-

Do tačke gde ključa blues – rock: James Leg u Novom Sadu

James Leg Kuglaš Beograd
James Leg; foto: Nemanja Đorđević

John Wesley Myers aka James Leg, jedan od najvažnijih muzičara garažnog rock and rolla, nastupio je u nedelju, 12. juna, u novosadskom klubu CK13 (Crna kuća) u okviru svoje evropske turneje.

James potiče iz Port Arthura u Texasu. Njegov otac je bio propovednik, a kao mlad sa svojom porodicom se preselio u Chattanoogau, u Tennesseeju, gde je i ovladao klavirom, svirajuči tokom očevih službi. Več sa 15 godina zainteresovao se za bendove poput Rolling Stones, Black Sabbath i AC/DC. Poželeo je da sazna više o mračnijim zadovoljstvima muzike koju je trebalo da izbegava, a ubrzo je i sam postao deo bluesa i hard rocka.

Sarađivao je sa bendovima The Immortal Lee County Killers, Cut In The Hill Gang, Black Diamond HeaviesLeft Lane Cruiser. Od 2011. godine izdao je tri albuma za Alive Records, debitantski „Solitary Pleasure“, nakon koga su usledili epohalni „Below The Belt“ 2015. godine i „Blood On The Keys“ godinu dana kasnije; koji su propraćeni ekstenzivnim turnejama po Evropi u Americi, između ostalog i po Srbiji.

I ovoga puta na scenskoj postavci je bio prepoznatljivi duo James Leg i Andrew Jody.  Koncert u Crnoj kući otpočeo je nešto posle 21 čas, a prostor je već bio gotovo popunjen. Publici se srdačno obratio i pokazao iskrenu oduševljenost što je ponovo u Novom Sadu. Ovo veče je bilo posebno i zbog toga što je to bio i dan Jamesovog rođendana. Naravno, ni torta za slavljenika nije izostala. Njegove pesme – „propovedi“, svoj pravi oblik dobijaju upravo na koncertima, kada se spoje izuzetna virtiuoznost distorziranih klavijatura, autentični mračni, vokal i frenetični bubnjevi. Formiraju pravi „crni uragan“ od hitova „I Can’t Stop Thinkin’ About it“, „A Forest „(Cure cover)“, „Drinking Too Much“ (Kill Devil Hills cover) koji gotovo parališu publiku.

James donosi zvuk koji je svojevrsna mešavina sirovog punka, garažnog rocka i bluesa. Njegov elegantni izgled, ekstremna snaga u izrazu, koji je stilizovan do perfekcionizma, te neverovatna kondicija koju poseduje, su zadivljujuće. Sa svakom notom on daje sebe u potpunosti, do poslednje kapljice znoja. Dovoljno je nekad samo posmatrati njegov performans i prepoznati izuzetnu „borbenu spremnost“ za sažimanjem sopstvene energije i muzike u uzvišenu tačku.

Jamesov način sviranja je poput putovanja brzim vozom, sa gotovo neuhvatljivim pauzama, suštinski intenzivan, od početka do kraja. Zvuk je pun, jedar i zreo, a udari moćni i žestoki, koji se rasprskavaju kao kapljice adrenalina. Kroz Jamesa „iskri vatra“ i „đavolji zov“ koji privodi k sebi u ritmovima poput čuvenih „Sinnerman“ (Nina Simone cover), „Hugging The Line“, „All But Gone“,Fever In My Blood“ (Black Diamond Heavies)...

Nakon sat i po vremena svirke, neumorni dvojac povukao se sa scene. I ovog puta bili su dostojni velikih Jerryja L. Lewisa, Toma Waitsa i Howlin’ Wolfa. James je pravi južnjački „propovednik“ rock and rolla, čija vokalno instrumentalna umešnost i bespoštedno unošenje u samu svirku, takoreći „ubija Boga“ u Fender Rhodesu.

Nakon koncerta u Novom Sadu, publika će moći da ga isprati u Zagrebu, Virovitici, Toplicama Sveti Martin, Đakovu, dok se u Srbiju, tačnije Beograd, vraća za sam kraj svoje  turneje (18.6.).