-

Dječaci i E-Play u Mikseru: „Starkama“ na liniji „Beograd-Split-Beograd“

Dječaci / foto: Marija VeljkovićPod sloganom „Beograd > Split > Beograd“ Mikser House je u petak naveče ugostio splitske „dečke“ Dječake, a uloga domaćina/domaćica na ovoj liniji ovoga puta je zapala bendu E-Play, iz kojeg nisu krili zadovoljstvo odabirom ekipe sa kojom će deliti binu.

I ovoga puta se pokazalo da je žanrovska raznovrsnost (i rodna ravnopranovnost), zapravo, i te kako poželjna i potreba, pa je Maja Cvetković, vokal i basista sastava E-Play iz svog ugla to svela na veoma jednostavnu rečenicu, parafrazirajući Gorana Ljuboju Truta, bubnjara i kolegu iz sastava. „Napravili smo jednostavan spoj – devojčice i dečaci“, kazala je Maja kroz smeh tik pred nastup, aludirajući na postavu koncerta, ali i na E-Play.

003 eplay
E-Play

Rečeno – učinjeno! E-Play četvorka, čiju postavu podjednako čine oba pola po principu „fifti-fifti“ ili verovatno lepše reći „obični ljudi“ i odlični muzičari, otvorila je nastup sa pesmom „Sedam“, što je nagoveštavalo da se će se ekipa pozabaviti poslednjim izdanjem. Usledio je i brzi („munjeviti“, ha!) povratak u prošlost sa „Prvi pogled tvoj“, iza koje je celih petnaest godina. Sa „Heroj“ smo se vratili u „sad“, a zatim i „ovde“ sa „Ovde“, što je i potvrdilo da će se E-Play baviti materijalom sa najsvežijeg izdanja.

Oni koji možda nisu obratili pažnju, E-Play su se (možda) malo poigrali rečima, odnosno, nazivima svojih pesma, pa su nas od „Lošeg dana“, preko „Iluzija“ kao mosta, zakucali sa „Divan dan“. „Hiljadu ljudi“ je ustupila mesto ultimativnom hitu-ubici – „Ljubici“ i napravila potpuni haos u Mikseru, što je dovelo do toga da je bend još jednom ponovi.

002 eplayPojačani bendom, da je hip hop najbolji kada se oslanjate na tri vokala, tri ideje, još jednom su dokazali Dječaci. Ko ne veruje, neka proveri koliko članova imaju Bad Copy ili TBF, ili koliko ljudi pored Marčela drži majk. Ne? A, Cypress Hill? Ili 3×3 – Wu-Tang?

Bilo kako bilo, daleko od slave i novca ovih potonjih, poslovično jednostavni dok razgovarate sa njima, Dječaci su sušta suprotnost sami sebi kada se popnu na binu. Bacači zarazih rima i trojka koji ubija versove, nastup je započela jasno, direktno i jako dobro svesna šta bi se moglo od nje očekivati, pa su odlučili da to odmah preduprede.

„Svi vi koji ste došli da slušate ‘Bile starke’ možete kući, uzeli smo vam džaba pare“, bilo je prvo što je izgovorio Ivo Sivo, jedan od spomenutih vokala.

Sve dalje bilo je čisto ludilo dok su Dječaci vozali publiku između svojih izdanja ili kako Vojko Vrućina reče, svirali su „stare, nove i srednje“ hitove u „boljoj varijanti“ nego prošli put. Kada su se začuli prvi akrodi „Maci“, ceo Mikser se pretvorio u hor, što je bio sasvim dovoljan pokazatelj kakvu reputaciju Dječaci uživaju u Beogradu.

003 djecaci
Dječaci

„Deblo“ je podiglo temperaturu za koji stepen više, pa je Zondo, još jedan od vokala, završio na kutijama ozvučenja, a kakvu atmosferu prave Splićani pokazali su i delovi odeće vernih (ženskih) obožavatelja, koji su leteli prema bini. „After u zatvoru“ je doslovno spojio rokere i repere, pa se tipično spuštanje i dizanje brojnih ruka prema bini, smenjivalo sa divljim headbangingom.

Uz poneku pesmu momci su objasnili i proces njenog nastajanja, pa je „Lovrinac“  okarakterisana kao „ona pesma koju vi Srbi mnogo volite“, a po rečima Vojka Vrućine.

Nakon dvočasovnog nastupa publici nije bilo dovoljno muzike, pa su pozvali Dječake na bis. „Uz nagovor menadžera“, kako je Zondo tvrdio, pojavili su se opet i odrokali (ne)očekivano „Bile starke„.

A, za kraj? Pa, ovo je valjda tek početak. Sada čekamo „Split > Beograd > Split“.

004 djecaci