-

Disciplin A Kitschme u Nišu: Policija „odsvirala“ bis

001
Foto: Marija Veljković

Disciplin A Kitschme, „najbolja jugoslovenska grupa svih vremena“, ponovo je, nakon nekoliko godina, nastupila u Nišu. Kultni bend ovoga puta je svirao u klubu „Feedback“, a koliko se publika poželjela Koje i ekipe, dovoljno govori činjenica da su karte bile rasprodate još pre samog koncerta, što baš i nije čest slučaj sa „domaćim“ izvođačima.

004Beogradska četvorka, predvođena čuvenim Crnim zubom, pola sata pre ponoći popela se na binu, te je smesta zavladala heavy bass buka, sintagma koja najbolje opisuje zvuk benda. Nijedan bend, kako ovde, tako i svetu, nema gruv sličan Disciplininom, jer je zvuk koji je bend izgradio samo sa bas gitarom i bubnjem, jedan od najupečatljivijih u svetu.

Takođe, na ovoj turneji pridružio im se Igor Djeke na usnoj harmonici, a to nije prvi put da u bendu postoje i duvački instrumenti. Ubacivanjem usne harmonike, Kičma je u pojedinim trenucima zvučala kao bluz bend, a i sam Koja je u intervjuu za naš sajt rekao da mu je ovaj instrument bio u svesti kao opcija, kao i da se duvački instrumenti dobro uklapaju sa zvukom koji bend neguje. Za fantastičan zvuk benda na koncertu pobrinuo se Boris Mladenović, iz bendova Jarboli i Veliki Prezir.

Tokom celog koncerta ređali su se samo hitovi poput „Evil Man“, „Prestani da mrziš!“, zatim „Političari + virusi“, „Neukusu treba reći NE“, što su samo neke od pesama koncerta. Set lista je bila sačinjena od kombinacije novijih pesama i numera iz „engleskog“ perioda benda. Između pesama „Neko mora to da spreči“ i „Da li znaš za neki drugi ritam“, publika je mogla čuti aktuelni singl „Samo Disciplina!“.

006Tokom celog koncerta atmosfera je bila fenomenalna i publika je imala odličnu interakciju sa bendom, te je u više navrata zajedno sa njima pevala stihove dobro poznatih pesama. Za kraj regularnog dela Disciplina je izvela pesmu „Bunt“, sa pretposlednjeg albuma  „Kada kažes muzika, na šta tačno misliš, reci mi?“.

Kada su završili pesmu, Crni Zub je rekao da od publike zavisi koliko će pesama izvesti na bis, pa je krenuo sa pesmom „I’ve Got Those Teknicolor Eyes“.  Međutim, pred sam kraj ove pesme, nemila scena dogodila se u klubu. Svetla su popaljena, a u koncertnom prostoru su se pojavili brojni pripadnici žandarmerije. U prevodu, koncert je bio završen. Nakon toga dobar deo publike je takođe bio legitimisan. A ovakve racije postale su trend u Nišu od kada su prošle nedelje počeli protesti protiv nasilja.

U najmanju ruku je neprimereno prekidati rok koncert, dok se u gradu dešavaju mnogo gore stvari, a ovo je još jedna od stvari koja otežava promovisanje kulturnog sadržaja. Uz sve navedeno, većini je poseta ovog koncerta izgubila draž, koju bi imala da se sve ovo nije desilo. Na kraju, svi prisutni su sigurno ostali uskraćeni za neke od najboljih pesama, koje je bend čuvao za sam kraj koncerta.

DOPUNA: Bend je zvanično demantovao, kao i organizatori koncerta, da je Koju milicija odvela sa bine. „Koristimo ovu priliku da kažemo da nas policija nije izbacila, niti skinula sa bine; nismo bili legitimisani, niti tretirani kao kriminalci“, navodi se u saopštenju benda.

Sinoć je pred kraj našeg nastupa u niškom klubu Feedback, posle završetka regularnog dela koncerta, u vreme trajanja prvog bisa u klub uletela policija i zaustavila koncert, sa obrazloženjem da će sprovesti jednu od svojih rutinskih akcija legitimisanja ljudi, što je, kako nam je objašnjeno, učestala pojava u ovom gradu zadnjih mesec dana. Njihova je ideja bila da grupa zaustavi koncert, oni da legitimišu publiku, „oko 5 minuta“, kako reče jedan policajac, pa da grupa nastavi tamo gde je stala. Povukli smo se u tzv. backstage. Naravno, policijska akcija je potrajala više od 15 minuta, ugođaj rock koncerta je bio nepovratno narušen, te više nije bilo razloga za povratak na binu.

002