-

Dječaci u Saxu: nikom slični, najjači

Dječaci
Foto: arhiva

Dječaci su predstavnici „Splitskog stanja uma“ i odlično rade ono što rade. Nakon „Drame“ i „Istine“, događa se „Firma“, koju publika nije najbolje prihvatila, ili možda shvatila. No, Dječaci imaju pregršt hitova koje su jučer na koncertu u zagrebačkom Saxu oblikovali na novi način. Pjesme su zvučale kao da su podebljane s dozom adrenalina i jačine. Na svaku pjesmu se moglo skakati, plesati i derati se tj. raditi ono za što su koncerti i stvoreni, a to je opustiti se, biti svoj i uživati.

Pri dolasku u Sax očekivala se velika gužva ili čak rasprodan koncert, no dogodila se mlaka atmosfera koju su radili deset do dvadeset ljudi za stolom. To je bilo pomalo čudno jer koncert je trebao početi za pola sata. Publika je počela dolaziti, no prostor se nikako nije napunio do maksimalnog kapaciteta. Bio je zanimljiv taj jaz generacija koji se iznenada dogodio. Publiku su činili „tinejdžeri“ koji su čuli „Bile starke“ ili „Lovrinac“ pa su zbog toga došli sa par svojih prijatelja čuti pjesme koje su na kraju repertoara s razlogom.

Koncert je kasnio možda pola sata, ali kako se klub punio, tako se i atmosfera mijenjala. Čim su Dječaci došli na pozornicu, zavladala je opća galama i oduševljenje. Počinju s pjesmom „Maci“ i redaju hit za hitom. Bilo je tu zajedničkog „narodnog“ pjevanja u glas kada je došla „Narodna“, bilo je tu vikanja i vrištanja na kraju pjesme „After u zatvoru“, bilo je tu opuštenih trenutaka uz „Siromašan“. Set lista koja tjera na više i više i ne daje predaha.

Više su bile zastupljene pjesme s novog albuma „Firma“, no nije tu bilo promašaja po pitanju pjesama. Svaka pjesma se već prije čula mnogo puta i to se vidjelo po reakciji publike. Za kraj su ostavili trenutno najveći hit „Bile starke“. Ironična pjesma za jučerašnji koncert, jer većina publike je opisana u pjesmi. Između pjesama se mogao čuti stand-up Ive Sive, Vojko je posprdno reagirao na taj stand-up, a Zoni je bio u svom filmu i pričao o „dubljem dijelu veza“. Nakon sat i pol vremena odlaze sa stagea, no publika nikako to nije mogla prihvatiti i zbog jačine dozivanja oni se vraćaju za minutu na stage. Odsvirali su „Krek kuću“ i vidjelo se da ova publika nije navikla na starije pjesme.

Čudno je kako su Dječaci od rasprodanog KSET-a i Tvornice došli na ovaj nivo. Valjda nisu bili dovoljno u medijima i nisu se dovoljno promovirali nakon zadnjeg albuma. Šteta, jer tu ima dosta potencijala da budu jedan od glavnih bendova u regiji. Njihova starija publika je odlutala do zagrebačkih trap izvođača koji imaju svoju kvalitetu, ali to se nikako ne može mjeriti s live rap izvedbom benda.

Što prije si pustite Dječake, naučite tekstove i otiđite na koncert. Bit će vam neizmjerno drago zbog toga, jer ćete doživjeti koncert onakav kakav i treba biti, a to je osjetiti pravu briju, žurku, đuskanje i zezanje. Nema zamjerke za jučernjašnji koncert, sve je bilo na svom mjestu. Dječaci imaju još puno toga za dati i nemojte propuštati to što rade.