-

Diskretni Indirekt festival

Alex Kelman
Alex Kelman; foto: Miloš Cvetković

Indirekt je prvi istarski festival nezavisne muzike i umetnosti osnovan 2013. godine. Početna ideja bila je da se u Umagu jednom godišnje okupe umetnici iz regije u atmosferi koja briše granice između izvođača i publike. Pokušaj ovogodišnjeg brisanja granica započeo je u petak 7. oktobra u beogradskim klubovima Elektropionir i Zaokret.

The Academy
The Academy

Sa kašnjenjem oko sat vremena, na binu u Elektropioniru je izašao italijanski bend The Academy, koji je svojim modernim indie zvukom odmah zainteresovao sve koji nisu imali prilike ranije da ga čuju. Spoj sintisajzera, gitara i nežnog indi vokala dovoljno je bio zanimljiv malobrojnoj publici da bi se prisutni osećali lepo. Kako je vreme odmicalo, i sama svirka talijanskih „akademika“ dobijala je na energiji, dok je, za to vreme, nešto privlačniju atmosferu kafića Zaokret činila intimna svirka italijanskog kantautora Mattea E. Baste.

The Yellow Buzz
The Yellow Buzz

Nakon The Academy, na binu Elektropionira popeo se domaći cenjeni bend The Mothership Orchestra. Kraći set u kome je ovog puta nešto veća publika uživala maksimalno prijao je nakon italijanskih indi rokera. Domaći bend konstantno je komunicirao sa publikom, koja je svoju vernost iskazala najbolje moguće – potpuno se prepuštajući nežnim pesmama koje su dolazile sa bine. Ovaj intermeco poslužio je kao kraći odmor publici pred The Yellow Buzz. Hrvatski dvojac pružio je nesumnjivo najenergičniji nastup na celom Indirekt festivalu. Garažni bluz nafilovan distroziranim zvukom gitare i bezmalo divljačkim bubnjem bukvalno prvo puca pa tek onda postavlja pitanja. Energija spakovana u rukama Džoa i Bea naprosto prevazilazi i bendove koje momci navode kao uzore. Džek Vajt bi im pozavideo na količini nepatvorenog bluz ludila koje su u stanju da stvore i zaista ne bi bilo neočekivano da se jednog dana ovaj izuzetni duo nađe na turneji sa nekim od svetskih velikana žanra.

I drugo veče započeto je sa zakašnjenjem, ovog puta od četrdeset minuta. Otvorio ga je ruski bend Alex Kelman. Mladi gosti iz Sibira, uspeli su da se uklope u afmosferu hladnog Elektropionira i izazvali neočekivanu zainteresovanost domaće baš malobrojne publike. Kao da su svirali pred punom halom, dali su sve od sebe i svojim neobičnim zvukom i avangardnim pojavama kupili prisutne.

Halftones
Halftones

Drugi sat večeri ispunio je slovenski bend Haiku Garden. Svoj nastup, započeli su snažnom divljinom bubnja koji je u trenutku prikupio pažnju prisutnih. Nažalost, njihova početna energija se tokom nastupa sve više smanjivala tako da će od njih najviše ostati upamćen ulaz i definitivno najviše interakcije sa publikom. Bend se više puta zahvaljivao svima koji su im pružili priliku da zasviraju u Beogradu rekavši još i da prvi put nastupaju u Srbiji, izreklamiravši svoj prvi CD i obrativšti se momku iz publike sa „tebra“.

Kada je na red došao domaći bend Halftones, moćni vokal Suzane Sumrah je rasparao publiku na gomilicu koji su se približili bini kako bi uzivali u nastupu domaće, poznate melodije, dok su se drugi zaputili ka Zaokretu se mogao videti mnogo veći odziv ljudi koji su uživali uz ritam mlade kantautorke iz Šida Kim Tamare i Nikonara iz Hrvatske.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Haiku Garden
Haiku Garden

Save

Save