-

Disciplin A Kitschme u Banjaluci ili kako oduševiti publiku bez najvećih hitova

Disciplin A Kitschme
Foto: Dejan Škipina

Onima koji dovoljno dugo prate kako i šta radi legendarna Disciplin A Kitschme, dobro su poznati zahvati koji zvuk ovog sastava iznova čine svježim i drugačijim, a opet dovoljno prepoznatljivim da ne postoji dilema šta se to čuje iz zvučnika.

Kleimor

Posljednji ovakav „eksperiment“ je ponovno uvođenje duvačkog instrumenta, kako bi se dodatno obojila minimalistička bas i bubanj koncepcija, pa iako Disciplina A Kitschme već duže vrijeme nastupa sa usnom harmonikom, banjalučka publika je tek sinoć prvi put u Klubu studenata Banjaluka (KSB) imala priliku da čuje kako to uživo zvuči.

Koncertno veče otvorila je četrdesetominutnom svirkom grupa Kleimor iz Novog Grada, koja je već pozamašanom broju okupljenih prezentovala pjesme sa nadolazećeg, trećeg albuma radnog naziva „Animal Instinct„, ali i starije radove. S obzirom da se radi o progresivnom electro rock zvuku, izbor benda za zagrijavanje publike pred svirku zvijezda večeri pokazao se kao sasvim dobar, što je pokazala i podrška publike ovom četvoročlanom sastavu.

Disciplin A KitschmeKada se Disciplin A Kitschme pojavila na bini predvođena Dušanom Kojićem Kojom, prostor KSB-a je već bio krcat, što je u startu bio dobar znak, ali i poruka da se Banjaluka poželjela muzike ovog sastava.

„Prestani da mrziš“ sa posljednjeg albuma „Uf!“ bila je otvarajuća numera, a Kojina poruka toncu da još malo pojača bas gitaru sasvim je dovoljno nagovijestila kakav muzički tornado čeka okupljene u KSB-u, te nas je Disciplina podsjetila na njene londonske dane sa numerom „Evil Man“ iz 2001. godine.

Nakon flashbacka, Koja i ekipa su odsvirali posljednji singl „Ovisnik o moći“, te „Neukusu treba reći ne“, ali je opet uslijedio povratak na period engleskog jezika i moćna „Heavy Bass Blues“ dodatno obogaćena jamovanjem, gdje se pokazalo da je usna harmonika koju prži Igor Djeke sjajan izbor za treći instrument u sastavu.

Publika je već uveliko pjevala uz „Neko mora to da spreči“, a Koja je bodrio publiku udruži glasove uz „Samo Disciplina“, što je zvučalo zaista sjajno uz podršku bubnjeva.

Disciplin A KitschmePar vrelih glava je preozbiljno shvatilo šutku, te su pokušali započeti tuču, ali je obezbjeđenje pravovremeno reagovalo, tako da se svirka nastavila bez prekida i bilo kakvih problema. Ređale su se „Ako ti je glasno“, brža nego ikad „Da li ti znaš za neki drugi ritam?“, a uz visoko dignute šake orili su se stihovi numere „Bunt“, a zatim je Disciplina napustila binu.

Već dobro poznati loop Kojinog basa dok je bend odmarao u bekstejdžu nagovještavao je izlazak na bis, a kada su se pojavili uslijedila je „I’ve Got Those Teknicolor Eyes“, a iz publike se začula i pištaljka, koja je jedan od zaštitnih znakova prvog albuma londonske faze benda. „Betmen, Mandrak, Fantom“ i „Ah, kakva sreća!“ još jednom su pokazali svu ljepotu usne harmonike uz moćni, teški bas i precizni bubanj, te je zaista bilo neobično slušati ovaj instrument kako mijenja dobro poznate dionice trube ili saksofona.

Disciplin A KitschmeJoš jedan odlazak sa bine i još jedan bis donio je klasik „Tata, mama“ i noviju „Političari + virusi“, a koncert je definitivno okončan pomalo neočekivanom izvedbom teme TV serije „Batmen“ iz 1960. godine.

Iako se nisu čuli neki od najpoznatijih hitova Discipline, kao što su „Buka u modi“, „Iza 9 brda“ ili kultna „Nemoj“, konačni utisak je da tako nešto, ruku na srce, nije ni bilo nepohodno.

Himnični stihovi lako pamtljivih pjesma tajno su oružje ovog sastava, tako da je potpuno isključena potreba posezanja za nekom od odavno dokazanih stvari, kako bi se podilazilo publici, što od Koje i kompanije nikada neće dobiti.

Na kraju krajeva, koliko domaćih bendova poznajete da se smiju usuditi da naprave koncert bez svojih najvećih hitova i ne očekivati bijes i prezir publike? Tačno. Samo Disciplina!