fotografije bas gitara

Posle njihovog nastupa, nivo zvuka je počeo da se diže, taman da Marko na binu stiže. Dočekan ovacijama svih prisutnih, dakako. Uz mali instrumentalni uvod u kome je prednjačio mladi, golobradi & gologrudi gitarista Ivan Keller, a potutnjvao ga je malo manje golobradi ali mladi bubnjar Kyle Hughes, Marco Mendoza trio (A trojke su Đuro, šta?) je otpočeo svoj diverzantski nastup slavljenjem roka sa „Viva La Rock“. Klasična hard vožnja, nakon koje je Mendoza uspeo da kaže „Hvala“, da malo razmrda situaciju sa pričom i predstavi postavu benda sa kojom je krenuo na ovogodišnju evropsku turneju, upravo iz kluba „Fest“.

Hard rock žurka je nastavljena uz posvetu bivšem saborcu Nugentu sa „Hey Baby“ da bi naredni hard blues donekle ublažio sutuaciju. No, na svu sreću ovaj bluz nije bio gnjus. I Mendoza ga je iskoristio da siđe do publike (reka jeste u blizini ali…) i da zajedno s njom otpeva „Give Peace a Chance“, da bi potom usledila žestoka bugiranka (bugi igranka op.aut) „Rocket Man“, tek da se vidi da se osnovna jedinica diverzantskih grupa ne šali nimalo.

I nema tu nikakve šale, sve funkcioniše besprekorno, Mendoza kao frontmen (što mu nekada nije bila osnovna delatnost) opaljuje bas majstorski, peva, vrišti, podvriskuje ukratko zna šta treba da radi da bi publiku držao u klinču, a klinci sviraju pa sviraju (već ih vidim kao članove „Whitesnake“ benda za oproštajnu turneju negde oko 2034. godine).

Marco Mendoza Klub Fest Zemun koncert svirka galerija slike fotografije bas gitara

Omaž za „Thin Lizzy“ je otpočeo sa brutalnom „Chinatown“ da bi uz pomoć semplera i Phil Lynott dobio svoje mesto u verziji pesme „Jailbreak“. Kao da je izašla iz zlatnih osamdesetih (za ovaj muzički žanr) „Sue is on the Run“ se uvukla tu negde uz obradu Steve Wonderove „Higher Ground“ (nisam pravio zapisnik kada, ko, šta i kako, ima drugih zaduženih za to, mada s obzirom na nedavne događaje nisam siguran).

Proteklo je tih znojavih sat vremena koncerta, u kojima čovek itekako može da uživa ako se dobro zašanči (šank je ionako stub kluba!). I vredelo je, dobra energija i raspoložena publika je vratila bend na bis. Uz „Sweetest Emotions“, Marco Mendoza je završio svoj „festovski“ nastup. Beše to sasvim dobra treska ili da citiram Marka petožičanog basistu:

„Viva La Rock“, bre!

Autor: David Vartabedijan

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Marco Mendoza Klub Fest Zemun koncert svirka galerija slike fotografije bas gitara