DLM u Festu prikazao devedesete u novom ruhu

Deca Loših Muzičara Klub Fest Beograd
Deca Loših Muzičara; foto: Zoran Stojkovic

Deca loših muzičara otvorili su ovogodišnju koncertnu sezonu sinoćnim nastupom u zemunskom klubu Fest, 1. februara, najavivši jedno novo poglavlje u svom radu. Kao predgrupa, na sceni se pokazao mladi bend Lagana sreda.

Tročlani sastav benda Lagana sreda, gitarskim je rifovima i prodornim glasom pevača vozio rokenrol melodije u stilu devedesetih, praveći odličan šlagvort za hedlajnere koje je uglavnom sredovečna publika željno iščekivala. Ono što je prvo upadalo u oči bio je izuzetno harizmatičan nastup ovih mladića. „Novo vreme“ i „Zimska pesma“ nagnale su sve u publici da đuskaju, a autora ovog teksta naterale su da posluša opus ovog mladog benda. S jedne strane, može se reći da nisu doneli ništa novo na muzičku scenu što se inovativnosti tiče u samoj svirci, ali, sa druge strane, neosporni su energija i entuzijazam koje su izneli pred publiku na sinoćnjem nastupu.

Lagana Sreda Klub Fest Beograd
Lagana Sreda

U 23:30 začula se dobro poznata stvar „Ljubav“ koja je označila početak svirke Dece loših muzičara. Počastivši publiku starim hitovima, a i nekim novim pesmama, dokazali su da im predstoji jedna kvalitetna i uspešna sezona. „Volim te cvete”, sa njihovog prvog albuma, pesma je koja nas je podsetila na ono poznato vreme devedesetih kada su u društvu vladale drugačije vrednosti. To je donekle opravdao i izgled pevača Nenada Petrovića koji je nosio košulju sa havajskm motivima i naočare za sunce sa crvenim staklima u stilu devedesetih, bez obzira na to što je postao zvanični član benda tek 2015. Zapravo, sve pesme sa albuma „Dobar dan“ oslikavaju ta satirično bezbrižna minula vremena umetničkih sloboda i inspiracija.

Deca Loših Muzičara Klub Fest Beograd

Pesma „Pablo” na improvizovanom španskom jeziku razigrala je publiku, a bend je savršeno dinamičnom izvedbom opravdao njeno dugogodišnje postojanje na koncertima. Na gotovo dvočasovnom nastupu bez pauze, bend je odsvirao pesme „Zeka“, „XL“, „Ljubomora”, „Konji ritma“, „Prolećni dan“, „Dobar dan“ i mnoge druge, dok je bis bio rezervisan za „Dezodorans“, „Floru i faunu“, kao i hitove sa njihovog drugog albuma „Vlade Divac“ i „Let there be rock“, obradu istoimene pesme AC/DC-a. Poslednja izvedena stvar kako po značenju, tako i prema izvedbi, bukvalno je oslikala atmosferu u publici, poput lajtmotiva.

Ovaj fank rok bend prikazao je jedan čvrst, konzistentan i izuzetno siguran nastup, koji je svedočio pompeznom povratku na scenu i odlična je najava za album koji sa željom iščekujemo ove godine. Posebno bi trebalo naglasiti interesantne improvizacije u džez i bluz maniru duvača Borislava Veličkovića na trubi i Max Kočetov na saksofonu. Sa druge strane, basista Zoran Živković je, moglo bi se reći, vodio čitavu ritam deonicu bez premca. Nije se moglo a da se ne čuje to iskustvo dugogodišnjeg svirača koji je baratao svim tehnikama, a svojim „slepom” na basu podigao je vibracije roka na visoke „temperature”. Svakako, ne manje zaslužni za izvrstan nastup bili su i bubnjar Zoran Milivojević i gitarista Lazar Ilić.

Deca Loših Muzičara Klub Fest Beograd

Ovi srpski „Konji ritma“ nastupili su nestvarno, energično, vladajuće, sa izuzetnom lakoćom iskusnih muzičara i intrigantnim dinamičkim amplitudama. U pojedinim trenucima zvučali su kao sa albuma devedesetih, preostalo vreme zvučali su još i bolje. Pomešavši to sa odličnim tekstovima ironičnog karaktera koji obrađuju teme koje su i danas, na žalost, aktuelne, predviđamo ovom bendu pompezan povratak na vrh scene uz novi album, koji, po svemu sudeći, ne može loše zvučati.

Deca Loših Muzičara Klub Fest Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde