-

DLM održao čas muzičke higijene u novosadskom Domu kulture

Deca loših muzičara; foto: Svetomir Mihaljev

Posle tri godine od poslednjeg koncerta legendarnog, beogradskog fank rock sastava Deca loših muzičara (DLM) u Novom Sadu, a setimo se, isti se desio 20. februara 2020. godine, upravo u Domu kulture, novosadska publika je ponovo imala čast da uživa u hitovima ove grupe u subotu, 24. juna.

Da podsetimo, DLM već duži niz godina nastupa u sastavu Dejan Petrović (vokal), Zoran Milivojević (bubnjevi), Zoran Živković (bas), Borislav Veličković (truba), Mihajlo Bogosavljević (trombon) i Goran Đorđević (gitara).

U istom sastavu, bend je stupio na binu ovog novosadskog klubskog prostora u subotu, nešto posle 21,30 časova. Onako kako to radi već više od 30 godina, DLM je, bez veće teartalnosti, zauzeo svoje pozicije na bini, a gitarista Goran Đorđević zasvirao je prve rifove pesme „Ljubav“ sa albuma „Virus“ iz 1998. godine, i žurka je mogla da počne. Činilo se da su momci pametno odlučili da koncert započne upravo sa pesmom „Ljubav„, imajući u vidu da je ista podigla na noge, doduše ne tako brojnu publiku u tom trenutku, koja je pevala u glas sa bendom.

Nakon prve numere, usledilo je prvo obraćanje frontmena Dejana Petrovića publici, uz poziv na žurku i dobro zezanje, a što je publika propratila glasnim ovacima oduševljenja. Usledio je povratak na prvi album „Dobardan„iz 1992. godine i energičnu numeru „Mara„, koja sadrži zanimljiv i provokativan tekst, a koji je publika okupljena oko bine pevala u glas.

Bend se zadržao na prvom albumu i u izvođenju treće pesme, a duvačka sekcija Borislav Veličković – Mihajlo Bogosavljević, započela je uvodnu melodiju za pesmu „Kreditna kartica“, koja je značila mrdanje kukovima u brzom i ludom ritmu, uz horsko pevanje refrena „JEBEŠ ČOVEKA KOJI SE NAVIKNE NA NOVAC!“ Temperatura je lagano rasla, a rastao je i broj publike, koja je polako popunjavala prostor Doma kulture do poslednjeg mesta, a istu su činili mahom pripadnici generacije X, koja je stasala uz muziku grupe DLM.

Bez predaha, DLM ponovo staje na gas, ovaj put do daske, i započinje uvodne rifove pesme „Doživotno osuđen na ljubav„. Ono što je potom usledilo, ostaće zauvek upisano u glavama svakog ko je bio prisutan to veče u Domu kulture, u Novom Sadu. Ne postoje dovoljno jake reči da opišu tu količinu energije koju su muzičari i publika razmenili u tih nekoliko minuta pesme. Jednom rečju, ljubav. Usledio je skok na drugi studijski album „Prolećni dan“ iz 1995. godine, za mnoge njihov najbolji album, a publika je uživala u pesmama „DLM za DDR„, „Konji ritma„, Motel Kurodowtz i Higijena. Potom je usledila pesma „Ubiše Pabla„. Stvar koju je publika, sudeći  po uzvicima oduševljenja, najviše očekivala da čuje.

Vidno raspoložen, pevač Dejan Petrović, prepuštao je publici mikrofon, koja je horski otpevala refren. Usledio je pravi muzički rolerkoster kroz diskografiju benda, pa su se ređali hitovi poput „Flora i Fauna„, „Dezodorans„, „Zeka„, „Tolerancija“, „Porodica Dolby“, „XL“, „Ljubomora“. Sa izvođenjem pesme „Disko klub„, Dom kulture je i pretvoren u svojevrstan disko klub. Đuskalo se svuda. I u publici, ali i na bini. Pevač Dejan Petrović je dokazao da je, pored toga što je odličan vokal, odličan i showman, koji je sve vreme držao atmosferu na zavidnom nivou.

Iako je DLM mnogima u publici, u tom trenutku, već ispunio muzičke želje, svoju tešku artiljeriju, u vidu najvećih hitova, sačuvao je za kraj. Usledila je numera „Prolećni dan„, sa istoimenog albuma iz 1995. godine. Publika nije štedela dlanove, ali ni svoja grla. Orio se refren Domom kulture. Gotovo stadionski je zvučalo horsko pevanje publike, a pevač Dejan Petrović, mogao je samo da odmori svoje glasne žice i uživa u trenutku. Kako kažu stihovi pesme „Konji ritma„, zvučalo je nestvarno.

Nastavio je DLM u istom ritmu. „Zarežala“ je gitara Gorana Đorđevića i krenula je pesma „Vlade Divac„. Ritam sekcija, duvačka sekcija, gitara i vokal, dali su svoj poslednji atom snage, poslednju kap znoja. Ovu nesebičnu prednost svakog člana benda ponaosob, prepoznala je novosadska publika to subotnje veče u Domu kulture, i uzvratila je žestoko. Refren je opet bio rezervisan za publiku, koja je urlaući cepala glasne žice. Čulo se do Miletićevog spomenika ono ikonično VLADE DIVAC! VLADE DIVAC! Usledio je veseli „Prolećni dan„, nakon kojeg se pevač Dejan Petrović zahvalio publici i predstavio bend.

Za sam kraj, bend je odsvirao pesmu „Let there be rock“ grupe AC/DC, nakon koje se pozdravio sa novosadskom publikom do nekog sledećeg slušanja.

Nama koji smo prisustvovali koncertu DLM u Domu kulture, u Novom Sadu, ostaje samo da živimo od ovog koncerta do nekog ponovnog susreta sa ovim bendom, na nekom drugom ili istom mestu.