-

Die Antwoord u Beogradu: Energija koja upravlja kišom

Die Antwoord
Die Antwoord / foto: Nemanja Đorđević

Sinoć je, u staroj Ciglani Beograda, u okviru umetničke kolonije DEV9T, kao zagrevanje pred ovogodišnji EXIT festival, nastupila južnoafrička rep rejv senzacija Die Antwoord.

Die AntwoordProstor stare Ciglane, iako geografski na ne baš privlačnom i lako dostupnom mestu, savršeno se uklopio u koncept umetničke kolonije festivala DEV9T. Brojne izložbe fotografija i grafika, kao i instalacije od metala i starih automobila pretvorile su sumoran prostor u scenu iz spotova Die Antwoorda. Zagrevanje za glavne zvezde je trebalo doći sa MC Arafatom, ali ne znam koliko je izbor izvođača koji izvodi pet pesama, a nakon toga ponavlja prve tri, adekvatan za ovako veliki događaj.

Die AntwoordU 22 časa, uz ovacije publike, na bini se pojavljuje DJ Hi Tek Rulez, a video bimu Leon Bota, čuveni umetnik iz Kejptauna, koga Die Antwoord često pominje kao prijatelja i inspiraciju. Narandžaste široke trenerice i malena Yolandi i njen muzički/bračni partner Ninja podižu masu i „otvaraju nebo“ jer upravo tada kiša počinje da pada. Fok Julle Naaiers i Wat kyk ju i publika zaboravlja na kišobrane i prepušta se napadu belačkog rejva sa crnog kontinenta. Više puta nas je Ninja pozdravljao sa „Dobro veče, Srbija“, neumorno skačući po bini. Yolandi je menjala odeću i usklađivala se sa slikama iz spotova koje su se smenjivale iza njih.

Die AntwoordHisterija na pesmu Fatty boom boom, je podsetila kako to ume da izgleda u „najboljim danima“ Exitove Dance Arene. Ugly boy, hit, koji je u spotu udružio Merlina Mensona i Džeka Bleka, sinoć je zaustavljao kišu. Sledila je Baby’s on fire i onda, nama verovatno najdraža obrada pesme iz film Emira Kusturice Pitbull Terrier. Na sceni su se, pored Yolandi, pojavile i dve devojke u mačijim kostimima, a Ninja je ponosno nosio masku iz spota. Nije smelo proći bez još jednog ludog nastupa uz istu takvu pesmu I Fink U Freeky.

Oficijalni deo je završen uz pesmu Never Le Nkemise. U bis se nije ni sumnjalo, tako da smo odslušali i Gucci Koochie i Enter the NinjaOvaj čudni i nadasve zanimljiv dvojac je sinoć i prizivao i terao kišu, jer, s obzirom na količinu energije koju su doneli i preneli, ne sumnjam da to mogu. Već sutra imate priliku da ih ponovo vidite u Zagrebu ili avgusta na Szigetu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Die Antwoord

Save